7 μύθοι για τον ύπνο που όλοι νομίζαμε ότι ήταν αληθινοί

Υπάρχουν μερικοί μύθοι που σχετίζονται με τον ύπνο και συντηρούν τις συνήθειες πολλών ανθρώπων, αλλά δεν είναι απολύτως αληθινοί.

woman sleeping iStock

Είναι σημαντικό να καταρριφθούν οι μύθοι που σχετίζονται με τον ύπνο, γιατί η κακή ποιότητα προκαλεί αίσθηση κούρασης, μη καθαρής σκέψης και κακή διάθεση.

Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένες λανθασμένες πεποιθήσεις για τον καλό ύπνο που μπορεί να επηρεάζουν την υγεία ορισμένων ανθρώπων:

1. Το ροχαλητό είναι συνηθισμένο και ακίνδυνο.

Είναι γεγονός: Οι περισσότεροι έχουν ροχαλίσει κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αυτό φυσικά δεν αποτελεί πρόβλημα. Ωστόσο, όταν το ροχαλητό γίνεται συχνό και πολύ δυνατό, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάποιος πάσχει από μια υποκείμενη κατάσταση υγείας που πρέπει να αντιμετωπίσει το συντομότερο δυνατό. Αυτό θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Πρόκειται για μια αρκετά συχνή διαταραχή που συμβαίνει όταν οι αεραγωγοί είναι φραγμένοι και η αναπνοή διακόπτεται ξαφνικά ή και παγώνει κατά τη διάρκεια του ύπνου με αποτέλεσμα το άτομο να ξυπνά.

Ένα άτομο που πάσχει από άπνοια σαφώς και δεν θα ξεκουράζεται καλά κατά τη διάρκεια της νύχτας και πιθανότατα θα αισθάνεται κουρασμένο και θα υποφέρει από υπερβολική υπνηλία καθ' όλη τη διάρκεια της επόμενης ημέρας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωσή του και συνεπώς την ικανότητά του να εκτελεί αποτελεσματικά τις καθημερινές του εργασίες, ενώ μπορεί να αποτελέσει ακόμη και κίνδυνο κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που απαιτούν πλήρη προσοχή, όπως η οδήγηση. Η άπνοια και το ροχαλητό που σχετίζεται με αυτή την πάθηση πρέπει να αντιμετωπίζονται από ειδικό στον ύπνο.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να αλλάξει κανείς για να ωθήσει το σώμα του προς τη σωστή κατεύθυνση:

  • Να διατηρήσει ένα υγιές βάρος.
  • Να περιορίσει την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
  • Να αποφεύγει να κοιμάται ανάσκελα (επειδή ευνοεί την απόφραξη των αεραγωγών).

2. Είναι ωφέλιμοι οι μεγάλης διάρκειας ύπνοι το απόγευμα.

Οι μεσημεριανοί ύπνοι είναι γνωστό ότι είναι μεγάλοι σύμμαχοι των ανθρώπων που αγαπούν τον ύπνο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στην πραγματικότητα έχουν θαυμάσια οφέλη: Μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή τους, να ενισχύσουν την απόδοσή τους στη δουλειά ή σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα στην οποία πρέπει να επικεντρωθούν, να τους βοηθήσουν να χαλαρώσουν και να νιώθουν λιγότερο κουρασμένοι.

Αλλά αυτό το υπέροχο πράγμα μπορεί να γυρίσει και μπούμερανγκ. Η λήψη μεγάλων ύπνων δεν προκαλεί αυτά τα επιθυμητά αποτελέσματα και μπορεί, στην πραγματικότητα, να βλάψει τη νυχτερινή ξεκούραση. Οι ειδικοί συνιστούν μόνο σύντομους μεσημεριανούς ύπνους διάρκειας 10-20 λεπτών. Αυτό θα πρέπει να γίνεται πριν από τις 3 το απόγευμα, καθώς αν γίνει αργότερα, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες ύπνου τη νύχτα.

Διαβάστε Επίσης

3. Ο περισσότερος ύπνος είναι πάντα καλύτερος.

