Πώς θα "ανανεώσεις" τον εγκέφαλό σου;

Αν είχες την επιλογή του κουμπιού refresh, δεν θα το πατούσες;

ανανέωση εγκεφάλου iStock

Σου έχει συμβεί να κολλήσει η σελίδα του υπολογιστή σου τη στιγμή μάλιστα που θες να διαβάσεις ή να κάνεις κάτι σημαντικό online και γνωρίζουμε πολύ καλά ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις. Αναμφίβολα, το ποντίκι κατευθύνεται σχεδόν μηχανικά στην επιλογή του "refresh" - της ανανέωσης της σελίδας - για να δώσεις ένα boost στο σύστημα να ξεκολλήσει. Αν μπορούσες να κάνεις το ίδιο και στον εγκέφαλό σου δεν θα το έκανες; Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν 4 τρόποι να κάνεις restart, καθαρίζοντας την κεντρική "μνήμη" και δίνοντας στον εαυτό σου τη δυνατότητα να κάνεις μία νέα "αρχή". Πώς θα το καταφέρεις;

Γυμναστική

Όσο κι αν θεωρείς πως ποτέ δεν έχεις χρόνο γι'αυτή στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να σπαταλήσεις ώρες ολόκληρες. Λίγα λεπτά άσκησης έχουν να σου προσφέρουν πολλά οφέλη σε ό,τι αφορά τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου σου. Σύμφωνα με μία έρευνα άνθρωποι που είχαν μια καλή φυσική κατάσταση από την ηλικία των 25, διατηρούσαν καλύτερες γνωστικές λειτουργίες στη μέση ηλικία. Παράλληλα, μία αντίστοιχη έρευνα έδειξε το ίδιο αποτέλεσμα από την ανάποδη, ότι μεσήλικες που δεν είχαν καλή φυσική κατάσταση βίωναν μεγαλύτερη απώλεια όγκου του εγκεφάλου σε μεγαλύτερες ηλικίες, από εκείνους που ήταν σωματικά ενεργοί στην ηλικία των 40. Μην ξεχνάμε πως η επιστήμη έχει υπογραμμίσει τη σημασία της άσκησης, που μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση.

Ύπνος

Υπάρχει κάτι άραγε που να συνδέεται περισσότερο με την ανανέωση του εγκεφάλου από τον ύπνο; Ο ύπνος ρυθμίζει ολόκληρο τον οργανισμό από πάνω μέχρι κάτω, χαρίζοντας ένα φυσικό reboot. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικός και για την υγεία του εγκεφάλου, αφού ο ποιοτικός ύπνος βελτιώνει τη μνήμη, ενώ βοηθάει στη αφομοίωση ενός καινούριο πράγματος. Από την άλλη, οι άνθρωποι που δεν λαμβάνουν την ποιότητα και ποσότητα ύπνου που είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, δεν μπορούν να διαχειριστούν το στρες, ενώ έρευνες έχουν δείξει πως οδηγούνται στην παχυσαρκία. Μάλιστα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει σημαντική καταστροφή του εγκεφάλου, εξολοθρεύοντας κύτταρα σε σημαντικές περιοχές, όπως αποδείχθηκε πριν από λίγα χρόνια.

Διαλογισμός

Όσο κι αν ο διαλογισμός ενδείκνυται για τη χαλάρωση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσφέρει άλλα οφέλη στην υγεία μας. Σύμφωνα με μία σειρά ερευνών, ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, την ποιότητα του ύπνου αλλά και τη συγκέντρωση. Ποιος θα πίστευε πως κατά τη διάρκεια του διαλογισμού μπορείς να επεξεργαστείς καλύτερα κάποιες πληροφορίες, αν δεν το είχε επιβεβαιώσει η επιστήμη. Ωστόσο, δεν είναι παράξενο, δεδομένου ότι η διαδικασία του διαλογισμού έχει να κάνει με τη συγκέντρωση, πέρα από την αποβολή του στρες.

Διατροφή

Και πέρα από την άσκηση, που αποτελεί μία healthy συνήθεια που συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου σου, η υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να προστεθεί στο ημερήσιο πρόγραμμά σου. Ειδικότερα, μέσω της διατροφής μπορείς να "ανανεώσεις" τον εγκέφαλό σου, απαλλάσσοντας τον οργανισμό σου από τις απώλειες θρεπτικών συστατικών και βιταμινών που οδηγούν σε σύγχυση και προβλήματα μνήμης. Προσπάθησε, λοιπόν, να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα που προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου, όπως ψάρι, ξηρούς καρπούς και σπόρους. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i