Να διαβάζεις το παιδί ή όχι; Τι συμβουλεύει η εκπαιδευτικός;

Πιθανότατα δεν υπάρχει ένα σαφές «ναι» ή «όχι» στην ερώτηση αν πρέπει να διαβάζεις το παιδί. Η ειδικός έχει να μας πει περισσότερα. 

παιδί μαθήματα σχολείο KatarzynaBialasiewicz

Συνεργάστηκε η Μαριλένα Μίχα, εκπαιδευτικός

Να διαβάζεις το παιδί για το σχολείο; Παρότι βρισκόμαστε προς το τέλος της σχολικής χρονιάς και τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν μπροστά τους τις σχολικές εξετάσεις, η ερώτηση αυτή είναι πάντα επίκαιρη για τους γονείς.

Να διαβάζεις  το παιδί ή όχι;

Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι ανάμεσα στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους, οφείλουν να διαβάζουν και τα παιδιά τους σε καθημερινή βάση, ελέγχοντας τις ασκήσεις τους και αν είναι έχουμε κάνει τα μαθήματά τους για την επόμενη μέρα. Ωστόσο, ωφελεί τα ίδια τα παιδιά να τους ελέγχουμε τα μαθήματα ή θα ήταν προτιμότερο να τα μάθουμε να είναι υπεύθυνα, ώστε να οργανώνουν και να αντιλαμβάνονται μόνα τους τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο σχολείο;

Οι βασικοί ρόλοι των γονιών σχετικά με τα μαθήματα

Οι γονείς πρέπει να είναι καθοδηγητές

Σίγουρα δεν θα αρνηθούμε να προσφέρουμε τις συμβουλές και την βοήθεια μας στο παιδί όποτε μας ζητηθεί, ούτε θα το αφήσουμε τελείως μόνο του κυρίως στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Ωστόσο, δεν του δίνουμε έτοιμες απαντήσεις και λύσεις. Εμείς του παρουσιάζουμε τον μαθησιακό στόχο κάθε άσκησης και του δείχνουμε τον τρόπο με τον οποίο λύνεται ή τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να δουλέψει. Όσο βοηθάμε το παιδί μας στο διάβασμα, δεν διορθώνουμε τα λάθη του, αλλά το προτρέπουμε να τα εντοπίσει μόνο του. Δεν χρειάζεται να «τσεκάρουμε» ή να ελέγχουμε τα βιβλία του. Αντίθετα, μπορούμε να το ρωτήσουμε αν έχει κάνει όλες τις ασκήσεις του. Με αυτό τον τρόπο, καλλιεργούμε την αυτονομία του και το αίσθημα ευθύνης που οφείλει να κατακτήσει και του δείχνουμε την εμπιστοσύνη μας. Σχολικοί ψυχολόγοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η καλλιέργεια της αυτονομίας σχετίζεται με την παραγωγικότητα και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών.

Κοτόπιτα με λίγα λιπαρά: Σπιτικό σνακ για το σχολείο με «κρυμμένα» λαχανικά

Τι θα φάνε τα παιδιά στο σχολείο; Ιδέες για σπιτικά σνακ και πώς θα τρώνε σωστά από τη διατροφολόγο Μαργαρίτα Οκτωράτου

Οργανώνουμε το χώρο και το χρόνο της μελέτης του

Καλό θα ήταν ο χώρος μελέτης του παιδιού να μην αλλάζει και να έχει περιορισμένα ερεθίσματα που πιθανόν να του αποσπάσουν την προσοχή. Φυσικά, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως όση ώρα διαρκεί το διάβασμα, δεν θα χρησιμοποιηθεί κανένα είδος τεχνολογίας, όπως τηλεόραση ή τάμπλετ, εκτός κι αν απαιτείται για κάποια μαθητική δραστηριότητα. Το γραφείο πρέπει να είναι καθαρό, ενώ σκόπιμο είναι να τοποθετούμε μπροστά το εβδομαδιαίο σχολικό του πρόγραμμα.

Παράλληλα, τα παιδιά δυσκολεύονται πολύ με την αντίληψη του χρόνου και της ώρας, με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνουν πόση ώρα έχουν αφιερώσει σε μία άσκηση. Μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να οριοθετήσει τον χρόνο του, και να μάθει να τον μοιράζει σωστά για να οργανώσει το διάβασμά του. Μια καλή ιδέα θα ήταν η χρήση κλεψύδρας ή ρολογιού με δείκτες, ώστε το παιδί να αντιληφθεί την έννοια του χρόνου.

The Mamagers Update

Η ρύπανση του αέρα μειώνει κατά 20 μήνες το προσδόκιμο ζωής των παιδιών που γεννιούνται σήμερα

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την πρώτη ακαδημία μπάσκετ για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού

Απαραίτητο το διάλειμμα

Ιδιαίτερα στις πρώτες τάξεις, ο χρόνος συγκέντρωσης των παιδιών είναι μικρότερος. Δεν υπάρχει όμως, πρόβλημα να αφήσουμε το παιδί να κάνει ένα διάλειμμα για να τσιμπήσει κάτι ή να συζητήσει μαζί μας πως ήταν η μέρα του.

Το ιδανικό θα ήταν το διάβασμα να γίνεται, αφού ξεκουραστεί λίγο μετά το σχολείο, ενώ τα Σαββατοκύριακο προτιμότερο θα ήταν να μην μένουν ασκήσεις για την Κυριακή, όπου μπορεί να την αξιοποιήσει είτε οικογενειακά , είτε με φίλους. Μπορούμε μόνο να αφήσουμε μια τελευταία επανάληψη για την Κυριακή το απόγευμα, ώστε να ξαναθυμηθεί ο μαθητής το αντικείμενο μελέτης του.

Επιβραβεύουμε τον κόπο του

Είναι γεγονός πως η επιβράβευση είναι πάντα ευχάριστη σε όλους μας. Ωστόσο, καλό θα ήταν να μην είναι υλική. Άλλωστε δε θέλουμε το παιδί να συσχετίσει το διάβασμα με δώρα, ούτε να το κάνει ζητώντας ανταλλάγματα. Πρέπει να του κατανοήσει πως είναι υποχρέωση του και γίνεται από τον ίδιο για τον ίδιο. Τα οφέλη της μελέτης του τα επωμίζεται μόνο αυτός και εμείς σαν γονείς θαυμάζουμε την παραγωγικότητα του και την επιμονή του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i