5 λάθη που κάνεις με τα δόντια του παιδιού

Ακόμα κι αν επιμένεις να τα βουρτσίζει κάθε βράδυ, πηγαίνεις τακτικά στον παιδοδοντίατρο και φροντίζεις να τρέφεται σωστά, υπάρχουν κι άλλα πράγματα που πρέπει να κάνεις για να έχει το παιδί γερά δόντια!

teeth

Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών έχει τερηδόνα στα νεογιλά δόντια, ενώ ένα ακόμα μεγαλύτερο αρχίζει να κάνει σφραγίσματα πριν ακόμα μάθε απέξω την αλφαβήτα και την προπαίδεια. Εάν θέλεις να βοηθήσεις το παιδί να έχει γερά δόντια για πολλά πολλά χρόνια, αυτά είναι τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις:

Το αφήνεις να βουρτσίζει τα δόντια μόνο του

Τα περισσότερα παιδιά δεν διαθέτουν ακόμα τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να μπορέσουν να καθαρίσουν σωστά τα δόντια τους πριν την ηλικία των 8 ετών. Αλλά ακόμα και μετά, είναι σημαντικό να υπάρχει η επίβλεψη του γονιού, ώστε να είναι βέβαιο ότι έχει καθαρίσει καλά κάθε επιφάνεια.

Βάζεις το μωρό στην κούνια με το μπιμπερό

Αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να αποκτήσει το παιδί τερηδόνα, κι όμως πολλοί γονείς εξακολουθούν να το κάνουν. Το πρόβλημα με αυτή τη συνήθεια είναι ότι τα σάκχαρα από το γάλα μένουν στο στόμα του παιδιού για πολλές ώρες και τα μικρόβια αυξάνονται. Κανονικά, θα πρέπει να καθαρίζετε το στόμα του μωρού με γάζα (ή να βουρτσίζετε εάν έχει αποκτήσει δόντια) ακόμα και μετά τα νυχτερινά ταΐσματα.

Το πηγαίνεις για πρώτη φορά στον οδοντίατρο όταν έχει μεγαλώσει αρκετά

Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο θα πρέπει να γίνεται αμέσως μόλις βγει το πρώτο δοντάκι του μωρού, για να πάρουν οι γονείς λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να φροντίζουν δόντια του παιδιού αλλά και εκείνο να εξοικειώνεται με την οδοντιατρική εξέταση. Στη συνέχεια, θα πρέπει ο γιατρός να βλέπει το παιδί κάθε έξι μήνες, ώστε να προλάβει το όποιο πρόβλημα μπορεί να προκύψει σε αρχικό στάδιο.

Πιστεύεις ότι αφού θα αλλάξει τα νεογιλά δεν πειράζει κι αν χαλάσουν

Τα γερά νεογιλά δόντια είναι απαραίτητα για τη στοματική υγεία του παιδιού σε όλη τη ζωή του! Αρχικά «κρατάνε θέση» για να βγουν τα μόνιμα και γι’ αυτό είναι σημαντικό να μη χρειαστεί να αφαιρεθούν πριν την  ώρα τους γιατί αυτό θα χαλάσει όλη την «αρχιτεκτονική» του στόματος. Επιπλέον, εάν ένα τέτοιο δόντι χαλάσει, μπορεί η τερηδόνα να επηρεάσει την ανάπτυξη του μόνιμου δοντιού από κάτω. Τέλος, τα προβλήματα στα νεογιλά, όταν δεν αντιμετωπίζονται, μπορεί να επηρεάσουν την ομιλία, τον ύπνο, την αυτοπεποίθηση και τις σχολικές επιδόσεις του παιδιού.

Του δίνεις πολλές τροφές με ζάχαρη

Ακόμα κι αν αποφεύγεις να του δίνεις μπισκότα, σοκολάτα και ό,τι περιέχει ζάχαρη, η διατροφή του παιδιού μπορεί να μην είναι ιδανική για τη στοματική υγεία του εάν, για παράδειγμα, τρώει φρούτα και χυμούς ανάμεσα στα γεύματα, χωρίς να βουρτσίσει μετά τα δόντια του. Επίσης, τα κράκερ και τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να χωθούν μέσα στις αύλακες των δοντιών και να μείνουν εκεί για ώρες προκαλώντας τερηδόνα. Καλό θα ήταν να τρώνε τις τροφές με φυσικά σάκχαρα (π.χ. σταφίδες) και όσες κολλάνε στα δόντια του παιδιού μετά το φαγητό –οπότε υπάρχει περισσότερο σάλιο- και να τα βουρτσίζουν καλά μετά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i