«Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;» Πώς να διαχειριστείς το θέμα του Άγιου Βασίλη; Η ειδικός απαντά

Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης; Τι λες στα παιδιά σου; Η ψυχολόγος Σάντυ Κουτσοσταμάτη, μας λέει την άποψή της.

χριστούγεννα άγιος βασίλης fstop123

Η ψυχολόγος Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει το ευαίσθητο θέμα του αγαπημένου Αγίου των παιδιών και πώς πρέπει οι γονείς να το αντιμετωπίζουν.

«Πλησιάζουν οι μέρες που πολλοί γονείς θα παίξουν το παιχνίδι του Άγιου Βασίλη με τα παιδιά τους. Ο παχουλός και συμπαθητικός κύριος με τα κόκκινα, θα αφήσει τα δώρα που του ζήτησαν τα παιδιά το βράδυ της παραμονής. Τελευταία με ρωτάτε πώς να χειριστείτε το θέμα του Άγιου Βασίλη σχετικά με το παιδί σας. «Είναι σωστό να λέμε το ‘ψέμα’ του Άγιου Βασίλη στα παιδιά;» «Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να φανερώσουμε στα παιδιά την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη;».

Τα μπερδεμένα μηνύματα που δίνει στο παιδί η ιστορία του Άγιου Βασίλη

Θεωρώ ότι είναι σημαντικό ο κάθε γονέας να σκεφτεί τα παρακάτω πριν αποφασίσει πως θα χειριστεί το θέμα. Ποιο είναι στην πραγματικότητα το μήνυμα που παίρνει ένα παιδί από το παιχνίδι του Άγιου Βασίλη»; Ότι αν είναι καλό παιδί, παίρνει δώρα από κάποιον φανταστικό άντρα ο οποίος μοιάζει να έχει απεριόριστες πηγές εσόδων, αφού πηγαίνει δώρα σε άπειρα παιδιά.

Διάβασε επίσης: 5 χριστουγεννιάτικα παραμύθια για να διαβάσεις με τα παιδιά στις γιορτές

Διάβασε επίσης: Χριστουγεννιάτικα μπισκότα χωρίς ζάχαρη: Η συνταγή με στέβια και αλεύρι ολικής άλεσης

Τα μπερδεμένα μηνύματα:

  • Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιοι γονείς δεν έχουν την δυνατότητα να πάρουν στο παιδί τους αυτά που τους ζητάει; Εδώ ενέχει ο κίνδυνος, το παιδί να νιώσει ότι δεν ήταν αρκετά καλό για να λάβει αυτά που ζήτησε και γι’ αυτό δεν του τα έφερε ο Άγιος Βασίλης.
  • Κάποια παιδιά μπορεί συγκρίνονται με κάποια άλλα τα οποία πήραν περισσότερα ή ακριβότερα δώρα. Επίσης σε αυτή την περίπτωση, ενέχει ο κίνδυνος να νιώσουν ότι δεν ήταν τόσο «καλά» παιδιά όσο τα υπόλοιπα.
  • Η ιστορία του Άγιου Βασίλη είναι ένα ψέμα. Πολλά παιδιά νιώθουν πλήρως εξαπατημένα και προδομένα όταν μαθαίνουν την αλήθεια. Εμείς οι γονείς, θέλουμε τα μηνύματα που δίνουμε στο παιδί μας να είναι ξεκάθαρα. Θέλουμε να το μάθουμε να μην λέει ψέματα. Πώς του το μαθαίνουμε όταν του λέμε ψέματα εμείς οι ίδιοι.
  • Το παιδί περιμένει από τους γονείς του την αλήθεια. Μήπως σπάμε την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν λέγοντας ψέματα; Είναι δική μας ευθύνη να μην τραυματίσουμε την εμπιστοσύνη των παιδιών μας.
  • Όταν το παιδί καταλάβει το ψέμα, είναι πιθανόν να μην μας πιστεύει, ειδικά σε ό, τι σχετίζεται με τα θεία. «Έτσι όπως με κορόιδεψε για τον Άγιο Βασίλη, μπορεί να με κοροϊδεύει για τον Χριστό».
  • Το ψέμα του Άγιου Βασίλη αντικρούεται με τη Βίβλο και τις δέκα εντολές που λένε να μην λέμε ψέματα. Έτσι, το παιδί μπερδεύεται σε σχέση με το σωστό, το λάθος και την θρησκεία.
  • Η επιβράβευση που δέχεται το παιδί είναι υλική. Αυτό ίσως επισκιάζει το νόημα των Χριστουγέννων.
  • Το παιδί που λαμβάνει τα δώρα που ζητάει από κάποιον που φαίνεται να έχει ανεξάντλητες πηγές εσόδων, δεν μαθαίνει να εκτιμά την προσπάθεια, αλλά και τις στερήσεις των γονιών του για να του πάρουν αυτά τα δώρα

Από την άλλη, ο Άγιος Βασίλης, συμβολίζει την ελπίδα, την γενναιοδωρία, την αγάπη και την ασφάλεια. Το παιδί περιμένει πως και πως εκείνη τη μέρα που είναι μόνο για εκείνο. Θα πάρει ό, τι ζητήσει επειδή το αξίζει!

Αυτές οι δύο διαφορετικές οπτικές είναι που διχάζουν και μπερδεύουν και τους ίδιους τους γονείς.

Έτσι λοιπόν, προτείνω αυτό που εφαρμόζω και εγώ η ίδια. Να κρατήσετε το παιχνίδι του Άγιου Βασίλη, ακόμη κι αν το παιδί ξέρει πως είναι προσποιητό. Να καθίσετε να γράψετε μαζί το γράμμα, να φτιάξετε τη λίστα με τα δώρα και να αφήσετε και το γάλα με τα κουλουράκια. Ωστόσο, το παιδί θα ξέρει ότι πρόκειται για το παιχνίδι του Άγιου Βασίλη. Έτσι, δεν θα στερηθεί τη χαρά των γιορτών αλλά δεν θα νιώσει εξαπατημένο...»

Δες ολόκληρο το post του Blog της Σάντυ Κουτσοσταμάτη στο Missbloom.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i