Αυτή είναι η πιο αγχωτική ώρα της ημέρας, σύμφωνα με μία έρευνα

Πρωί, μεσημέρι ή βράδυ; Εσύ ποια θα έλεγες πως είναι η στιγμή της ημέρας που αγχώνεσαι περισσότερο;

άγχος iStock

Υπάρχουν αναμφίβολα πολλές στιγμές μέσα στην ημέρα που νιώθεις αγχωμένη, προσπαθώντας να χωρέσεις μέσα στο γεμάτο σου πρόγραμμα όλο και περισσότερες δραστηριότητες και υποχρεώσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με μία έρευνα υπάρχει πράγματι μία ώρα που είναι πιο στρεσογόνα από τις υπόλοιπες,

Ειδικότερα, με βάση τις απαντήσεις 2000 ενήλικων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έλαβαν μέρος στην εν λόγω έρευνα, την οποία διεξήγαγε η βρετανική εταιρεία Rescue Remedy (με προϊόντα που βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους) προέκυψε πως η πιο αγχωτική ώρα της ημέρας είναι πρωινή και πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στις 7.23 το πρωί. Για την ακρίβεια, οι συμμετέχοντες έπρεπε να κατατάξουν 50 αγχωτικά γεγονότα σε μία τυπική ημέρα, με τους περισσότερους να τοποθετούν την κίνηση στους δρόμους, το να λερώσεις το χαλί και το να ξυπνήσεις αργά στις πρώτες θέσεις. 

Να σημειωθεί πως η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουμε περίπου 3 αγχωτικά γεγονότα την ημέρα, τα οποία συμβαίνουν 1 ώρα νωρίτερα στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες. Όπως υπογράμμισε η επικεφαλής των παγκόσμιων brand στη Rescue Remedy, Zuzana Bustikova, η έρευνα απέδειξε πως είναι τα μικρά πράγματα που μπορούν να χαλάσουν τη διάθεση μιας ολόκληρης ημέρας. "Γνωρίζουμε πως ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να αποδιοργανώσει ολόκληρη την ημέρα και ότι οι απαιτητικές ημέρες μπορούν να οδηγήσουν στην αϋπνία. Συνεπώς, δεν είναι παράξενο ότι τα πρωινά είναι όταν συμβαίνουν τα πρώτα 'δράματα'", εξήγησε. 

Από την άλλη, η έρευνα υπογράμμισε το γεγονός πως οι συμμετέχοντες έχουν συνήθως 5 πράγματα στο μυαλό τους την ίδια στιγμή, ενώ 16% δήλωσαν πως αντιμετώπισαν περισσότερα αγχωτικά γεγονότα μέσα στην ημέρα από τους υπόλοιπους. Μάλιστα, 1 στους 14 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο νιώθει αγχωμένος όλη την ημέρα. 

Η κατάσταση αυτή, ωστόσο, που ονομάζεται "πάλη ή φυγή", του να είσαι δηλαδή συνέχεια σε ετοιμότητα, συνέχεια αγχωμένος, δεν βοηθάει την υγεία καθώς αυξάνει την αδρεναλίνη, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τους παλμούς και την πίεση, όπως αναφέρει το Αμερικανικό Ινστιτούτο του στρες. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη απελευθέρωση κορτιζόλης - της ορμόνης του στρες- και της αύξησης του σακχάρου στο αίμα.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i