Έρευνα: Το IQ και η εξυπνάδα κληρονομείται από τη μητέρα!

Όταν μιλάμε για το IQ, η φράση «το πήρα από τη μαμά μου» δεν θα μπορούσε να είναι πιο ακριβής.

iq-noimosini-paidia-erevna

Νέα έρευνα που φιλοξενείται στο  Psychology Spot  υποστηρίζει πως οι άνθρωποι γεννιούνται με γονίδια που λειτουργούν διαφορετικά, με κριτήριο αν αυτά προήλθαν από τον πατέρα ή τη μητέρα μας. Όταν μάλιστα μιλάμε για την εξυπνάδα του παιδιού, τα γονίδια αυτά έρχονται απευθείας από τη μητέρα.

IQ από τη μαμά: Δεν είναι η πρώτη έρευνα που υποστηρίζει κάτι τέτοιο

Πρόσφατα, μελετητές του Πανεπιστημίου Ulm στη Γερμανία, μελέτησαν τα γονίδια που συνδέονται με την εγκεφαλική βλάβη και διαπίστωσαν πως πολλά από αυτά που συνδέονται με γνωστικές ικανότητες εδράζονταν στο χρωμόσωμα Χ.

Η έρευνα αποκάλυψε λοιπόν πως τα παιδιά είναι πιο πιθανό να κληρονομήσουν τη νοημοσύνη από τη μητέρα, επειδή τα γονίδια της νοημοσύνης βρίσκονται στο χρωμόσωμα Χ.

Στην πραγματικότητα , δεν είναι τυχαίο ότι η διανοητική αναπηρία είναι 30 % πιο συχνή στους άνδρες.

Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα που καταδεικνύει κάτι τέτοιο.

Έρευνα: Το IQ και η εξυπνάδα κληρονομείται από τη μητέρα! - εικόνα 1

Μία από τις πρώτες μελέτες σε αυτό τον τομέα διεξήχθη το 1984 στο Πανεπιστήμιο του Cambridge κι ακολούθησε πληθώρα άλλων στα επόμενα χρόνια. Στις μελέτες αναλύθηκε η ταυτόχρονη εξέλιξη του εγκεφάλου και του γονιδιώματος για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι τα μητρικά γονίδια συμβάλλουν περισσότερο στην ανάπτυξη των κέντρων σκέψης στον εγκέφαλο.

Ακόμα μάλιστα κι αν κληρονομήσεις κάποια γονίδια νοημοσύνης από τον πατέρα, οι πιθανότητες να λειτουργήσουν αυτά είναι μικρές, ειδικά αν το ίδιο γονίδιο έχει κληρονομηθεί και από τη μητέρα.

Στην πράξη, κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της ανάπτυξης του εμβρύου, κάθε κύτταρο μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στον εγκέφαλο, αλλά όταν τα έμβρυα ωριμάσουν και αρχίζουν να αναπτύσσονται, τα κύτταρα που προέρχονται από πατρικά γονίδια, συσσωρεύονται σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το συναίσθημα: υποθάλαμο, αμυγδαλή.

Αυτές οι περιοχές είναι μέρος του συστήματος που είναι υπεύθυνο για την εξασφάλιση της επιβίωσης μας και εμπλέκεται σε λειτουργίες και απολαύσεις όπως ο έρωτας, το φαγητό και η επιθετικότητα. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν βρει καμία ύπαρξη πατρικών κυττάρων στον εγκεφαλικό φλοιό που να αναπτύσσονται γνωστικές λειτουργίες, όπως η νοημοσύνη, η σκέψη ή η γλώσσα.

Πίσω από κάθε καλό παιδί, κρύβεται μια σπουδαία μαμά.

Χρειάζεσαι κι άλλα πειστήρια; H Iατρική μονάδα δημόσιας υγείας των ΗΠΑ έκανε έρευνα το 1994 και ζήτησε από 12.686 μητέρες ηλικίας 14 έως 22 ετών να αξιολογήσουν το IQ των παιδιών τους, την εκπαίδευση και το κοινωνικο-οικονομικό τους στάτους. Τελικά έγινε φανερό πως η καλύτερη πρόγνωση νοημοσύνης ήταν το IQ των μητέρων.

Υπάρχουν δηλαδή κι άλλοι παράγοντες πέραν από τους γενετικούς, που αποκαλύπτουν το σημαντικό ρόλο της μητέρας στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών μιας και μέσω της συναισθηματικής και φυσικής επαφής, η μητέρα είναι αυτή που αφήνει χώρο στο παιδί για την ανάπτυξη των γνωστικών του ικανοτήτων.

Μπορούμε πραγματικά να μιλήσουμε για κληρονομική ευφυΐα μόνο από τη μητέρα;

Εκτιμάται ότι το 40-60% της νοημοσύνης είναι κληρονομική. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο ποσοστό εξαρτάται από το περιβάλλον αλλά και τα προσωπικά χαρακτηριστικά που αναπτύσσει κάθε παιδί.

Στην πραγματικότητα, αυτό που ονομάζουμε νοημοσύνη δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ικανότητά μας να επιλύουμε προβλήματα. Έτσι, ακόμη και αν νοημοσύνη είναι στενά συνδεδεμένη με τη λειτουργία της ορθολογικής σκέψης, επηρεάζεται κι από τη διαίσθηση και τα συναισθήματα.

Με άλλα λόγια, ακόμα και στο επίπεδο της νοημοσύνης, ακόμα κι αν αυτή κληρονομείται από την μητέρα, σπουδαίο και πρωτεύοντα ρόλο παίζουν και τα συναισθήματα, τα οποία κληρονομούνται από τον πατέρα. Οπότε, ο ρόλος των γονιδίων που κληρονομείς και από τους δύο γονείς, είναι εξ΄ίσου σημαντικός!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i