8 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν δεχτείς μια δουλειά

Όλα όσα πρέπει να εξετάσεις πριν πεις " ναι" στη νέα επαγγελματική πρόταση που μόλις δέχτηκες.

συνεντευξη_συμβουλες Istock

Πέρασες από την χρονοβόρα διαδικασία των συνεντεύξεων και επιτέλους έλαβες την πολυπόθητη κλήση για την δουλειά που διεκδικούσες. Συγχαρητήρια! Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς από τον ενθουσιασμό που προκύπτει μέσα από την έναρξη μιας νέας εργασίας, η οποία προμηνύει μία μεγάλη αλλαγή για την ζωή σου.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σκεφτείς προσεκτικά οποιαδήποτε νέα προσφορά εργασίας προτού ειδοποιήσεις δύο εβδομάδες στην τρέχουσα εταιρεία σου. Πέρα από τη διαπραγμάτευση του μισθού και των παροχών σου, υπάρχουν δεκάδες άλλες λεπτομέρειες που πρέπει να εξετάσεις πριν πεις "ναι" σε έναν νέο χώρο εργασίας, μια νέα μετακίνηση, ένα νέο αφεντικό και ένα εντελώς νέο σύνολο ευθυνών.

Η ιδέα της αλλαγής εργασίας μπορεί να είναι τόσο συναρπαστική όσο και τρομακτική. Από τη μία πλευρά, έχεις την δυνατότητα να δοκιμάσεις τον εαυτό σου σε έναν νέο χώρο και να εξελιχθείς. Αλλά από την άλλη πλευρά, συνειδητοποιείς επίσης ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι και άγνωστα κομμάτια που έρχονται με την αλλαγή εργασίας.

Διαβάστε επίσης: 5 τρόποι να μιλάς με αυτοπεποίθηση και να πετύχεις όσα θέλεις το 2024

Οι 8 ερωτήσεις πριν πεις " ναι" στη νέα εργασία σου

Eίναι σημαντικό να εξετάσεις όλα τα ενδεχόμενα πριν πεις " ναι" στην προσφορά εργασίας που μόλις έγινε. Η εργασία είναι κομμάτι που επηρεάζει όχι μόνο την επαγγελματική εξέλιξη και την οικονομική κατάσταση μας, αλλά και την συνολική ποιότητα της ζωής μας. Προτού δεχτείς, λοιπόν, την θέση θέσε στον εαυτό σου τα εξής ερωτήματα και απάντησε με ειλικρίνεια.

 

1. Αυτή η θέση εργασίας θα αξιοποιήσει τις καλύτερες πτυχές μου;

Το να κάνεις δουλειά που σε αφήνει να νιώθεις ότι δεν αξιοποιείς στο έπακρο αυτό που είσαι μπορεί να είναι απίστευτα απογοητευτικό. Σκέψου εάν θα είσαι σε θέση να προσφέρεις μια μοναδική αξία σε αυτόν τον νέο ρόλο, ο οποίος θα σε βοηθήσει να νιώσεις ως ένας πολύτιμος εργαζόμενος.

2. Πώς είναι οι συνάδελφοι;

Δώσε προσοχή στους νέους συναδέλφους, αφού μπορεί να κάνουν την αλλαγή εργασίας σου μια εξαιρετική ή μία δυσάρεστη εμπειρία.

3. Αυτή η εργασία θα μου δώσει ενέργεια και κίνητρα;

Το να κάνεις μία εργασία που σου δίνει ενέργεια και κίνητρα, μεταμορφώνει ουσιαστικά όλη σου τη ζωή. Επέλεξε μία θέση εργασίας που σε εμπνέει και σε κάνει διαρκώς καλύτερη.

4. Θέλω να πάω σε αυτήν τη θέση ή απλά θέλω να φύγω από την τωρινή;

Σε περίπτωση που έκανες την συνέντευξη επειδή δεν επιθυμούσες να παραμείνεις άλλο στο τωρινό περιβάλλον εργασίας σου, είναι μία μεγάλη - επαγγελματική- παγίδα. Απάντησε ειλικρινά στον εαυτό σου εάν θέλεις να πεις το " ναι" γιατί πράγματι θέλεις αυτή την θέση, ή γιατί απλά θέλεις να φύγεις από την τωρινή εργασία σου.

5. Υπάρχει δυνατότητα εξέλιξης;

Όπως η εταιρεία σου δίνει το job description, ανάλογα πρέπει και εσύ να θέσεις ερωτήματα προς αυτήν. Ενημερώσου εάν το νέο επαγγελματικό σου περιβάλλον προσφέρει δυνατότητες εξέλιξης τόσο μισθολογικά όσο και δημιουργικά.

6. Η εταιρεία μπορεί να υποστηρίξει το lifestyle μου και την καριέρα μου;

Για πολλούς ανθρώπους, η καριέρα είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους — αλλά δεν είναι το μόνο μέρος. Η οικογενειακή σου κατάσταση παίζει σημαντικό μεγάλο ρόλο στο να σκεφτείς εάν μια νέα δουλειά είναι κατάλληλη για εσένα. Τα νέα ωράρια σο επιτρέπουν να έχεις μια ισορροπημένη ζωή και υποστηρίζουν το lifestyle που επιθυμείς; 

7. Tι προσδοκίες έχει από εμένα η εταιρεία;

Πρέπει να είναι ξεκάθαρες οι προσδοκίες που έχει από εσένα το νέο σου επαγγελματικό περιβάλλον. Πολλές φορές ξεκινάει μια συνεργασία, και προκύπτουν επιπρόσθετες "απαιτήσεις". Ξεκαθάρισε άμεσα με τον εργοδότη σου τις νέες αρμοδιότητες πριν πεις "ναι".

8. Με αυτό το νέο βήμα θα κάνω την καριέρα που θέλω;

Έχεις ως στόχο της καριέρα κα την επαγγελματική σου ανέλιξη; Τότε, κάθε σου νέο βήμα πρέπει να σε οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι, λοιπόν, αυτή η νέα θέση ένα βήμα μπροστά για το όνειρό σου; Aπάντησε με ειλικρίνεια στον εαυτό σου, μη συμβιβάζεσαι και εμπιστεύσου τις ικανότητές σου.

Διαβάστε επίσης: 5 απλά βήματα για να μην πάθεις εργασιακό burnout και φέτος!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i