Το ερώτημα εδώ θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι τι εννοείται με τον όρο "περισσότερος ύπνος"; Πρόκειται για μια δύσκολη ερώτηση. Ο αριθμός των ωρών που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά οι ειδικοί είναι αρκετά σίγουροι ότι οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται μόνο μεταξύ 7 και 9 ωρών την ημέρα. Ο υπερβολικός ύπνος μπορεί συμβαίνει όταν ξεπεραστούν οι 9 ώρες ύπνου ανά νύχτα. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και υπερβολική κούραση. Έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως η αύξηση του σωματικού βάρους, η κατάθλιψη, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Αν αυτό συμβαίνει περιστασιακά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν ωστόσο κάποιος κοιμάται πάνω από 9 ώρες σε τακτική βάση επειδή του αρέσει ο ύπνος, ίσως πρέπει να προσπαθήσει να αλλάξει τις συνήθειές του. Αν πιστεύει ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο που τον εμποδίζει να κοιμάται σωστά, καλό είναι να ζητήσει ιατρική υποστήριξη. Αυτές οι πληροφορίες αφορούν άτομα άνω των 18 ετών, επειδή τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν και, στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει, να κοιμούνται περισσότερο.

4. Η παρακολούθηση τηλεόρασης στην κρεβατοκάμαρα χαλαρώνει και βοηθά στον ύπνο.

Πολλοί απολαμβάνουν να ξαπλώνουν στο κρεβάτι και να βλέπουν μια καλή ταινία. Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής αλλά οι ειδικοί είναι πολύ σαφείς στο γεγονός ότι πρέπει να αποφεύγεται η παρακολούθηση τηλεόρασης πριν τον ύπνο. Τα φωτεινά και ηχητικά ερεθίσματα από το μαγικό κουτί στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο που μεταβάλλουν τις διεργασίες στο σώμα. Αυτές οι διεργασίες είναι στην πραγματικότητα εκείνες που επιτρέπουν στους ανθρώπους να νιώθουν υπνηλία και να κοιμούνται καλά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μία από αυτές τις διεργασίες ξεκινά με μια ορμόνη που ονομάζεται μελατονίνη. Το σώμα απελευθερώνει μελατονίνη στο τέλος της ημέρας, όταν αντιλαμβάνεται ότι ο ήλιος δύει και σκοτεινιάζει. Είναι ο δικός του τρόπος να πει ότι είναι ώρα για ύπνο. Αν πριν κάποιος πάει για ύπνο εκτεθεί σε τεχνητό φως, όπως αυτό από τις τηλεοράσεις, η λειτουργία αλλοιώνεται και δεν του επιτρέπει να ξεκουραστεί καλά. Γι' αυτό οι ειδικοί συνιστούν να μην υπάρχει τηλεόραση και άλλες οθόνες στην κρεβατοκάμαρα. Ένα βιβλίο ή χαλαρωτική μουσική είναι οι ιδανικότερες επιλογές για την ώρα εκείνη που κάποιος ξαπλώνει.

5. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, χρειάζονται λιγότερο ύπνο.

Οι άνθρωποι συχνά οδηγούνται στη σκέψη ότι καθώς μεγαλώνουν, χρειάζονται λιγότερες ώρες ύπνου. Οι συστάσεις των ειδικών σχετικά με τον αριθμό των ωρών που χρειάζονται οι ενήλικες και οι ηλικιωμένοι ωστόσο είναι διαφορετικές.

Τούτου λεχθέντος, είναι επίσης αλήθεια ότι η διαδικασία της γήρανσης μπορεί φυσικά να μεταβάλει την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου ενός ατόμου. Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το σώμα του χρειάζεται λιγότερες ώρες ύπνου για να λειτουργήσει σωστά. Ενώ ένας ενήλικας μεταξύ 18 και 64 ετών χρειάζεται 7 έως 9 ώρες ύπνου, τα άτομα άνω των 65 ετών πρέπει να κοιμούνται 7 έως 8 ώρες κάθε βράδυ. Έτσι, εξακολουθεί να είναι αρκετά κοντά στο πόσο πρέπει να ξεκουράζεται κάθε άνθρωπος.

6. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αναπληρωθεί τα Σαββατοκύριακα.

Το να μένει κανείς ξύπνιος τη νύχτα για να δουλέψει σε μια εργασία από το γραφείο ή το σχολείο μπορεί να είναι κάτι που δεν θα προκαλέσει κάποιο πρόβλημα υγείας αν γίνεται περιστασιακά. Ωστόσο, δεν συνιστάται να το κάνει συνήθεια. Η ώρα του ύπνου είναι σημαντική και πρέπει να γίνεται το βράδυ. Οι χαμένες ώρες ύπνου συσσωρεύονται και γι' αυτό ορισμένοι ειδικοί αποκαλούν αυτό το έλλειμμα "χρέος ύπνου".

Διαβεβαιώνουν ότι ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να ανακτηθεί απλώς με μερικές ώρες ύπνου παραπάνω τα Σαββατοκύριακα και λένε ότι αυτό δεν θα εξουδετέρωνε τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο μέλλον η συνεχής έλλειψη ύπνου. Αν και είναι καλύτερο για την υγεία όλων να αποφεύγουν να μπουν σε αυτό το "χρέος", με τις ακόλουθες συμβουλές μπορούν να ανακτήσουν σταδιακά την ενέργειά τους αν έχουν χάσει ώρες ύπνου:

  • Να πάρουν έναν σύντομο υπνάκο και νωρίς το απόγευμα.
  • Να ορίσουν ένα πρόγραμμα για τον ύπνο και το ξύπνημα και να προσπαθήσουν να το τηρούν κάθε μέρα.
  • Αν δεν έχουν συνηθίσει να κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες τη νύχτα, να αρχίσουν να προσθέτουν 15 λεπτά ύπνου μέχρι να φτάσουν στον βέλτιστο χρόνο.

Διαβάστε Επίσης

7. Η άσκηση πριν από τον ύπνο δυσκολεύει τον καλό ύπνο.

Δεν είναι σε όλους ευχάριστο να γυμνάζονται τα πρωινά, οπότε πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι μπορούν να κάνουν την κανονική τους γυμναστική μετά τη δουλειά το βράδυ.

Θα μπορούσε να επηρεάσει αυτό τον ύπνο τους; Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ελαφριά έως μέτρια σωματική δραστηριότητα περίπου 60 έως 90 λεπτά πριν από τον ύπνο θα μπορούσε να βοηθήσει τον ασκούμενο να αποκοιμηθεί πιο γρήγορα και προάγει την ξεκούραση. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να κάνει γιόγκα, περπάτημα, ελαφριά έως μέτρια βάρη, ποδηλασία και κολύμπι, αλλά όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται χωρίς να το παρακάνει.

Συνίσταται δηλαδή να μην κάνει υψηλής έντασης ή πολύ έντονες ασκήσεις και να περιμένει τουλάχιστον μία ώρα πριν πάει για ύπνο αφού έχει ασκήσει οποιοδήποτε είδος σωματικής δραστηριότητας, ανεξάρτητα από το πόσο έντονη ήταν.

Ακολουθούν έξι επιπλέον συμβουλές για καλύτερο ύπνο

  • Να εφαρμόζεται το ίδιο καθημερινό πρόγραμμα για τον ύπνο και το ξύπνημα.
  • Να αποφεύγεται η κατανάλωση βαριών, πικάντικων και ζαχαρούχων τροφών για 4 ώρες πριν τον ύπνο.
  • Να αποφεύγονται τα ροφήματα με καφεΐνη, όπως ο καφές ή τα αναψυκτικά, 6 ώρες πριν από τον ύπνο.
  • Να διατηρείται το υπνοδωμάτιο αεριζόμενο και σε καλή θερμοκρασία, ούτε πολύ κρύο ούτε πολύ ζεστό.
  • Το κρεβάτι να αποτελεί χώρο που προορίζεται μόνο για ύπνο και όχι για εργασία ή ψυχαγωγία.
  • Να μην καταναλώνονται αλκοολούχα ποτά μέσα σε 4 ώρες πριν τον ύπνο.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i