Βαρβάρα Φίλιου: Πώς προπονείται μια πρωταθλήτρια της ρυθμικής και τι θυσίες έχει κάνει;

Ένα άθλημα γεμάτο χάρη αλλά και απίστευτη ευλυγισία και τεχνική ακρίβεια. Μαθαίνουμε τα πάντα για τη ρυθμική γυμναστική από την Ελληνίδα πρωταθλήτρια Βαρβάρα Φίλιου.

barbara-filiou-default

Όποιο κι αν είναι το αγαπημένο σου από τα όργανα της ρυθμικής γυμναστικής (το δικό μου είναι πάντα η κορδέλα), σίγουρα έχεις παρακολουθήσει το άθλημα κάποια στιγμή κι έχεις αναρωτηθεί αν θα μπορούσες κι εσύ να το κάνεις. Η απάντηση είναι σίγουρα «όχι», εκτός κι αν έχεις ξεκινήσει προπόνηση από τα πέντε σου περίπου χρόνια. Μιλήσαμε με τη γνωστή Ελληνίδα αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής και επί 12 συνεχόμενα έτη πρωταθλήτρια Ελλάδας (έως το 2016) και με πολλές δυνατές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο, Βαρβάρα Φίλιου, για να μάθουμε τα μυστικά του αθλήματος.

Τι περιλαμβάνει η ρυθμική γυμναστική;

Είναι ένα άθλημα στο οποίο χρησιμοποιούνται από τις αθλήτριες πέντε διαφορετικά όργανα: το σχοινάκι, το στεφάνι, η μπάλα, οι κορύνες και η κορδέλα. Βασικό στοιχείο του αθλήματος όμως είναι το σώμα. Με την προπόνηση ο στόχος είναι το σώμα να γίνει πιο καλλίγραμμο και ευλύγιστο, αλλά και να αποκτήσει χάρη ώστε να μπορέσει να συνδυάσει το χορό με τα όργανα. Η κάθε αθλήτρια έχει τις χορογραφίες της σε κάθε όργανο και προσπαθεί για την καλύτερη εκτέλεσή τους.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο όργανο;

Πιο δύσκολη είναι η κορδέλα, γιατί έχει μήκος 6 μέτρα και είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί.

Σε ποια ηλικία ξεκινά η προπόνηση;

Από τα 4 έως και 7 χρόνια είναι μια καλή ηλικία για να ξεκινήσουν τα παιδιά.

Βαρβάρα Φίλιου: Πώς προπονείται μια πρωταθλήτρια της ρυθμικής και τι θυσίες έχει κάνει; - εικόνα 1

Αθλήτρια, προπονήτρια ρυθμικής γυμναστικής (Instagram: @barbara_filiou).

Οι σημαντικές διακρίσεις

  • 12 φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας, από το 2004 έως και 2016
  • 6η ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια το 2013
  • 2η Μεσογειονίκης το 2013
  • 4η παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2013
  • 8η παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2015

Τι ικανότητες πρέπει να έχει μια αθλήτρια ρυθμικής;

Συνήθως οι προπονήτριες κοιτάνε τόσο την κορμοστασιά του παιδιού όσο και την ευλυγισία του. Είναι όμως εξίσου σημαντικό το παιδί να έχει τη διάθεση και τη θέληση να μάθει και να δοκιμάσει το άθλημα της ρυθμικής.Υπάρχουν ευλύγιστα παιδιά και κάποια όχι τόσο, αλλά αυτό μέσω της προπόνησης μπορεί να αλλάξει. Το κομμάτι του πρωταθλητισμού όμως απαιτεί εξυπνάδα, μυαλό και πολλή δουλειά. Μια αθλήτρια με ταλέντο, αν δε δούλεψει σκληρά στην προπόνηση ώστε να το καλλιεργήσει, δε θα γίνει ποτέ πρωταθλήτρια. Αντίθετα, ένα παιδί χωρίς ιδιαίτερο ταλέντο αλλά με μυαλό και θέληση για δουλειά θα τα καταφέρει σίγουρα. Το λέω με σιγουριά, γιατί μπορώ να κατατάξω και τον εαυτό μου σ’ αυτή την κατηγορία!

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη ρυθμική;

Η μητέρα μου ήταν αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής της εθνικής ομάδας στη Βουλγαρία, επομένως, όπως φαντάζεσαι, μια μέρα βρέθηκα σε ένα γυμναστήριο ενόργανης, αλλά δε με τράβηξε και έτσι σταμάτησα. Κατόπιν ασχολήθηκα αρκετά με το καλλιτεχνικό πατινάζ, αλλά το παγοδρόμιο έκλεισε! Παρά την ατυχία μου όμως, στάθηκα τυχερή γιατί έτσι ξεκίνησα τη ρυθμική γυμναστική, που μου ταίριαξε πολύ.

Βαρβάρα Φίλιου: Πώς προπονείται μια πρωταθλήτρια της ρυθμικής και τι θυσίες έχει κάνει; - εικόνα 2

Οι θυσίες

Από πού να ξεκινήσω. Στα 14 μου πήγα να μείνω σε άλλη πόλη μακριά από την οικογένειά μου και τους φίλους μου, ενώ στα 18 έφυγα από την Ελλάδα, όλα αυτά για την καλύτερη προετοιμασία μου και πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Αλλά δε μετάνιωσα ποτέ για τις επιλογές που έκανα, το ήθελα και άξιζε τον κόπο.

Η προπόνησή της

Αθλούμαι περίπου 4 με 8 ώρες καθημερινά και η προπόνηση περιλαμβάνει ζέσταμα, ενδυνάμωση, μπαλέτο, ευλυγισία σώματος, χορό, ασκήσεις με το σώμα, ασκήσεις με το όργανο. Και κάπως έτσι παρουσιάζονται και οι χορογραφίες.

Βαρβάρα Φίλιου: Πώς προπονείται μια πρωταθλήτρια της ρυθμικής και τι θυσίες έχει κάνει; - εικόνα 3

Η διαχείριση της ήττας

Στον πρωταθλητισμό έμαθα ότι, αν δεν κάνεις λάθος, δε θα μάθεις, όποτε τις περισσότερες φορές βλέπω τη θετική πλευρά.

Γιατί σταματάς τον πρωταθλητισμό;

Τα τελευταία 3 χρόνια πριν τους Ολυμπιακούς προετοιμαζόμουν και ζούσα στη Ρωσία για την καλύτερη προετοιμασία μου. Μετά τους Αγώνες όμως ζήτησα από την ομοσπονδία μου να μου φέρουν προπονήτρια και να συνεχίσω τις προπονήσεις μου στην Αθήνα. Τότε, όπως μου είπαν, υπήρχαν κάποιες οικονομικές δυσκολίες και έτσι μου είπαν να περιμένω. Δυστυχώς όμως, ακόμη περιμένω και απ’ ό,τι φαίνεται η παύση μου θα γίνει οριστική. Λυπάμαι πολύ γι’ αυτό, από την άλλη, όμως, με στηρίζουν τα χιλιάδες μηνύματα που μου έστειλε ο κόσμος στο Ιnstagram, όταν ανακοίνωσα το πρόβλημα.

Διάβασε επίσης: Ενόργανη για ενήλικες; Η Ευμορφία Σαββαΐδη το δοκίμασε (και ως ενήλικη!)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i