Μήπως η προσωπικότητά σου επηρεάζει τo μισθό σου;

Μάθε πώς ο χαρακτήρας σου αλληλεπιδρά με το εισόδημά σου.

salary istock

Κι όμως, εδώ δεν ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις, η προσωπικότητά σου μπορεί να επηρεάσει τον μισθό σου.

Βέβαια, εκτός από την προσωπικότητα που παίζει σημαντικό ρόλο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον μισθό, όπως η εμπειρία, οι δεξιότητες, η εκπαίδευση, η αγορά εργασίας και η θέση εργασίας.

Πώς να διαπραγματευτώ το μισθό μου: Ιδού όσα πρέπει να γνωρίζεις

Για ποιον λόγο παίρνεις καλό μισθό;

Εξωστρέφεια: Οι εξωστρεφείς είναι πιο πιθανό να αμείβονται με εξαψήφιο μισθό. Γιατί; Θέτουν υψηλότερους στόχους στην καριέρα τους και, επιπλέον, είναι πιο σίγουροι για τον εαυτό τους.

Αισιοδοξία: Ο οπτιμισμός καλλιεργεί την επιμονή στα επαγγελματικά εμπόδια. Η ψυχολόγος Susan Segerstrom έχει διαπιστώσει ότι 10 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους οι φοιτητές νομικής που ήταν αισιόδοξοι κέρδιζαν κατά περισσότερα χρήματα το χρόνο από τους συναδέλφους τους που έβλεπαν το ποτήρι μισοάδειο.

Ομαδικό πνεύμα: Η εμπλοκή σε ομαδικές δραστηριότητες σε αρχικό στάδιο της καριέρας σου σχετίζεται με αύξηση του μισθού αργότερα. Σε μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας διαπιστώθηκε ότι οι φοιτητές που ήταν εθελοντές και αθλούνταν ήταν πιο πιθανό, σε ηλικία 24 ετών, να έχουν ήδη ξεκινήσει μια καριέρα, αντί να έχουν απλώς μια δουλειά.

Συνείδηση: Η συνείδηση σχετίζεται με την αξιοπιστία, την οργάνωση και την προσοχή στη λεπτομέρεια. Εργαζόμενοι με υψηλή συνείδηση τείνουν να είναι πιο παραγωγικοί και αξιόπιστοι, άρα μπορεί να λαμβάνουν υψηλότερο μισθό.

Συναισθηματική νοημοσύνη: Η συναισθηματική νοημοσύνη σχετίζεται με την ικανότητα αναγνώρισης, κατανόησης και διαχείρισης των συναισθημάτων. Εργαζόμενοι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη τείνουν να είναι πιο αποτελεσματικοί στην ηγεσία και στην ομαδική εργασία, άρα μπορεί να λαμβάνουν υψηλότερο μισθό.

Ευελιξία: Η ευελιξία σχετίζεται με την προσαρμοστικότητα, την ανοχή στην αλλαγή και την ικανότητα εργασίας σε ομάδες. Εργαζόμενοι με υψηλή ευελιξία τείνουν να είναι πιο χρήσιμοι και συνεργάσιμοι, άρα μπορεί να λαμβάνουν υψηλότερο μισθό.

Γιατί παίρνεις ψίχουλα;

Φιλικότητα: Τα "καλά" παιδιά κερδίζουν λιγότερα από τους συναδέλφους τους που δεν ντρέπονται να "πατήσουν πόδι", τονίζει η ερευνήτρια εταιρικής συμπεριφοράς Charlice Hurst.

Νευρωτισμός: Ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell διαπίστωσαν ότι τα στελέχη που ήταν πιο νευρωτικά και φιλικά έβγαζαν λιγότερα από τους συναδέλφους τους.

Ηθική: Οι ηθικοί επιχειρηματίες βγάζουν 3,4% λιγότερα από τους ανήθικους, επισημαίνει ο ερευνητής οικονομετρικής Andrew Hussey.

Πώς θα πάρεις τον μισθό που σου αξίζει | 8 μυστικά διαπραγμάτευσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i