ΕΤΣΙ πρέπει να πλένεις τα ρούχα γυμναστικής σου (και τα παπούτσια;)

Τα ρούχα που προορίζονται για την άσκηση αλλά και τα αθλητικά παπούτσια σου χρήζουν ειδικής μεταχείρησης. Ιδού μερικά πολύτιμα tips για το πώς πρέπει να τα καθαρίζεις.

picture-of-two-fitness-women-in-gym-picture-id1044207650

Όπως συμβαίνει με τα μεταξωτά ρούχα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στο πλυντήριο, το ίδιο ισχύει και με τον αθλητικό εξοπλισμό σου. Ο τρόπος που πλένεις και στεγνώνεις τα ρούχα που φοράς στο γυμναστήριο ή όταν τρέχεις παίζει σπουδαίο ρόλο στη «διάρκεια ζωής» τους.

«Η επίδοση και ο χρόνος ζωής των αθλητικών ρούχων εξαρτάται από το πώς τα φροντίζεις», λέει η Joanne Whiteside-Mayor, που ασχολείται με τη δημιουργία σειρών ρούχων στη Reebok. Το να πλένεις τα υψηλής επίδοσης ρούχα σου μαζί με την υπόλοιπη μπουγάδα μπορεί να διαφοροποιήσει τα χαρακτηριστικά του υφάσματος, να διώξει τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες και να φράξει τις ίνες, με αποτέλεσμα να ιδρώνεις ευκολότερα.

Διάβασε επίσης: Ξέρεις τι συμβαίνει αν δεν φοράς αθλητικό σουτιέν στην άσκηση;

Τελικά, πώς πρέπει να πλένεις τα ρούχα γυμναστικής; Ακολούθησε μερικές πολύτιμες συμβουλές και εκμεταλλεύσου στο έπακρο τον αθλητικό εξοπλισμό σου, ο οποίος εκτός από υψηλής ποιότητας είναι και υψηλού κόστους.

Συντήρηση υφασμάτων που διώχνουν την υγρασία, αντιμικροβιακών και με αντηλιακή προστασία (UPF)

Δεν θα σου πούμε ψέματα: τα υφάσματα επίδοσης, είτε αντιιδρωτικά, είτε αντιμικροβιακά είτε με παράγοντες UPF, έχουν υψηλές απαιτήσεις συντήρησης. Ευτυχώς, μπορείς να ακολουθήσεις τις ίδιες οδηγίες ανεξάρτητα από το είδος τους.

  • Μην αφήνεις τα ιδρωμένα ρούχα στην τσάντα του γυμναστηρίου. Βγάλε τα μόλις γυρίσεις στο σπίτι και άφησέ τα είτε επάνω στο καλάθι ή βάλε τα αμέσως μέσα στο πλυντήριο. «Αν αφήσεις ιδρωμένα ρούχα μέσα στην τσάντα του γυμναστηρίου, θα αρχίσουν να χάνουν τις ιδιότητές τους πιο γρήγορα απ’ ότι αν πλυθούν αμέσως μετά τη χρήση», λέει η Whiteside-Mayor. Μετά, είτε θα τα πλύνεις στο πλυντήριο, σε χαμηλή θερμοκρασία, είτε –και ξέρουμε πως αυτό δεν θα σου αρέσει– στο χέρι. «Αν η ετικέτα γράφει «πλύσιμο στο χέρι», αυτό οφείλεται στην ευαίσθητη φύση του υφάσματος ή στο είδος της επεξεργασίας του. Είναι πάντα προτιμότερο να ακολουθείς τις οδηγίες φροντίδας τους κατασκευαστή», λέει η Lauren Hallworth, που ασχολείται με την δημιουργία σειρών ρούχων στη Brooks.
  • Παράλειψε το μαλακτικό και προτίμησε απορρυπαντικά χωρίς άρωμα ή βαφές. Αυτά τα «επιπλέον» μπορεί να εισχωρήσουν στις ίνες και να μειώσουν την ικανότητά τους να απορροφούν τον ιδρώτα και να καταπολεμούν τις μυρωδιές, λέει. Αν θέλεις να τους προσφέρεις το καλύτερο, χρησιμοποίησε ειδικά καθαριστικά για αθλητικά είδη. Δεν είναι ζωτικής σημασίας, αλλά μπορεί να βοηθήσει τα ρούχα σου να διαρκέσουν περισσότερο.
  • Αν χρησιμοποιείς στεγνωτήριο, διάλεξε τη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία, λέει η Hallworth.
  • Επιπλέον, ακόμη και με την κατάλληλη φροντίδα, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως η αντιμικροβιακές ιδιότητες αυτών των υφασμάτων μπορεί να εξασθενήσουν αφού ξεπεράσουν το όριο των 50 πλυσιμάτων, λέει η Whiteside-Mayor. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ρούχα με αντιμικροβιακές ιδιότητες οφείλουν την ικανότητά τους να καταπολεμούν τις οσμές σε συγκεκριμένες ουσίες που έχουν εφαρμοστεί στο ύφασμα, λέει.
  • Ένας καλός γενικός κανόνας είναι πως μπορείς να περιμένεις ότι η προστασία UPF θα διαρκέσει δύο χρόνια με φυσιολογική χρήση, λέει η Whiteside-Mayor. Αν παρατηρήσεις πως αρχίζεις να μαυρίζεις φορώντας ένα ρούχο με UPF, ήρθε η ώρα να το πετάξεις.
  • Δίνε επίσης προσοχή στο πώς φθείρεται ο εξοπλισμός σου με τον καιρό. «Χαλαρωμένα λάστιχα, ξεθωριασμένες ετικέτες, πιθανοί ερεθισμοί κατά την άσκηση και μια όχι-και-τόσο-φρέσκια μυρωδιά είναι όλα ενδείξεις πως μπορεί να είναι ώρα να ανανεώσεις τον εξοπλισμό σου», λέει. Με άλλα λόγια, ώρα να πετάξεις τα παλιά και να φορέσεις καινούργια.

