Πως θα προστατεύσεις το παιδί σου από το δευτερεύοντα πνιγμό

Τι πρέπει να γνωρίζεις για το δευτερεύοντα πνιγμό, κατάσταση η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη για το παιδί σου, ειδικά τώρα το καλοκαίρι.

shutterstock_112693741

Ο ξηρός ή δευτερεύοντας πνιγμός είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να ακολουθήσει έως και 24 ώρες μετά από ένα (φαινομενικά ανώδυνο) επεισόδιο πνιγμού. Πρόκειται για σπάνιο περιστατικό – επειδή όμως μπορεί να συμβεί, είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι για να μπορούμε να δράσουμε άμεσα, σώζοντας τη ζωή του παιδιού.

Τι είναι ο ξηρός και ο δευτερεύοντας πνιγμός 

Ο όρος ξηρός ή δευτερεύοντας πνιγμός χρησιμοποιείται συχνά με τον ίδιο τρόπο, αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις. Στον ξηρό πνιγμό το παιδί μπορεί να καταπιεί μια μικρή ποσότητα νερού μέσα από τη μύτη ή το στόμα και αυτό προκαλεί σπασμό στον αεραγωγό, κάνοντάς τον να κλείσει.

Στο δευτερεύοντα πνιγμό, πολύ λίγο νερό μπαίνει μέσα στους πνεύμονες και προκαλεί φλεγμονή η οποία μέσα σε λίγες ώρες επιδεινώνεται και εμποδίζει τη μεταφορά του οξυγόνου στους πνεύμονες.

Ο ξηρός πνιγμός συνήθως συμβαίνει αμέσως μετά την έξοδο από το νερό, αλλά με το δευτερεύοντα πνιγμό μπορεί να υπάρχουν έως και 24 ώρες καθυστέρηση πριν το παιδί ή ο ενήλικος δείξει σημάδια δυσφορίας. Και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην αναπνοή, ακόμη και θάνατο.

Τα συμπτώματα που θα σας οδηγήσουν στο γιατρό

Τα καλά νέα είναι πως και στις δύο περιπτώσεις πνιγμού, θα δεις συμπτώματα που αν ξέρεις, αν τα αξιολογήσεις και μεταφέρεις αμέσως το παιδί στο νοσοκομείο, το πιθανότερο είναι πως η έκβαση θα είναι καλή.

"Θα δεις προειδοποιητικά σημάδια" επισημαίνει η Sarah Denny, γιατρός και μέλος της αμερικανικής οργάνωσης παιδιάτρων American Academy of Pediatrics' Council on Injury, Violence & Poison Prevention.

Δες τα συμπτώματα για να τον αναγνωρίσεις στο Capital.gr

Διάβασε ακόμα στο capital.gr

Τι να κάνεις αν πατήσεις αχινό;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i