Κάνε αυτήν την άσκηση για να μην σε "πεθάνουν" τα ψηλά τακούνια

calf_raises istock

Εάν θέλεις να βελτιώσεις την ισορροπία και τη δύναμη στο κάτω μέρος του σώματός σου, εξέτασε το ενδεχόμενο να ενσωματώσεις μερικές ασκήσεις για τις γάμπες σου στο καθημερινό ή εβδομαδιαίο πρόγραμμα προπόνησης. Αυτή η σχετικά μικρή, απλή κίνηση μπορεί να γίνει σχεδόν οπουδήποτε—ακόμα και όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου ή περιμένεις να βράσει ο βραστήρας. Αλλά μην ξεγελιέσαι: Οι άρσεις της ποδοκνημικής (ή οι ανασηκώσεις της φτέρνας) μπορούν να αποδώσουν σωματικά και έχουν μερικά οφέλη, όχι μόνο για τις γάμπες και τους αστραγάλους σου, αλλά για την υποστήριξη των λεπτών μυών των ποδιών, των γλουτών και ακόμη και της πλάτης. Δες ποια είναι τα 4 οφέλη από τις άρσεις ποδοκνημικής (Calf Raises).

1. Στοχευμένη δύναμη στην ποδοκνημική

Οι άρσεις ποδοκνημικής είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χτίσεις μυς στις γάμπες, οι οποίες έχουν σημαντική λειτουργία σε πολλές άλλες σωματικές κινήσεις και στάσεις, τόσο στην προπόνηση όσο και στην καθημερινή ζωή. Για τους αθλητές και τους λάτρεις της φυσικής κατάστασης που τρέχουν, κάνουν σπριντ, παίζουν ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, οι μύες στις γάμπες παίζουν σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην αύξηση της απόδοσης αυτών των κινήσεων, αλλά και στην πρόληψη τραυματισμών στον αστράγαλο και τα γόνατα.

2. Δύναμη και κινητικότητα ποδιών και αστραγάλων

Η ενδυνάμωση των μυών της γάμπας με άρσεις ενισχύει και κινητοποιεί την άρθρωση του αστραγάλου και τους γύρω συνδέσμους και τένοντες, καθώς και σημαντικούς μυς στο πόδι των οποίων η σημασία συχνά παραβλέπεται.

3. Συνολική ισορροπία και έλεγχος του σώματος

Δεδομένου ότι οι γάμπες είναι τόσο κοντά στο σημείο στο οποίο ερχόμαστε σε επαφή με το έδαφος, η ανάπτυξη δύναμης και εύρους κίνησης στους μυς της γάμπας και στις αρθρώσεις του αστραγάλου μπορεί να βοηθήσει στην ιδιοδεκτικότητα (αντίληψη ή επίγνωση της θέσης και της κίνησης του σώματος) στα κάτω άκρα, βοηθώντας τη συνολική ισορροπία.

4. Ενεργοποίηση μυϊκών ομάδων σε όλο το πίσω μέρος του ποδιού

Ενώ οι ανυψώσεις της γάμπας είναι κυρίως μια άσκηση απομόνωσης που στοχεύει σε μια συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα, μπορεί να νιώσεις και άλλους μυς κατά μήκος της οπίσθιας αλυσίδας (ή το πίσω μέρος του σώματος) να πυροδοτούνται και να ενεργοποιούνται, όπως οι γλουτοί και οι μηριαίοι, ειδικά εάν αυτοί οι μύες είναι στην πιο αδύναμη πλευρά σου.

Ωστόσο, αν θέλεις πραγματικά να στοχεύσεις και να δυναμώσεις άλλους μυς στο σώμα σου κάνοντας απλώς άρσεις γάμπας, μπορεί να μην είναι η καλύτερη προπόνηση από μόνη της. 

Πώς να κάνεις την άσκηση

Η ενδυνάμωση των μυών της γαστροκνημίας (γάμπα), βελτιώνει την ισορροπία σου και προσφέρει πλήρες εύρος κίνησης στην ποδοκνημική.

calf_raises
istock

Οδηγίες: Κρατήσου από μία σταθερή επιφάνεια και σήκωσε τις μύτες των ποδιών σου. Επέστρεψε στην αρχική θέση και κάνε 3 σετ των 10 επαναλήψεων 2-3 φορές την ημέρα.

Διάβασε ακόμη: Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο fitness trend το 2024!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i