Ποια είναι η διαφορά μεταξύ yoga και pilates;

Η γιόγκα και το πιλάτες είναι και οι δύο πολύτιμες πρακτικές που προσφέρουν μοναδικά οφέλη.

Yoga και pilates iStock

Η γιόγκα και το πιλάτες είναι δύο δημοφιλείς μορφές άσκησης μυαλού - σώματος που έχουν αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Ενώ έχουν ορισμένες ομοιότητες, όπως η ενίσχυση της ευελιξίας, της δύναμης και της χαλάρωσης, είναι ξεχωριστές πρακτικές με μοναδική προέλευση, αρχές και μεθόδους. Παρακάτω θα δούμε τις βασικές διαφορές μεταξύ της γιόγκα και του Pilates για να μπορέσεις να επιλέξεις αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τους στόχους σου.

Προέλευση και Ιστορία

Γιόγκα:

Η γιόγκα είναι μια αρχαία πρακτική που ξεκίνησε στην Ινδία πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια. Περιλαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση για την υγεία και την ευεξία, εστιάζοντας στη σύνδεση μεταξύ νου, σώματος και πνεύματος. Η γιόγκα έχει βαθιές ρίζες στη φιλοσοφία, τον διαλογισμό και την πνευματικότητα, με διάφορα στυλ και παραδόσεις που έχουν εξελιχθεί στο πέρασμα των αιώνων.

Πιλάτες:

Το Pilates, από την άλλη πλευρά, είναι μια σχετικά σύγχρονη μορφή άσκησης που αναπτύχθηκε από τον Joseph Pilates στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Pilates σχεδίασε αρχικά τη μέθοδο για την αποκατάσταση τραυματισμένων στρατιωτών, δίνοντας έμφαση στη χρήση ελεγχόμενων κινήσεων για την οικοδόμηση δύναμης, ευελιξίας και σταθερότητας του κορμού. Σε αντίθεση με τη γιόγκα, το Pilates είναι κατά κύριο λόγο ένα σύστημα φυσικής κατάστασης με έντονη εστίαση σε ακριβείς, ελεγχόμενες κινήσεις.

Βασικές Διαφορές

Φιλοσοφία και πνευματικότητα:

► Η γιόγκα δίνει σημαντική έμφαση στην πνευματικότητα, την επίγνωση και τον διαλογισμό. Πολλά μαθήματα γιόγκα ενσωματώνουν τεχνικές αναπνοής και πρακτικές διαλογισμού για την προώθηση της εσωτερικής ειρήνης και της αυτογνωσίας.

► Το Pilates, ενώ προάγει τη διανοητική εστίαση και συγκέντρωση, δεν έχει το ίδιο πνευματικό ή φιλοσοφικό υπόβαθρο με τη γιόγκα. Είναι πρωτίστως ένα σύστημα φυσικής κατάστασης που στοχεύει στη βελτίωση της συνολικής δύναμης και ευλυγισίας του σώματος.

Ασκήσεις και κινήσεις:

► Η γιόγκα αποτελείται από ένα ευρύ φάσμα στάσεων και ασάνες που ρέουν μαζί σε ακολουθίες. Αυτές οι στάσεις συχνά κρατούνται για παρατεταμένες περιόδους και περιλαμβάνουν τέντωμα και ενδυνάμωση.

► Το Pilates ενσωματώνει συγκεκριμένες ασκήσεις που στοχεύουν τους μυς του πυρήνα, με έμφαση στην ακρίβεια και τον έλεγχο. Οι ασκήσεις Pilates μπορούν να εκτελεστούν σε εξειδικευμένο εξοπλισμό ή στο χαλάκι.

Αναπνοή:

► Στη γιόγκα, ο έλεγχος της αναπνοής είναι αναπόσπαστο μέρος της πρακτικής. Χρησιμοποιείται για να ηρεμήσει το μυαλό, να ενισχύσει την εστίαση και να διευκολύνει την κίνηση μεταξύ των στάσεων.

► Το Pilates δίνει επίσης έμφαση στην ελεγχόμενη αναπνοή, αλλά δεν είναι τόσο κεντρικό στην πρακτική όσο στη γιόγκα. Η σωστή αναπνοή στο Pilates βοηθά στην υποστήριξη των κινήσεων και στη διατήρηση της εμπλοκής του πυρήνα.

Στόχοι και οφέλη:

► Η γιόγκα στοχεύει στην προώθηση της συνολικής ευεξίας, της ισορροπίας και της εσωτερικής γαλήνης. Είναι γνωστό για τη μείωση του στρες, τη βελτίωση της ευελιξίας και την ενίσχυση της διανοητικής διαύγειας.

► Το Pilates εστιάζει στην οικοδόμηση της δύναμης του πυρήνα, στη βελτίωση της στάσης του σώματος και στην ενίσχυση της επίγνωσης του σώματος. Συχνά συνιστάται για όσους αναζητούν καλύτερη φυσική ευθυγράμμιση και πρόληψη τραυματισμών.

Εξοπλισμός:

► Ενώ η γιόγκα απαιτεί συνήθως ελάχιστο εξοπλισμό (όπως ένα χαλάκι γιόγκα και στηρίγματα), το Pilates μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση εξειδικευμένων μηχανών όπως το reformer, το Cadillac ή την καρέκλα, εκτός από ασκήσεις που βασίζονται σε χαλάκι.

Και τα δύο μπορούν να συμβάλουν σε έναν πιο υγιεινό, πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής και μπορείς ακόμη και να επιλέξεις να ενσωματώσεις στοιχεία και από τις δύο πρακτικές στη ρουτίνα της φυσικής σου κατάστασης για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην υγεία και την ευεξία σου.

10 ασκήσεις pilates για αρχάριους

Δώδεκα λόγοι για να ξεκινήσεις γιόγκα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i