Μόλις ανακάλυψες ότι το παιδί σου υπνοβατεί! Τι σημαίνει και τι μπορείς να κάνεις

Εάν υποψιάζεσαι ότι το παιδί σου υπνοβατεί, κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τι σημαίνει η υπνοβασία στα παιδιά και πώς να το διαχειριστείς;

αγόρι υπνοβάτης παιδί υπνοβατεί Choreograph

Σου έτυχε να ακούσεις θορύβους, να ξυπνήσεις και να διαπιστώσεις ότι το παιδί σου υπνοβατεί; Η υπνοβασία ανήκει στις διαταραχές ύπνου που συμβαίνουν συχνά στα παιδιά. Παρότι συνήθως δεν σημαίνει κάτι για την υγεία του μικρού σου, η υπνοβασία είναι μια διαταραχή που χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνη για το παιδί.

Τι είναι η υπνοβασία και τι συμβαίνει κατά τη διάρκειά της

Η υπνοβασία είναι μια καλοήθης διαταραχή ύπνου που διακόπτει τη φυσιολογική πορεία του. Συμβαίνει συνήθως όταν το παιδί περνά σε στάδιο βαθύ ύπνου. Στο στάδιο αυτό είναι πιο δύσκολο να ξυπνήσει κάποιος, και όταν ξυπνήσει μπορεί να νιώθει αποπροσανατολισμένος και μπερδεμένος για λίγα λεπτά. Συνήθως, το επεισόδιο υπνοβασίας συμβαίνει μέσα στην πρώτη μία με δύο ώρες αφότου το παιδί αποκοιμηθεί. Παρότι εσύ το βλέπεις να κινείται, το παιδί δεν αντιλαμβάνεται τίποτε.

Κοιμάται βαθιά και όταν θα ξυπνήσει το πρωί δεν θα θυμάται τη νυχτερινή του περιπλάνηση η οποία μπορεί να έχει διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και μισή ώρα. Την ώρα που υπνοβατεί τα μάτια του παιδιού είναι ανοιχτά -γι' αυτό και μπορεί να μπερδευτείς και να νομίσεις ότι είναι ξύπνιο- αλλά στην ουσία δεν βλέπει. Κάποια παιδιά μπορεί ακόμη και να μιλάνε ακατάληπτα ή να απαντούν σε ερωτήσεις – χωρίς όμως οι απαντήσεις τους να έχουν νόημα. Για την ακρίβεια, εάν κάνουμε εγκεφαλογράφημα σε ένα παιδί την ώρα που υπνοβατεί, η εικόνα του εγκεφάλου είναι αυτή του βαθιού ύπνου (non rem sleep).

Πόσο συχνή είναι η υπνοβασία στα παιδιά

Σύμφωνα με στοιχεία από τον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας, περίπου το 15% - 40% των παιδιών έχουν υπνοβατήσει τουλάχιστον μία φορά, ενώ 17% των παιδιών υπνοβατούν τακτικά. Αυτά τα ποσοστά ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερα γιατί δεν γίνονται όλα τα επεισόδια υπνοβασίας αντιληπτά από τους γονείς, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Σε ποια ηλικία είναι πιο συχνή η υπνοβασία

Συνήθως, ξεκινά στα νηπιακά χρόνια, μεταξύ 4 και 6 χρόνων, ενώ τα ποσοστά είναι ίδια στα αγόρια και τα κορίτσια. Όταν ένα παιδί υπνοβατεί, η συνήθεια αυτή μπορεί να συνεχιστεί για πολλά χρόνια, έως και την εφηβεία.

Ο ύπνος του παιδιού: Γνωρίζεις πώς πρέπει να κοιμάται;

Παιδί και ύπνος – Ποιες ερωτήσεις να θέσεις στον εαυτό σου για καλύτερες νύχτες

Σε τι μπορεί να οφείλεται η υπνοβασία

Καθώς είναι μια καλοήθης διαταραχή το παιδί μπορεί να υπνοβατεί χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Ωστόσο, όταν ένας από τους γονείς υπνοβατεί, είναι περίπου 10 φορές πιο πιθανό να υπνοβατεί το παιδί.

Σε τι άλλο μπορεί να οφείλεται η υπνοβασία;

· έλλειψη ύπνου ή κούραση

· ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου

· ασθένεια ή πυρετό

· ορισμένα φάρμακα

· γενικότερο άγχος και στρεσογόνα γεγονότα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας

Το παιδί σου υπνοβατεί; Διάβασε τι πρέπει να προσέχεις για την ασφάλειά του

Ο μικρός υπνοβάτης δεν αρκείται στο να περπατά μέσα στο δωμάτιό του. Μπορεί να καθίσει σε μια καρέκλα, να ανοίξει πόρτες, π.χ. του δωματίου ή του ψυγείου. Μπορεί επίσης να κάνει λογικές αλλά ασυναίσθητες πράξεις π.χ. να ανοίξει την πόρτα της ντουλάπας και να κάνει τσίσα του εκεί. Να θυμάσαι πως από μόνη της η υπνοβασία δεν είναι επικίνδυνη. Ωστόσο, αφού το παιδί δεν έχει συναίσθηση των πράξεων και των κινήσεών του και είναι στην ουσία κοιμισμένο, μπορεί να κάνει πράγματα που θα είναι επικίνδυνα. Γι' αυτό από τη στιγμή που θα αντιληφθείς ότι το παιδί σου υπνοβατεί είναι σημαντικό να πάρεις κάποια μέτρα ασφαλείας.

  • · Αν υπάρχει εσωτερική σκάλα στο σπίτι βάλε κάγκελο ασφαλείας.
  • · Έχε κλειδωμένες τις εσωτερικές πόρτες και την εξώπορτα του σπιτιού.
  • · Ασφάλισε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες σε όλο το σπίτι για την περίπτωση που το παιδί περιπλανηθεί και σε άλλα δωμάτια εκτός από το δικό του.
  • · Κλείνε πριν πέσεις για ύπνο το γενικό διακόπτη της ηλεκτρικής κουζίνας.
  • · Αν το παιδί σου υπνοβατεί καλό είναι να μην κοιμάται σε διπλή κουκέτα, στο ψηλό κρεβάτι και να υπάρχει κάγκελο ασφαλείας στο κρεβάτι του.
  • · Πριν αποκοιμηθεί το παιδί φρόντισε να είναι μην υπάρχουν παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα στο πάτωμα όπου θα μπορούσε να σκοντάψει αν σηκωθεί τη νύχτα.

Το παιδί υπνοβατεί: Να το ξυπνήσεις ή όχι;

Καλύτερα να μην προσπαθήσεις αφού μπορεί το παιδί να τρομάξει και να πανικοβληθεί. Το καλύτερο είναι να το πάρεις από το χέρι και να το οδηγήσεις ήρεμα πίσω στο κρεβάτι του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i