Θέλεις να ζήσεις 3 χρόνια επιπλέον; Τόσα βήματα πρέπει να κάνεις τελικά, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ξέχνα τα 10.000 βήματα! Ζήσε περισσότερο και καλύτερα με λιγότερα βήματα!

walking istock

Το περπάτημα με 5.000 βήματα τρεις φορές την εβδομάδα για δύο χρόνια θα μπορούσε να προσθέσει τρία χρόνια στο προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου και να μειώσει το κόστος υγειονομικής περίθαλψης έως και 13%, δείχνει νέα έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε από το Vitality και το London School of Economics, το "The Vitality Habit Index", το οποίο εξέτασε τις συμπεριφορές και τις συνήθειες ενός εκατομμυρίου μελών του προγράμματος Vitality στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική μεταξύ των ετών 2013 και 2023.

Οι ερευνητές ήθελαν να βρουν τους καλύτερους τρόπους για να διαμορφώσουν και να διατηρήσουν δια βίου υγιεινές συνήθειες, καθώς και να αναλύσουν επιστημονικά το πώς οι υγιεινές συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν στη μακροζωία και την υγεία. "Οι υγιεινές συνήθειες μπορούν να επεκτείνουν την ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής", δήλωσε ο Adrian Gore, ιδρυτής της Discovery Vitality,.

"Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι ο αντίκτυπος δεν είναι μόνο σημαντικός, αλλά ισχύει για ηλικίες, παράγοντες κινδύνου και καταστάσεις υγείας και η ελάχιστη σωματική δραστηριότητα επιδρούν στην υγεία.".

Ο Δείκτης Υγείας Vitality δεν δείχνει μόνο τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για μια πιο υγιή ζωή, αλλά δείχνει επίσης τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν αυτές οι αλλαγές σε ατομικό επίπεδο στα παγκόσμια συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Η έλλειψη άσκησης κοστίζει

Υπολογίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι το 27,5% των ενηλίκων και το 81% των εφήβων είναι σωματικά αδρανείς και εάν τα επίπεδα αδράνειας παραμείνουν τόσο χαμηλά, νέα περιστατικά υγείας που μπορούν να προληφθούν, όπως ο διαβήτης τύπου 2, θα καταλήξουν να κοστίζουν στα συστήματα υγείας 27 δισεκατομμύρια δολάρια το καθένα ανά έτος.

Σύμφωνα με το Vitality, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας συνδέεται με 5 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως και ένας στους πέντε θανάτους παγκοσμίως συνδέεται με κακή διατροφή, με 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους να αναμένεται να ταξινομηθούν ως παχύσαρκοι μέχρι το 2035.

Τα ευρήματα της μελέτης

Οι μικρές αλλαγές για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής είχαν σημαντικές θετικές επιπτώσεις σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά ήταν εξαιρετικά σημαντικές για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, με 52% μείωση του κινδύνου θνησιμότητας μετά τη διατήρηση της συνήθειας των 7.500 βημάτων τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Οι ηλικίες μεταξύ 45 και 65 ετών παρουσίασαν μείωση του κινδύνου θνησιμότητας κατά 38%, ενώ ο συνολικός πληθυσμός σημείωσε μείωση 27%.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι 7.500 βήματα την ημέρα κατά μέσο όρο οδήγησαν στο μεγαλύτερο μέρος της μείωσης της θνησιμότητας από κοινές αιτίες και η μετάβαση πέρα από αυτό το σημείο έδειξε πρόσθετες σταδιακές βελτιώσεις στην υγεία.

Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, όσοι διατήρησαν τη συνήθεια της σωματικής δραστηριότητας τρεις φορές την εβδομάδα για περισσότερα από δύο χρόνια πρόσθεσαν από 2,5 χρόνια (για τους άνδρες) έως τρία χρόνια (για τις γυναίκες) στο προσδόκιμο ζωής.

Αναλύοντας τον αντίκτυπο των συνηθειών σωματικής δραστηριότητας στους κινδύνους εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, όσοι έκαναν 10.000 βήματα τρεις φορές την εβδομάδα για τρία χρόνια μείωσαν τον κίνδυνο έως και 41%, ενώ όσοι το έκαναν τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο κατά 57%.

Οι 3 κανόνες για να αποκτήσεις τη συνήθεια της άσκησης

Η έρευνα αναγνώρισε τρεις κανόνες για τη δημιουργία ισχυρών συνηθειών:

  1. Ξεκίνα σταδιακά και μην είσαι πολύ φιλόδοξη: Η έναρξη με χαμηλή έως μέτριας έντασης άσκηση σε χαμηλή συχνότητα πιθανότατα θα διατηρήσει τη συνήθεια 1,5 φορές περισσότερο από εκείνους που ξεκινούν με προπονήσεις υψηλής έντασης.
  2. Όρισε έναν στόχο: Θέσε τον στόχο σου με βάση τις ήδη υπάρχουσες συνήθειες. Για παράδειγμα, εάν είσαι εντελώς αδρανής ξεκίνα με 2.500 βήματα τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα .
  3. Εστίασε στη συνέπεια και μετά στην ένταση: Ξεκινήστε με τη συνέχιση της δραστηριότητας μόνο και μόνο για να σχηματίσετε τη συνήθεια και αυξήστε την ένταση όταν είναι συνεπής για μεταξύ έξι και οκτώ εβδομάδων.

Πώς θα περπατάς 2000 επιπλέον βήματα κάθε μέρα (για μέγιστη απώλεια θερμίδων!)

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i