Φρόντισε τα παπούτσια σου!

Πάτησες σε λάσπες την τελευταία φορά που έτρεξες; Επανάλαβε μετά από εμάς: μακριά από το πλυντήριο! Αντί γι’ αυτό, πάρε μια παλιά οδοντόβουρτσα και ένα κομμάτι σαπούνι για να διώξεις τη βρώμα, συστήνει η Jena Winger, διευθύντρια της γραμμής ανάπτυξης και παραγωγής αθλητικών παπουτσιών στη Brooks. Το πλύσιμο των παπουτσιών στο πλυντήριο μπορεί να χαλάσει τα υλικά τους, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών «μαξιλαριών», τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των τραυματισμών κατά την άθληση, λέει.

Αν το πρόβλημα είναι η μυρωδιά, δοκίμασε να τα ψεκάσεις εσωτερικά με κάποιο σπρέι γι’ αυτή τη χρήση. Μπορείς επίσης να τα γεμίσεις με τσαλακωμένες εφημερίδες μετά το τρέξιμο για να απορροφήσουν τον ιδρώτα.

Ανεξάρτητα από την κατάσταση των παπουτσιών σου, η Winger συστήνει να αντικαθιστάς τα running αθλητικά σου κάθε 450-550 χιλιόμετρα. Στην περίπτωση που τα παπούτσια σου είναι και για running και για cross training, δώσε προσοχή σε τυχόν πόνους και ενοχλήσεις που δεν υποχωρούν με αλλαγές στην προπόνησή σου. Αν κάτι σε πονάει, αυτό είναι ένδειξη ότι είσαι έτοιμη για ένα καινούργιο ζευγάρι αθλητικά.

Σαπούνιζε τα αθλητικά σου σουτιέν

Αν απλά «αερίζεις» το αθλητικό σου σουτιέν μετά τη γυμναστική, το κάνεις λάθος. Όπως ακριβώς και τα άλλα εσώρουχα, πρέπει να πλένεις το αθλητικό σου σουτιέν κάθε φορά που το χρησιμοποιείς, λέει η Audrey Kirkland, διευθύντρια στον τομέα αθλητικών σουτιέν της New Balance. Με αυτό τον τρόπο: οι ίνες του υφάσματος θα επανέλθουν ώστε να έχεις ιδανική εφαρμογή και θα απαλλαγεί το ύφασμα από τον ιδρώτα, το αλάτι, τη βρομιά και τα βακτήρια τα οποία μπορεί όλα να μαζευτούν ανάμεσα στις ίνες και να εμποδίσουν το σουτιέν να «αναπνέει» και να διώχνει τον ιδρώτα.

Και παρότι δεν θέλουμε να γίνουμε σπαστικές, θα πρέπει πραγματικά να αρχίσεις να πλένεις στο χέρι τα σουτιέν σου και να τα στεγνώνεις στον αέρα και όχι σε στεγνωτήριο, λέει η Kirkland. Και παρότι μπορεί να σου φαίνεται πως τα αθλητικά σουτιέν δεν παθαίνουν τίποτε, στην πραγματικότητα είναι πολύ ευαίσθητα και όταν τρίβονται μαζί με άλλα ρούχα στο πλυντήριο μπορεί να προκληθούν μικροσκοπικές εκδορές που σταδιακά επιδεινώνονται. Επιπλέον, η ζέστη από το στεγνωτήριο, ακόμη κι να το έχεις σε χαμηλή θερμοκρασία, μπορεί να ξεράνει το lycra, κάνοντας το σουτιέν σου πολύ λιγότερο ελαστικό απ’ όσο το θέλεις να είναι. Ευτυχώς, καθώς τα υψηλής επίδοσης αθλητικά σουτιέν είναι γενικά σχεδιασμένα να διώχνουν τον ιδρώτα στεγνώνουν αρκετά γρήγορα, λέει.

Ξέρουμε βέβαια πως η καθημερινότητα μπορεί να μην σου επιτρέπει να πλένεις στο χέρι. Έτσι, αν πρέπει να βάλεις μερικά αθλητικά σουτιέν στο πλυντήριο, τοποθέτησέ τα πρώτα σε ένα σακουλάκι για εσώρουχα για να ελαχιστοποιήσεις την τριβή τους στα άλλα ρούχα, λέει η Kirkland. Βάλτε τα στο πρόγραμμα για ευαίσθητα και πλύνε τα με κρύο νερό. (Μην τα πλένεις ποτέ μαζί με τζιν ή οτιδήποτε με μεταλλικά φερμουάρ ή αγκράφες που μπορεί να χαλάσουν το ύφασμα του σουτιέν.) Και θυμήσου, δεν πρέπει να χρησιμοποιείς μαλακτικά, καθαριστικά με άρωμα ή ειδικά φύλλα για το στεγνωτήριο. Για τα αθλητικά σου προτίμησε απορρυπαντικά για ευαίσθητα ρούχα.

Κάνε το έτσι και ακόμη κι αν το χρησιμοποιείς πολύ, το αθλητικό σου σουτιέν θα κρατήσει από έξι μήνες μέχρι ένα χρόνο. Το tip της Kirkland: να τα αντικαθιστάς κάθε φορά που αλλάζεις και παπούτσια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i