5 απλά βήματα για να μην πάθεις εργασιακό burnout και φέτος!

Προστάτεψε την εσωτερική σου γαλήνη από το εργασιακό burnout και την επαγγελματική εξουθένωση.

burnout istock

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να νιώθουμε ψυχικά, συναισθηματικά, σωματικά και πνευματικά ταλαιπωρημένοι από την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με το Gallup, οι παράγοντες που οδηγούν σε υψηλά επίπεδα στρες και εργασιακό burnout είναι οι εξής:

  • Άδικη μεταχείριση στην εργασία.
  • Μη διαχειρίσιμος φόρτος εργασίας.
  • Έλλειψη σαφήνειας ρόλων.
  • Έλλειψη επικοινωνίας και υποστήριξης από τον προϊστάμενο.
  • Αδικαιολόγητη πίεση χρόνου.

Εάν θέλεις να μην πάθεις ξανά burnout τότε αυτά τα βήματα θα σε βοηθήσουν. 

1. Επικοινώνησε με τους γύρω σου 

Η επικοινωνία αφορά τη μετάδοση πληροφορίας και σημαίνει να μιλάς στους άλλους για το πώς νιώθεις, αλλά μπορεί επίσης να έχει τη μορφή ανάθεσης καθηκόντων, να ζητάς βοήθεια, να ενημερώνεις, να θέτεις όρια ή να λες "όχι". Όταν βρίσκεσαι στον χώρο εργασίας θέσε τα όριά σου. Οι άνθρωποι όταν πρωτο-προσλαμβάνονται σε μια καινούρια θέση εργασίας τείνουν να λένε "ναι" σε όλα, καθώς θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να δείξουν την αξία τους με κάθε πιθανή αφορμή. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Αργά ή γρήγορα, μπορεί να βρεθείς εν μέσω πάρα πολλών καθηκόντων.

Νικώντας το Burnout | Βρήκαμε τη λύση στην επαγγελματική εξουθένωση

2. Δώσε προτεραιότητα στον εαυτό σου

Η φροντίδα του εαυτού συχνά υποβιβάζεται. Αλλά για να αποφευχθεί η εξουθένωση και το εργασιακό burnout, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και να προγραμματιστεί μέσα στην ημέρα σαν να είναι τόσο σημαντικό όσο μια συνάντηση εργασίας ή ένα ραντεβού με γιατρό (γιατί είναι!). Η αυτοφροντίδα περιλαμβάνει τον συντονισμό στις ανάγκες κάποιου και τον προβληματισμό σχετικά με το τι χρειάζεται για να αποδώσει καλύτερα. Στη συνέχεια περιλαμβάνει τη δημιουργία τελετουργιών στην ημέρα σου για να τις εκπληρώσεις.

Για κάποιους, αυτό μπορεί να σημαίνει έναν πρωινό διαλογισμό, μια βραδινή βόλτα, χρόνο μόνο για χαλάρωση με ένα καλό βιβλίο ή ακόμα και μόνο κρασί με έναν έμπιστο φίλο.

3. Ευθυγραμμίσου με τις αξίες σου

Οι αξίες είναι οι βαθιές πεποιθήσεις και οι αρχές που μας καθοδηγούν στη ζωή. Όταν δεν είσαι ευθυγραμμισμένη με τις αξίες σου (κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά), απλώς δεν "νιώθεις" σωστά και μπορεί να σε στεναχωρήσει. Όταν ζεις με τις αξίες σου, νιώθεις πιο αυθεντική και μπορείς να λειτουργείς πιο ήρεμα.

4. Έχε ζωή μετά τη δουλειά

Είτε πρόκειται για δημιουργική έκφραση, προσωπική ολοκλήρωση, επίγνωση ή απλώς για διασκέδαση, ο προγραμματισμός χρόνου για διασκέδαση είναι σημαντική για την πρόληψη της εξουθένωσης. Κάθε είδους παιχνιδιάρικη δραστηριότητα ή ευχάριστο χόμπι και όλα τα θετικά συναισθήματα που προκαλούνται κατά τη διάρκεια τους είναι το αντίδοτο στα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να συσσωρεύει η εξουθένωση.

5. Κάνε κάτι καινούριο

Κάποιες φορές το μόνο που χρειάζεται είναι μία μικρή ή μεγάλη αλλαγή στο περιβάλλον εργασίας για να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Τι εννοούμε; Πολλοί έχουν καταφέρει να δουλεύουν από το σπίτι τους μία φορά την εβδομάδα. Το καλύτερο αντίδοτο στην μονοτονία, είναι να κάνεις κάτι καινούργιο.

Διάβασε ακόμη: Όταν το άγχος σαμποτάρει την καριέρα: 12 τρόποι να μπει ένα τέλος

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i