Ψείρες: Μπορείς να κολλήσεις κι εσύ; Μάθε τα τρικ των κομμωτών!

Ψείρες: μύθοι και αλήθειες. Ρωτήσαμε τους ειδικούς, και μας απάντησαν

Οι ψείρες μπορεί πολύ εύκολα να κάνουν την εμφάνισή τους και στο δικό σου κεφάλι! Ρωτήσαμε τους ειδικούς και να τι μας απάντησαν:

«Οι ψείρες εμφανίζονται σε βρόμικα ή μακριά μαλλιά».

«Εμφανίζονται σε καταστάσεις όπου η υγιεινή είναι πλημμελής και δε φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του μήκους της τρίχας και της συχνότητας της μόλυνσης. Αντίθετα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα μακριά μαλλιά εμποδίζουν τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο» τονίζει η Μάργκη Καπελλάρη, δερματολόγος.

Κόλλησε ψείρες το παιδί; Φυσική αντιμετώπιση χωρίς φάρμακα και έξυπνα tips

«Επειδή τα μαλλιά μου είναι βαμμένα, δεν πρόκειται να κολλήσω».

«Κι όμως, οι ψείρες τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πιο ανθεκτικές και έχει παρατηρηθεί ότι κολλούν και σε βαμμένα μαλλιά» απαντά ο Βαλεντίνο Χόνδρος, κομμωτής.

«Μπορεί να κολλήσω από την κοινή χρήση πετσέτας και χτένας στο κομμωτήριο;»

«Τα αβγά τους προσκολλώνται στις ίνες των ρούχων, με προτίμηση σε ρούχα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Είναι πολύ πιθανό να κολλήσεις αν δεν έχει αποστειρωθεί η χτένα ή έχει χρησιμοποιηθεί η ίδια πετσέτα, χωρίς προηγουμένως να έχει πλυθεί. Όμως, αυτό συμβαίνει σπάνια. Ωστόσο, οι ψείρες δεν μπορούν να επιζήσουν για διάστημα μεγαλύτερο των 24 ωρών μακριά από το ανθρώπινο δέρμα» επισημαίνει ο Βαλεντίνο Χόνδρος. Εάν φοβάσαι, ζήτησε από τον κομμωτή σου να χρησιμοποιήσει καινούργια πετσέτα και, αν είναι δυνατόν, να καθαρίσει τη χτένα με λίγο οινόπνευμα.

«Το πιστολάκι μπορεί να κάνει τα αβγά να σκάσουν και να εμφανιστούν περισσότερες ψείρες στο κεφάλι μου».

«Εάν η θερμοκρασία στο περιβάλλον ανέβει, τότε η ψείρα απομακρύνεται αναζητώντας νέο ξενιστή» λέει η δερματολόγος. «Συνιστάται η συχνή χρήση θερμού αέρα με το πιστολάκι κατά το στέγνωμα των μαλλιών μετά το λούσιμο, γιατί βοηθά την απομάκρυνση των ψειρών» προσθέτει ο Βαλεντίνο Χόνδρος.

«Στο κεφάλι μου ο κομμωτής μου μου ανέφερε ότι είδε αβγά από ψείρες. Να ξεκινήσω κάποια θεραπεία;

«Εάν δε βρεθούν ζωντανές ψείρες και βρεις αβγά κολλημένα στις τρίχες σε απόσταση μεγαλύτερη από 1 εκατοστό από το δέρμα του τριχωτού, πρόκειται πιθανώς για παλιά μόλυνση. Περιορίσου στην απομάκρυνσή τους με τις εδικές χτένες» συστήνει η δερματολόγος. Για το αν χρειάζεσαι θεραπεία, απευθύνσου στο δερματολόγο σου κι εκείνος θα σε καθοδηγήσει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i