Πώς θα επιβιώσεις τις γιορτές των Χριστουγέννων με την τοξική σου οικογένεια

Όπως λέει το γνωστό ρητό, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.

χριστούγεννα iStock

Οι γιορτές βρίσκονται λίγες εβδομάδες μακριά και όσο για πολλούς είναι μία ευκαιρία να δημιουργήσουν ευχάριστες αναμνήσεις με την οικογένειά τους, για κάποιους άλλους μοιάζει με αγγαρεία που πρέπει να γίνει αναγκαστικά. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, ένα ή παραπάνω μέλη να έχουν αποδειχθεί τοξικά, πράγμα που έγινε φανερό όταν απομακρύνθηκες εντελώς από αυτά. Ωστόσο, το να τα αποφύγεις μοιάζει αδύνατο, συνεπώς η επιλογή είναι μονόδρομος.

Έχεις μία μητέρα που δεν γνωρίζει τι σημαίνει όρια, έχεις μία αδερφή που όλα της φαίνονται διαγωνισμός ή μια θεία που έχει πάντα ένα κακό σχόλιο να πει για σένα. Ναι, αυτά είναι χαρακτηριστικά τοξικών ανθρώπων, τους οποίους αν δεν μπορείς να αποφύγεις, καλύτερα να τους χειριστείς με το γάντι, όπως προτείνει η θεραπεύτρια, Naiylah Warren. Πώς θα το κάνεις αυτό;

1. Όρια, όρια, όρια

Θέσε τα όριά σου πριν συναντηθείς με τα άτομα που σου προκαλούν εκνευρισμό. Πες τα όχι που χρειάζονται να ειπωθούν, ενώ βάλε στο μυαλό σου προκαταβολικά, ποια είναι τα περιστατικά που δεν θα ανεχτείς. Αν, λοιπόν, βρεθείς σε μία δυσάρεστη κατάσταση που η υπομονή σου έχει εξαντληθεί, απλά δώσε λίγα λεπτά στον εαυτό σου, αλλάζοντας δωμάτιο. 

2. Προσωπικές στιγμές

Αν και οι γιορτές σημαίνουν πως πρέπει να κάνεις τα περισσότερα με την οικογένειά σου, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να κανονίσεις κάποιες ώρες με τον εαυτό σου. Ξύπνα λίγο πιο νωρίς και πήγαινε έναν περίπατο, ώστε να καθαρίσει το μυαλό σου και να καταφέρεις να αντέξεις αυτό που θα επακολουθήσει. Κλείσε ένα ραντεβού στο κομμωτήριο ή για μασάζ προκειμένου να χαλαρώσεις και να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να συνηθίσει στην προσωρινή νέα πραγματικότητα. 

3. Έξοδος Κινδύνου

Θα υπάρξουν στιγμές που θα βρεθείς ένα βήμα πριν τον καβγά. Δεν χρειάζεται να συμφωνείς με όσα λένε οι συγγενείς σου, ωστόσο προκειμένου να μη χαλάσεις τις γιορτές και να μαλώσεις (αν και ξέρουμε πως αυτό θα ήθελες να κάνεις), απλά συμφώνησε πως διαφωνείτε. Πες "δεν βλέπω πως συμφωνούμε, οπότε ας αλλάξουμε θέμα". Ωστόσο, αν σου είναι τόσο δύσκολο να απεμπλακείς από τον διάλογο, τότε απλά πάρε τον χρόνο σου και βγες λίγο από το δωμάτιο, πηγαίνοντας στο μπάνιο για χαλαρωτικές ασκήσεις ή βγαίνοντας έξω να πάρεις καθαρό αέρα.

4. Ο από μηχανής θεός

Αν δυσκολεύεσαι να αντιμετωπίσεις την τοξικότητα που κυκλοφορεί απροκάλυπτα στο πατρικό σου, τότε μπορείς κάποιες στιγμές της ημέρας να μιλάς με έναν φίλο / μία φίλη, ή τον /την σύντροφό σου, για να σου δίνουν δύναμη να βγάλεις μία ακόμη ημέρα με την οικογένειά σου. Αν μάλιστα το ποτήρι ξεχειλίσει και χρειάζεσαι διαφυγή, ένα τηλεφώνημα από κάποιον θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις λίγο και να απομακρυνθείς από τον "τόπο του εγκλήματος". 

Θυμήσου: 

  • Είναι λίγες ημέρες που θα περάσεις με την οικογένειά σου, οπότε ίσως δεν αξίζει να μπεις στην ταλαιπωρία ενός καβγά. Ο καθένας έχει τη δική του άποψη και δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις να αλλάξεις τη γνώμη σε κανέναν. Απλά σεβάσου την άποψη που δεν συμμερίζεσαι και πήγαινε παρακάτω.
  • Μην κρατάς κακία σε κανέναν. Δεν αξίζει να είσαι θυμωμένη , ούτε να μην συγχωρείς. Αρχικά, αυτό κάνει κακό σε σένα και στην υγεία σου, ανεβάζοντας τους παλμούς και την πίεσή σου, όταν έχεις αυτά τα κακά vibes. Παράλληλα, είναι σημαντικό να διατηρείς την ψυχική σου υγεία, την οποία θα κρατήσεις αναλλοίωτη με τη βοήθεια χαλαρωτικών ασκήσεων. Breath in, breath out.
  • Μην ενδώσεις στα πειράγματα και στις κακές συμπεριφορές. Δείξε πως δεν σε επηρεάζει τίποτα και προσπάθησε να δίνεις γενικές απαντήσεις, αδιαφορώντας για το άτομο που κάνει την "επίθεση". Αν δει πως οι προσπάθειές του πέφτουν στο κενό, τότε θα αποφασίσει να αναζητήσει αλλού στόχο. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i