Τι προσφέρει στον οργανισμό σου κάθε λεπτό γυμναστικής;

Χρειάζεσαι αφορμή για άσκηση; Κάθε λεπτό που ιδρώνεις, μπορεί να προσφέρει οφέλη που δε φαντάζεσαι!

time istock

Τα οφέλη της άσκησης ξεκινούν από τα πρώτα λεπτά της. Για παράδειγμα, ακόμα και 5 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να αυξήσουν τα επίπεδα ενδορφινών, οι οποίες έχουν αντικαταθλιπτική δράση.

Τα οφέλη αυτά γίνονται πιο έντονα όσο αυξάνεται η διάρκεια και η ένταση της άσκησης. Για παράδειγμα, 30 λεπτά έντονης έντασης άσκησης την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, τα οφέλη της άσκησης είναι αθροιστικά. Όσο περισσότερο γυμνάζεσαι, τόσο περισσότερα οφέλη έχεις. Πιο συγκεκριμένα:

1 έως 15 λεπτά

Προσωρινά οξύνει το συντονισμό ματιού-χεριού. Οι συμμετέχοντες σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα που ασκούνταν στο 60 έως 85% της μέγιστης αντοχής τους αύξησαν την ικανότητά τους να επεξεργάζονται αντικείμενα σε κίνηση. 

20 λεπτά

Ενισχύει τη λίμπιντο. Οι γυναίκες που συμμετείχαν σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας και που έκαναν άσκηση ήπιας έντασης για 20 λεπτά αύξησαν τη ροή του αίματος στις ερωτογενείς ζώνες (οπότε και τη διέγερσή τους) 15 λεπτά αργότερα. 

30 λεπτά

Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μια μόνο αεροβική προπόνηση βοήθησε τους ασκούμενους να επεξεργάζονται ταχύτερα τις πληροφορίες και να συγκεντρώνονται καλύτερα σχεδόν για μία ώρα μετά την άσκηση, όπως αποδεικνύει μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. 

90 λεπτά

αεροβικής άσκησης ενδέχεται να εμποδίσει τις αυξομειώσεις γλυκόζης στο αίμα. Μιάμιση ώρα άσκηση βελτιώνει την ικανότητα των μυών να προσλαμβάνουν σάκχαρο από το αίμα για 16 ώρες, μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη, σημειώνει έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. 

120 λεπτά

τη βδομάδα αυξάνουν τα επίπεδα της HDL ("καλής”) χοληστερόλης, διαπιστώνει μια αναφορά από το Πανεπιστήμιο Ochanomizu του Τόκιο. Αυτή η αύξηση στην HDL μπορεί να μεταφραστεί σε 7,6 % μείωση στον κίνδυνο καρδιοαγγειακής πάθησης. Υπέροχη ανταμοιβή!


Να θυμάσαι: Μόλις 10 λεπτά άσκησης την ημέρα αποδεδειγμένα αυξάνουν την αντοχή σου. 

Πώς να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη της άσκησης;

Για να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη της άσκησης, είναι σημαντικό να επιλέγεις ασκήσεις που γυμνάζουν όλο το σώμα και να γυμνάζεσαι τακτικά. Η συνιστώμενη ποσότητα άσκησης για ενήλικες είναι τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης ή 75 λεπτά έντονης έντασης άσκησης την εβδομάδα.

Είναι επίσης σημαντικό να επιλέγεις ασκήσεις που σου αρέσουν και που μπορείς να αντέξεις. Αν δεν σου αρέσει μια άσκηση, είναι λιγότερο πιθανό να την συνεχίσεις.

  • Επίλεξε ασκήσεις που γυμνάζουν όλο το σώμα.
  • Κάνε άσκηση τακτικά, τουλάχιστον 3-5 φορές την εβδομάδα.
  • Ξεκίνα σιγά-σιγά και αύξησε σταδιακά τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i