5 "μυστικά" για καλές γιορτές

Have yourself a merry (healthy) Christmas λαλαλα λα λαααααα... Πιθανότατα είσαι έτοιμη να γιορτάσεις, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Κι εμείς θα σου πούμε πώς θα παραμείνεις γεμάτη ενέργεια, καλή υγεία και θετική διάθεση.

γιορτές Χριστούγεννα istock

Τα Χριστούγεννα είναι ημέρες χαράς, αγάπης και αισιοδοξίας. Είναι επίσης μια περίοδος που -ακόμη και με τις τωρινές συνθήκες- παραφορτώνουμε το πρόγραμμά μας, έχουμε την πρόθεση να κάνουμε πολλά και και διαφορετικά πράγματα, αλλάζουμε πρόγραμμα καθημερινότητας και διατροφής, κοιμόμαστε λιγότερο. Και συνήθως για όλα αυτά πληρώνει η υγεία και η διάθεσή μας το τίμημα!

Ας βάλουμε φέτος στόχο να περάσουμε υπέροχα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έχοντας όμως στο νου μας πώς θα διατηρήσουμε την ευεξία, την ενέργεια και την καλή μας διάθεση. Οι παρακάτω συμβουλές ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Όλοι κολλάμε με σειρές, αλλά μην περνάς όλη τη μέρα στον καναπέ!

Ο οργανισμός μας έχει συνηθίσει σε μια συγκεκριμένη ρουτίνα: Ξυπνάμε πάνω κάτω μια ώρα, πάμε στη δουλειά μας, γυμναζόμαστε. Οι διακοπές είναι για να διακόπτουμε αυτή τη ρουτίνα, εάν όμως το παρακάνουμε για πολλές μέρες στη σειρά μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν διάφορες ενοχλήσεις όπως δυσπεψία, διαταραχές του εντέρου, πόνοι ακόμη και υπερβολική κόπωση!

Βάλε στόχο να βγαίνεις για περπάτημα μέρα παρά μέρα και αν έχεις παιδιά ξεσήκωνέ τα συχνά για παιχνίδια και δραστηριότητες έξω από το σπίτι. 

Διαβάστε Επίσης

Μην το παρακάνεις με το αλκοόλ

Χριστουγεννιάτικο κρασί δίπλα στο τζάκι, ένα ποτάκι με τους φίλους, λίγο (;) κόκκινο κρασί στο γιορτινό τραπέζι... και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί για πολύ! Φυσικά δεν είναι πρόβλημα να γιορτάσουμε αυτές τις μέρες πίνοντας λίγο παραπάνω αλκοόλ, το πρόβλημα είναι αν το παρακάνουμε με αφορμή αυτές τις μέρες. 

Προσπάθησε όμως να περιοριστείς στο ένα με δύο ποτήρια κρασί τη μέρα ή στο ένα αλκοολούχο ποτό για να μην επιβαρύνεις τη λειτουργία του ήπατος και γενικότερα του οργανισμού σου.

Και γενικότερα αναφορικά με το αλκοόλ, μια καλή ιδέα είναι να πίνεις πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτήρι αλκοόλ. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις την αφυδάτωση του οργανισμού και το hangover.

Διαβάστε Επίσης

Απόφυγε τη βαρυστομαχιά

Είναι τα φαγητά, είναι τα παραδοσιακά γλυκά, είναι η... παραδοχή ότι όλοι παίρνουμε βάρος τις γιορτές! Φυσικά θα φάμε και θα απολαύσουμε τις αγαπημένες μας γεύσεις αυτές τις μέρες, δεν χρειάζεται όμως να τρώμε υπερβολικά κάθε μέρα. 

Για να μην επιβαρύνουμε την πέψη μας αποφεύγουμε τις πολύ λιπαρές τροφές, όπως π.χ. τα πολλά τυριά και το κρέας με ορατό λίπος, και γεμίζουμε το μεγαλύτερος μέρος του πιάτου μας με σαλάτα. 

(Νομίζουμε ότι) πεινάμε ακόμη; Περιμένουμε 10 λεπτά πριν σερβιριστούμε επιπλέον φαγητό. Το πιθανότερο είναι ότι τελικά δεν θα το χρειαστούμε!

Διαβάστε Επίσης

Όχι στο άγχος

Είναι εντυπωσιακό ότι τις γιορτές οι περισσότεροι τις περνάμε γεμάτοι άγχος και υπερένταση. Λίστες με υποχρεώσεις, αγορές δώρων, επισκέψεις, έξοδοι... Είναι λες και θέλουμε στις λίγες ημέρες των διακοπών να χωρέσουμε όλα όσα δεν χωράνε στην καθημερινότητά μας. 

Ας πατήσουμε ένα pause κι ας κάνουμε στον εαυτό μας το δώρο του ελεύθερου χρόνου. Είναι ανεκτίμητο και είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε με πραγματικά ανανεωμένες δυνάμεις στην καθημερινότητα. 

Διαβάστε Επίσης

Αναγνωρίζουμε τη χαρά της προσφοράς

Αν κάτι μπορεί να μας βάλει πραγματικά στο πνεύμα των γιορτών και να μας οδηγήσει να νιώσουμε ψυχική ευφορία, αυτό είναι η προσφορά στους άλλους. Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό αλλά αναπάντεχο, όπως να κάνουμε μικρά δωράκια στα παιδιά των συναδέλφων μας ή στους συγκατοίκους μας στο οίκημα που μένουμε.

Μπορεί να είναι ένα πιάτο με σπιτικά γλυκά που θα προσφέρουμε στο ηλικιωμένο ζευγάρι που ζει δίπλα μας και που δεν μπορούν να το επισκεφθούν τα παιδιά του. 

Μπορεί να είναι ένα δώρο για ένα παιδί που η οικογένειά του δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να του το προσφέρει.

Μπορεί να είναι ακόμη κι ένα τηλεφώνημα με λόγια αγάπης και ευχές σε ηλικιωμένους συγγενείς και σε φίλους μας που ζουν μακριά μας. 

Σημασία έχει οτιδήποτε κάνουμε και προσφέρουμε, όσο μικρό κι αν είναι, όσο φτηνό σε χρήματα, να είναι γεμάτο και πλούσιο σε αγάπη και ανθρωπιά.

Καλές γιορτές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i