«Αισθάνομαι ανεπαρκής»: Γιατί συμβαίνει και πώς να βοηθήσεις τον εαυτό σου σύμφωνα με το ψυχολόγο

Ενώ κάνεις πολλές προσπάθειες για να βελτιώσεις την εικόνα του εαυτού σου, έχεις συνεχώς την αίσθηση ότι δεν τα καταφέρνεις.

beautiful-young-girl-with-relationship-difficulties-picture-id908957470 Credit:praetorianphoto

Από τον Γιώργο Κανέλλο, Dipl. -Psych., κλινικό ψυχολόγο - ψυχοθεραπευτή.

Υπάρχουν πάντα ή δημιουργούνται θέματα που σε βάζουν στη διαδικασία να αμφισβητήσεις την εικόνα σου. Ασχολείσαι, για παράδειγμα, συστηματικά με το σώμα σου, αλλά δεν καταφέρνεις να το δεις ωραίο. Ενώ προσπαθείς να είσαι συνεπής με τη δουλειά σου, πάντα έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι ίσως να μην είσαι επαρκής.

Επίσης, ερωτήματα (αμφιβολίες) όπως «είμαι αρκετά καλή ή έξυπνη ή ωραία για το σύντροφό μου;» δηλώνουν την κακή εικόνα που έχεις για σένα. Τις περισσότερες φορές πίσω από τα ερωτήματα αυτά κρύβεται το αίσθημα της ανεπάρκειας, που μπορεί να προέρχεται από πολλές αιτίες. Αυτό ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και πολλές φορές είναι που διαμορφώνει το αίσθημα του «ανικανοποίητου».

Διάβασε επίσης: 10 χρυσές συμβουλές για αυτοπεποίθηση στα ύψη

Κάποιες από τις παρακάτω ερωτήσεις μπορούν να σε βοηθήσουν για να καταλάβεις τις αιτίες:

1. Σε απασχολεί η κακή εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου ή σε προβληματίζουν άλλα θέματα που, όμως, δεν μπορείς να προσεγγίσεις; Σε απασχολεί, δηλαδή, το ότι δεν έχεις καταφέρει να βρεις το ιδανικό στυλ ή μήπως ασυνείδητα το ότι δεν έχεις καταφέρει να ισορροπήσεις τα συναισθήματά σου; Επειδή, ίσως, δεν μπορείς ή δεν ξέρεις πώς να επιλύσεις αυτό το πρόβλημα, επιμένεις στο πρόβλημα της εξωτερικής σου εμφάνισης.

2. Είναι δική σου θέση ότι δεν έχεις καταφέρει να βελτιώσεις τον εαυτό σου ή μήπως είναι αποτέλεσμα απόψεων τρίτων; Δηλαδή, είσαι σίγουρη ότι έχεις αποτυχία στις προσωπικές σχέσεις ή είναι η άποψη της φίλης σου ή της μητέρας σου για σένα; Είσαι σίγουρη ότι εσύ δεν το έχεις καταφέρει;

3. H κακή εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου είναι αποτέλεσμα σύγκρισης με τις άλλες γυναίκες ή είναι ανεξάρτητη από τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν; Δηλαδή, δεν επαρκείς στη δουλειά σου σε σχέση με μία συνάδελφο ή έχεις επιτύχει αυτό που για σένα είναι αρκετό σε αυτό τον τομέα;

4. Πιστεύεις ότι σε έναν τομέα της ζωής δεν έχεις πάει καλά ή πιστεύεις πως γενικά και πάντα είσαι το «ασχημόπαπο»; Μήπως με το να πιστεύεις ότι είσαι γενικά ανεπαρκής, εμποδίζεις τον εαυτό σου ή τη ζωή σου να εξελιχθεί; Ίσως πίσω από μια τέτοια θέση κρύβεται ο φόβος σου γενικότερα για τη ζωή.

Εάν κάποιες από τις παραπάνω ερωτήσεις σε αφορούν, τα παρακάτω θα σε βοηθήσουν:

  • Κατ' αρχάς, «ασχημόπαπα» υπάρχουν μόνο στα παραμύθια. Στην αληθινή ζωή ο καθένας έχει και καλές και κακές πλευρές. Οπότε δες και ξεχώρισε πού είναι το δυνατό σου σημείο.
  • Ξεκαθάρισε μέσα σου την πραγματική εικόνα για τον εαυτό σου μόνο με βάση αυτό που εσύ πραγματικά θεωρείς σημαντικό. Επειδή όλοι θέλουν επαγγελματική εξέλιξη, δεν πρέπει κι εσύ να το θέλεις.
  • Προσπάθησε να «αναλύσεις» αυτό που κρύβεται πίσω από την «κακή εικόνα» που έχεις για σένα. Αυτό, δηλαδή, που κρύβεται πίσω από φράσεις όπως «δε θα καταφέρω ποτέ να έχω ωραίο σώμα». Τις περισσότερες φορές υπάρχουν βαθύτερα προβλήματα όπως κοινωνική ανασφάλεια, κατάθλιψη ή άλλες αγχώδεις εκδηλώσεις που μεταμφιέζονται ως αίσθημα ανεπάρκειας («κακή εικόνα για τον εαυτό μου»), ενώ το αρχικό πρόβλημα μένει άλυτο.

Διάβασε επίσης: Σε ποιους τομείς της ζωής σου χρειάζεσαι αυτοπεποίθηση; (δες τις συμβουλές της life coach!)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i