Me time: Το πλάνο αυτοφροντίδας 4 εβδομάδων με αφετηρία τον Σεπτέμβριο

Μια ορολογία με ημερομηνία λήξης ή μια ουσιώδης ανάγκη διαρκείας;

αυτοφροντίδα iStock

Στον απαιτητικό κόσμο μας, όπου οι γρήγοροι ρυθμοί δοξάζονται, η έννοια της αυτοφροντίδας έχει αναδειχθεί ένα απαραίτητο καταφύγιο από αυτό το χάος. Κατακλυζόμαστε από συμβουλές σχετικά με το να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας και να δίνουμε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα ως μέσο για να επιτύχουμε μια ισορροπημένη και ικανοποιητική ζωή.

Ενώ αυτές οι προτάσεις ακούγονται σαν ένα απλό αντίδοτο για το καθημερινό άγχος, η πραγματικότητα είναι ότι το να αφιερώνουμε χρόνο στη φροντίδα μας δεν είναι πάντα μια απλή υπόθεση. Οι αδυσώπητες ευθύνες της ζωής και ο ολοένα αυξανόμενος κατάλογος υποχρεώσεων μπορεί να μας βαρύνουν, αφήνοντάς μας να νιώθουμε συναισθηματικά και ψυχικά εξαντλημένοι. Μέσα στην κακοφωνία της σύγχρονης ζωής, βάζουμε συνεχώς τον εαυτό μας στο τέλος της λίστας προτεραιοτήτων.

Παραδόξως, παρόλο που κατά βάθος γνωρίζουμε ότι η φροντίδα του εαυτού είναι ζωτικής σημασίας, μπορεί υποσυνείδητα να της αντισταθούμε. Αυτή η αντίσταση μπορεί να προκύψει από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του φόβου να αντιμετωπίσουμε τα δικά μας θέλω και επιθυμίες, ανεπίλυτα συναισθηματικά ζητήματα ή τη δυσκολία να διαχειριστούμε τα δικά μας τρωτά σημεία. Μπορεί λανθασμένα να πιστεύουμε ότι το να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας είναι εγωιστικό και έτσι να καταστέλλουμε τις δικές μας ανάγκες για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των άλλων. Καθώς εμβαθύνουμε στην καρδιά αυτού του παραδόξου, αρχίζουμε να κατανοούμε την πραγματική σημασία της αυτοφροντίδας. Δεν είναι απλώς μια μοντέρνα φράση ή μια φευγαλέα τάση, αλλά μια θεμελιώδης πρακτική που θρέφει τη σωματική, τη συναισθηματική και την ψυχολογική μας ευεξία.

Me time: Ένα ιερό καταφύγιο για την αυροφροντίδα 

Ο Σεπτέμβριος είναι μια καλή στιγμή για να ξεκινήσεις ένα μηνιαίο self-care challenge. Μια πρόκληση αυτοφροντίδας ενός μήνα, όπου μπορείς να κάνεις τη δική σου "διαδρομή" αυτοανακάλυψης. Κάθε εβδομάδα που περνά θα εισάγεις ήπια κάποιες δραστηριότητες αυτοφροντίδας.

• Εβδομάδα 1: Ενσυνείδητος διαλογισμός. Καθώς ξεκινάς αυτό το metime challenge, μπορείς να βυθιστείς στη μαγεία του διαλογισμού. Αφιέρωσε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να καθίσεις ήσυχα με τον εαυτό σου και την αναπνοή σου. Διώξε τις πολύβουες σκέψεις που απασχολούν το μυαλό σου και παραδώσου στον απαλό ρυθμό των εισπνοών και των εκπνοών. Σε αυτές τις στιγμές γαλήνιας ενδοσκόπησης θα αρχίσεις να ξετυλίγεις τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις σου χαρίζοντας στον εαυτό σου ηρεμία και διαύγεια.

• Εβδομάδα 2: Θρέψε το σώμα σου. Το σώμα είναι ένα ιερό σκεύος που αξίζει απεριόριστη αγάπη και φροντίδα. Αυτή την εβδομάδα δώσε προτεραιότητα στη σωματική ευεξία και επιδώσου σε δραστηριότητες που προάγουν την υγεία και τη χαλάρωση. Απόλαυσε τη χαρά της κίνησης, είτε πρόκειται για μια ήρεμη βόλτα
στη φύση είτε για μία συνεδρία γιόγκα ή μια αναζωογονητική προπόνηση στο γυμναστήριο. Παράλληλα, τροφοδότησε το σώμα σου με την τροφή που λαχταρά απολαμβάνοντας υγιεινά τρόφιμα που θρέφουν την ψυχή και το σώμα σου.

• Εβδομάδα 3: Δημιουργική έκφραση και χαρά. Ασχολήσου με δραστηριότητες όπως η ζωγραφική, η συγγραφή ιστοριών ή η ακρόαση μουσικής που απολαμβάνεις πραγματικά. Η ουσία του "Me time" δε βρίσκεται μόνο στην επίτευξη ενός συγκεκριμένου αποτελέσματος, αλλά στο να βυθιστείς στην ευχαρίστηση και την ολοκλήρωση που προέρχεται από την ανεμπόδιστη αυτοέκφραση.

• Εβδομάδα 4: Κοινωνικές συνδέσεις και όρια. Ενώ η φροντίδα του εαυτού μας οδηγεί σε ένα μοναχικό ταξίδι, πρέπει να θυμόμαστε τη σημασία των συνδέσεων. Αυτή την τελευταία εβδομάδα εκτίμησε τις σχέσεις που υπάρχουν στη ζωή σου. Αφιέρωσε χρόνο για να καλλιεργήσεις αυτές τις συνδέσεις, είτε μέσω πραγματικών συναντήσεων είτε μέσω εικονικών αγκαλιών και συναντήσεων εξ αποστάσεως που γεφυρώνουν τις αποστάσεις. Παράλληλα όμως, βρες τον εαυτό σου μέσα σε αυτή τη διαδικασία, θέτοντας και τα όριά σου, μία πράξη που διατηρεί την ενέργειά σου και προστατεύει τη συναισθηματική σου υγεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i