Πώς να επιλέξεις μεταξύ γιόγκα και pilates

Ποια πρακτική είναι κατάλληλη για εσένα;

Γιόγκα pexels

Η γιόγκα και το pilates είναι δύο δημοφιλείς πρακτικές νου - σώματος που προσφέρουν πολλά σωματικά και ψυχικά οφέλη. Ενώ μοιράζονται κάποιες ομοιότητες, όπως η εστίαση στην αναπνοή και η βελτίωση της ευελιξίας, έχουν επίσης ευδιάκριτες διαφορές όσον αφορά την προέλευση, τις τεχνικές και τους στόχους τους. Εάν δεν είσαι σίγουρη για το ποια πρακτική είναι κατάλληλη για εσένα, τα παρακάτω θα σε βοηθήσουν να πάρεις μια απόφαση.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ yoga και pilates;

Κατανόησε τους στόχους σου:

Το πρώτο βήμα για να επιλέξεις μεταξύ γιόγκα και pilates είναι να ξεκαθαρίσεις  τους στόχους σου. Ψάχνεις να αυξήσεις την ευελιξία, να χτίσεις δύναμη, να μειώσεις το άγχος ή να βελτιώσεις τη στάση του σώματος; Τόσο η γιόγκα όσο και το Pilates μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτούς τους στόχους, αλλά κάποιος μπορεί να ταιριάξει πιο στενά με τους συγκεκριμένους στόχους σου;

Γιόγκα:

Η γιόγκα δίνει έμφαση στην ευελιξία, την ισορροπία, τη χαλάρωση και την πνευματική επίγνωση. Συχνά ενσωματώνει διαλογισμό και επίγνωση. Μπορεί να βελτιώσει την ευελιξία, να μειώσει το άγχος, να ενισχύσει τη διανοητική διαύγεια και να αυξήσει την επίγνωση του σώματος.

► Ιδανικό για: Άτομα που αναζητούν μια ολιστική προσέγγιση στη σωματική και ψυχική ευεξία, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν την πνευματικότητα και τo mindfulness. 

Pilates:

Το Pilates εστιάζει στη δύναμη, τη σταθερότητα και την ευθυγράμμιση του πυρήνα. Χρησιμοποιεί συχνά εξειδικευμένο εξοπλισμό όπως το Reformer και το Cadillac. Μπορεί να δημιουργήσει έναν ισχυρό κορμό, να βελτιώσει τη στάση του σώματος, να αυξήσει τη μυϊκή δύναμη και να προωθήσει τον συνολικό έλεγχο του σώματος.

► Ιδανικό για: Άτομα που στοχεύουν να αναπτύξουν έναν ισχυρό και σταθερό πυρήνα, να ενισχύσουν την αθλητική απόδοση ή να αναρρώσουν από τραυματισμούς.

Λάβε υπόψη τη φυσική σου κατάσταση:

Η φυσική σου κατάσταση και τυχόν προβλήματα υγείας θα πρέπει επίσης να παίξουν ρόλο στην απόφασή σου. Εάν έχεις τραυματισμούς ή προβλήματα υγείας, συμβουλεύσου έναν ειδικό πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε πρακτική. Γενικά θεωρείται ότι το Pilates είναι πιο κατάλληλο για αποκατάσταση και πρόληψη τραυματισμών λόγω της εστίασής του στη σταθερότητα του πυρήνα.

Δοκίμασε και τα δύο:

Μη διστάσεις να δοκιμάσεις τόσο μαθήματα γιόγκα όσο και Pilates για να δεις ποιο σου ταιριάζει. Πολλά γυμναστήρια προσφέρουν εισαγωγικές συνεδρίες ή μαθήματα για αρχάριους ακόμα και δωρεάν. Ο πειραματισμός και με τα δύο θα σου δώσει εμπειρία από πρώτο χέρι για τις διαφορές στην κίνηση, την ατμόσφαιρα και τα στυλ διδασκαλίας.

Βρες τις προτιμήσεις σου:

Σκέψου τι απολαμβάνεις και τι σου δίνει κίνητρο. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν τις διαλογιστικές και ενδοσκοπικές πλευρές της γιόγκα, ενώ άλλοι αγαπούν τη δομημένη και συστηματική προσέγγιση του Pilates. 

Ισορροπία:

Λάβε υπόψη ότι η γιόγκα και το Pilates μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται. Πολλοί ασκούμενοι ενσωματώνουν στοιχεία και των δύο στη ρουτίνα γυμναστικής τους. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη γιόγκα για ευελιξία και μείωση του στρες και το Pilates για τη δύναμη και τη σταθερότητα του πυρήνα.

10 ασκήσεις pilates για αρχάριους

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i