Self care: Πώς θα δημιουργήσεις χρόνο για τον εαυτό σου μέσα στην ημέρα

Ο προσωπικός χρόνος υπάρχει! Αρκεί να τον αναγνωρίσεις και να τον αξιοποιήσεις.

γυναίκα που βάζει σε προτεραιότητα τον εαυτό της - self care iStock

Με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε και να ζούμε τη ζωή μας, όπου ο προσωπικός χρόνος είναι περιορισμένος, συνειδητοποιούμε πως καταλήγουμε να αφιερώνουμε ελάχιστο για τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι σημαντικό να τοποθετούμε τη φροντίδα του εαυτού μας σε πρώτο πλάνο, καθώς αν και προσπαθούμε να προστατεύουμε τον οργανισμό μας, άθελά μας αφήνουμε πίσω την ψυχική μας υγεία. Ωστόσο, για να δημιουργήσεις χρόνο για τον εαυτό σου δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις - που δεν θα ήταν κακή ιδέα - αλλά ούτε να κρατήσεις χρόνο από τη δουλειά σου. Οι στιγμές self care βρίσκονται μπροστά στα μάτια σου, εκεί που δεν το περιμένεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τις αναγνωρίσεις και να τις εκμεταλλευτείς αναλόγως. 

Πρωινό ξύπνημα

Δεν χρειάζεσαι παραπάνω από 2 λεπτά για να ξεκινήσεις με θετική διάθεση την ημέρα σου. Αν πρόκειται να ακολουθήσει μια πολύ απαιτητική συνέχεια, τότε μπορείς να χαρίσεις λίγα λεπτά ηρεμίας στον εαυτό σου. Πριν σηκωθείς και ενώ βρίσκεσαι ακόμα στο κρεβάτι, πάρε τη στάση του παιδιού ή της γάτας και επανάλαβε τις ασκήσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της πρακτικής είναι σημαντικό να νιώσεις ευγνωμοσύνη για τα πράγματα που έχεις στη ζωή σου, αντλώντας δύναμη για την ημέρα που θα ακολουθήσει. Αυτό όχι μόνο θα σε ξυπνήσει σωματικά αλλά και πνευματικά, αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειας και αυτοπεποίθησης μέσω της ευγνωμοσύνης.

Αναπνοές

Νιώθεις πως ποτέ δεν έχεις χρόνο για να πραγματοποιήσεις ασκήσεις διαλογισμού, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Τη στιγμή που περιμένεις τη σειρά σου στο σούπερ μάρκετ ή ενώ κάθεσαι στο γραφείο σου, μπορείς να εξασκηθείς στις αναπνοές σου μέσω του διαφράγματός σου. Σύμφωνα με την life coach Avalaura Gaither Beharry, "μπορεί να μην έχεις χρόνο για έναν 20λεπτο διαλογισμό, όμως μπορείς να πάρεις μια βαθιά ανάσα στην καρέκλα σου στη δουλειά ή ενώ περιμένεις το λεωφορείο. Οι βαθιές αναπνοές σε ηρεμούν, σου δίνουν ενέργεια και σε βοηθούν να μεταβείς σε μία ήρεμη κατάσταση του μυαλού σου".

Στο μπάνιο 

Αν δεν έχεις παιδιά, το μπάνιο μπορεί να γίνει το δικό σου ησυχαστήριο. Αν έχεις, ωστόσο, καταλαβαίνουμε πως δεν είναι το ίδιο εύκολο να αναζητήσεις τον προσωπικό σου χώρο, όταν συνέχεια σου χτυπούν την πόρτα. Γι' αυτό πρέπει να ορίσεις κάποιους κανόνες, όπου η στιγμή του μπάνιου σου δεν θα είναι προσβάσιμη. Προσπάθησε να απασχολήσεις τα παιδιά σου με μία δραστηριότητα και όταν γνωρίζεις πως δεν είναι μόνα τους, κλείδωσε την πόρτα σου, διάβασε ένα περιοδικό ή ένα βιβλίο και δώσε στον εαυτό σου τον πολύτιμο προσωπικό χρόνο και χώρο που χρειάζεται, ακόμα κι αν μιλάμε για λίγα λεπτά. 

Shopping Therapy

Ακόμα κι αν δεν έχεις χρόνο ή χρήματα να επισκεφθείς τα μαγαζιά, ένα scroll στα αγαπημένα σου e-shops θα σου προσφέρουν την αίσθηση της ηρεμίας και της ικανοποίησης, αφού σύμφωνα με έρευνες τα ψώνια απελευθερώνουν την ντοπαμίνη στον εγκέφαλό σου που είναι συνώνυμη με την ευτυχία. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Barbara Greenberg, είναι σημαντικό να αποκτήσεις προσωπικό χρόνο, ακόμα κι αν είναι εν μέσω υποχρεώσεων. Επομένως, το να μπεις για λίγα λεπτά στα αγαπημένα σου ηλεκτρονικά καταστήματα εν ώρα εργασίας δεν είναι και έγκλημα. 

Φίλος / η

Είναι ωραίο να συνδέεσαι με ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν, ειδικότερα όταν οι φίλοι αυτοί σε παρακινούν να κάνετε πράγματα. "Τείνουμε να ακολουθούμε πράγματα πιο συχνά όταν βασιζόμαστε σε κάποιον άλλο", αναφέρει η κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας, Tara Cousineau. Συνεπώς, μέσα στην εβδομάδα σου μπορείς να βάλεις ως στόχο να μιλάς ή και να συναντιέσαι με αυτή τη φίλη και να πραγματοποιείται μαζί δραστηριότητες, μία στιγμή που θα αποτελεί τον δικό σου απόλυτα θετικό προσωπικό χρόνο. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i