Ανεμοβλογιά: Τα συμπτώματα της νόσου, η μετάδοση και το εμβόλιο

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος εξηγεί τα συμπτώματα και τις πιθανές επιπλοκές της ανεμοβλογιάς και πότε πρέπει να γίνει το εμβόλιο.

μπαμπάς μωρό κόρη fotostorm

Ο ιός της ανεμοβλογιάς -ή ανεμευλογιάς- ανήκει στην ομάδα των ερπητοϊών. Παρότι θεωρείται «ελαφριά» παιδική ασθένεια, η ανεμοβλογιά ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές ενώ θεωρείται πολύ επικίνδυνη αν κολλήσει γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη και κυρίως τις μέρες αμέσως πριν και μετά τον τοκετό, οπότε το έμβρυο κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά.

Συμπτώματα

Ξεκινά με κακουχία και πυρετό και ακολουθεί το εξάνθημα με εφελκίδες (φυσαλίδες), το οποίο προκαλεί έντονο κνησμό.

Νέος μπαμπάς; Αυτά είναι τα 8 παράπονα που θέλει σίγουρα να κάνει

Η επιστήμη εξηγεί γιατί οι μπαμπάδες «λιώνουν» για τις κόρες τους

Διάρκεια

8-12 ημέρες.

Πιθανές επιπλοκές

Συνήθως δεν παρουσιάζει επιπλοκές, ενώ η πιο συχνή είναι η μόλυνση των δερματικών βλαβών. Πιθανές σοβαρές επιπλοκές είναι η πνευμονία, η εγκεφαλίτιδα, η ηπατίτιδα και η νεφρίτιδα.

Πώς και πότε μεταδίδεται

Η μετάδοση γίνεται με σταγονίδια, μέσω αντικειμένων που μολύνθηκαν πρόσφατα και με την επαφή με το υγρό των εφελκίδων. Η περίοδος μετάδοσης ξεκινά 1-2 μέρες πριν εμφανιστεί το εξάνθημα και για τις επόμενες 6 μέρες ή μέχρι να «ξεραθούν» οι βλάβες.

Το εμβόλιο

Το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και η πρώτη δόση γίνεται μεταξύ 12 και 15 μηνών. Δεύτερη επαναληπτική δόση συστήνεται να γίνει όταν το παιδί είναι 4 έως 6 ετών.

Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i