Travel Therapy: Νέα έρευνα εξηγεί πώς οι διακοπές κάνουν καλό στη υγεία μας

Μία νέα διεπιστημονική μελέτη εξετάζει την επίδραση ενός ταξιδιού στο πεδίο της υγείας μας.

διακοπές iStock

Κατά τη διάρκεια του κορονοϊού τα ταξίδια περιορίστηκαν, ενώ ύστερα από τους εμβολιασμούς η εμπειρία των διακοπών άλλαξε για τα καλά. Όσο κι αν θεωρητικά (και πρακτικά) αυτό που έγινε, συνέβη για την προστασία της υγείας μας, μία νέα έρευνα εξηγεί πως ένα τουριστικό ταξίδι δεν χαρίζει μόνο αναψυχή, αλλά και πραγματικά οφέλη στην ίδια την υγεία μας. 

Πιο αναλυτικά, το Πανεπιστήμιο Edith Cowan Cowithan έκανε μία διεπιστημονική έρευνα που διεξήχθη από το Κέντρο Ακριβείας Υγείας του ECU σε συνεργασία με τη Σχολή Επιχειρήσεων και Δικαίου καταλήγοντας στο ότι τα ταξίδια μπορούν και να λειτουργήσουν ως θεραπεία σε ανθρώπους που πάσχουν από ψυχολογικά προβλήματα και άλλες παθήσεις.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Jun Wen δήλωσε ότι η ποικιλόμορφη ομάδα εμπειρογνωμόνων του τουρισμού, της δημόσιας υγείας και του μάρκετινγκ διερεύνησε πώς ο τουρισμός θα μπορούσε να ωφελήσει όσους ζουν για παράδειγμα με άνοια. "Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες μπορούν να συστήσουν θεραπείες για την άνοια, όπως η μουσικοθεραπεία, η άσκηση, η γνωστική διέγερση, η θεραπεία αναμνήσεων, η αισθητηριακή διέγερση και οι προσαρμογές στα γεύματα και το περιβάλλον του ασθενούς", δήλωσε ο Δρ Wen, προσθέτοντας πως "αυτά βρίσκονται συνήθως όλα όταν πάμε διακοπές".

Με λίγα λόγια, ο Wen εξήγησε πως η έρευνα αυτή - που είναι από τις πρώτες - φέρνει για πρώτη φορά στο προσκήνιο ως θέμα συζήτηση το πώς μία τουριστική εμπειρία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παρέμβαση για την άνοια. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ειδικό, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την ενσωμάτωση θεραπειών για παθήσεις όπως η άνοια. Για παράδειγμα, η παραμονή σε νέα περιβάλλοντα και οι νέες εμπειρίες θα μπορούσαν να προσφέρουν γνωστική και αισθητηριακή διέγερση. "Η άσκηση έχει συνδεθεί με την ψυχική ευεξία και τα ταξίδια συχνά συνεπάγονται αυξημένη σωματική δραστηριότητα, όπως περισσότερο περπάτημα", επεσήμανε ο γιατρός. Παράλληλα, η κοινωνικότητα που υπάρχει τη στιγμή του φαγητού, που θυμίζει οικογενειακό γεύμα, αλλά και ο καθαρός αέρας και ο ήλιος που αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D και της σεροτονίνης, επηρεάζουν θεατικά τη διάθεση και τη συμπεριφορά των ασθενών με άνοια.

Αυτό που στην ουσία ελπίζει ο δρ Wen είναι να πραγματοποιηθούν περισσότερες έρευνες πάνω στο αντικείμενο ώστε να εξακριβωθεί το αν πράγματι ο τουρισμός μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων με διάφορες παθήσεις. Εκείνος και η ομάδα του έκαναν μόνο την αρχή!

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i