Εργαλείο Shape: Ζώνη καρδιακού ρυθμού | Πώς υπολογίζω τις ζώνες καρδιακών παλμών

Κάνε το τεστ.

BeFunky-collage (5)

Το εργαλείο υπολογισμού ζώνης καρδιακού ρυθμού βρίσκει τις πέντε ζώνες καρδιακών παλμών, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση της έντασης της αερόβιας προπόνησης. Ακολουθούν μερικές πληροφορίες σχετικά με όλες τις ζώνες προπόνησης καρδιακών παλμών και ένας οδηγός για το πώς να μετρήσει κανείς τους καρδιακούς παλμούς ανάπαυσης. Ακόμη, ακολουθούν πληροφορίες για τον τύπο Karvonen, ο οποίος χρησιμοποιείται για να καθοριστούν οι επιδιωκόμενες ζώνες προπόνησης καρδιακών παλμών.

Δοκίμασε το εργαλείο Shape: Ζώνη Καρδιακού Ρυθμού

Γιατί χρειάζονται οι ζώνες προπόνησης καρδιακών παλμών;

Όλοι γνωρίζουν ότι η άσκηση είναι σημαντική για την υγεία. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη, μειώνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί φυσικά να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους. Οι ζώνες προπόνησης καρδιακών παλμών στις οποίες στοχεύει κανείς εξαρτώνται από το τι θέλει από την άσκησή του (θα πρέπει πάντα να είναι μεγαλύτερη από τον κανονικό καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης). Εάν κάποιος προπονείται για παράδειγμα για έναν μαραθώνιο, θα στοχεύει χωρίς αμφιβολία να προπονηθεί σε διαφορετικές ζώνες καρδιακών παλμών από ένα άτομο που ενδιαφέρεται περισσότερο για την απώλεια βάρους και τις θερμίδες που καίει.

Δοκίμασε το Εργαλείο Shape: Ζώνη Καρδιακού Ρυθμού

Τύπος Karvonen για την εκτίμηση ζωνών καρδιακών παλμών

Υπάρχουν πέντε ζώνες προπόνησης καρδιακών παλμών. Βασίζονται στην ένταση της προπόνησης σε σχέση με τους μέγιστους καρδιακούς παλμούς του ατόμου. Ο τύπος Karvonen είναι μια μαθηματική εξίσωση που βοηθά στον προσδιορισμό των ζωνών καρδιακών παλμών για διαφορετικές ζώνες προπόνησης.

Χρησιμοποιεί τρεις διαφορετικές μεταβλητές και έχει ως εξής:

Επιδιωκόμενος καρδιακός παλμός = [(μέγιστος καρδιακός παλμός − καρδιακός παλμός ανάπαυσης) * το ποσοστό της έντασης] + καρδιακός παλμός ανάπαυσης

Όπου: Επιδιωκόμενος καρδιακός παλμός είναι ο καρδιακός ρυθμός που πρέπει να επιτύχει το άτομο για να είναι στη ζώνη προπόνησης καρδιακών παλμών. Ο μέγιστος καρδιακός παλμός εκφράζεται σε παλμούς ανά λεπτό και είναι ο υψηλότερος καρδιακός ρυθμός που μπορεί να επιτύχει ένα άτομο χωρίς να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Ο καρδιακός παλμός ανάπαυσης είναι ο αριθμός των φορών που χτυπά η καρδιά ανά λεπτό όταν το άτομο είναι σε ηρεμία. Το ποσοστό της έντασης είναι η ένταση της προπόνησης εκφραζόμενη ως ποσοστό. Αυτή η τιμή είναι διαφορετική για κάθε ζώνη καρδιακού παλμού. Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τα ποσοστά έντασης και για τις πέντε ζώνες εκπαίδευσης καρδιακών παλμών:

Ζώνη Όνομα Προπόνηση Ποσοστό έντασης (%)
1 Ανάρρωσης Πολύ ελαφριά 50-60
2 Αντοχής Ελαφριά 60-70
3 Αερόβια Μέτρια 70-80
4 Αναερόβια Σκληρή 80-90
5 Μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2 Max) Ανώτατη προσπάθεια 90-100

 

Εργαλείο Shape: Ζώνη Καρδιακού Ρυθμού

Πώς μετριούνται οι καρδιακοί παλμοί ανάπαυσης;

Αν κάποιος δεν είναι σίγουρος ποιος είναι ο κανονικός καρδιακός ρυθμός ανάπαυσής του, πρέπει να βρει τον σφυγμό του και χρησιμοποιήσει ένα χρονόμετρο για να μετρήσει πόσες φορές χτυπάει η καρδιά του, π.χ. μέσα σε 15 ή 30 δευτερόλεπτα.

Δοκίμασε το Εργαλείο Shape: Ζώνη Καρδιακού Ρυθμού

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i