Τέτανος: Ποια η διαφορά μεταξύ αντιτετανικού ορού και εμβολίου;

Ο καθηγητής παιδατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος μας εξηγεί τι είναι ο τέτανος και πότε πρέπει να γίνεται το εμβόλιο.

παιδί παιδική χαρά χτύπημα τραυματισμός γόνατο ysochynska

Ο τέτανος προκαλείται από ένα βακτήριο (εξωτοξίνη του κλωστηριδίου του τετάνου), το οποίο αναπτύσσεται στην περιοχή ενός τραύματος. Εάν το παιδί ή ενήλικας δεν είναι εμβολιασμένο για τέτανο και τραυματιστεί, ο γιατρός θα κρίνει εάν είναι χρήσιμο να γίνει αντιτετανικός ορός που θα του προσφέρει άμεση προστασία.

Πιθανές επιπλοκές

Η μόλυνση με το βακτήριο του τετάνου μπορεί να προκαλέσει λαρυγγόσπασμο και σπασμό των αναπνευστικών μυών που οδηγούν σε ασφυξία. Οι ισχυρές μυϊκές συσπάσεις προκαλούν συμπιεστικά κατάγματα των σπονδύλων και των μακρών οστών, ενώ η υπερλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος έχει ως αποτέλεσμα υπέρταση και καρδιακή αρρυθμία. Η κατακράτηση των εκκρίσεων στο αναπνευστικό σύστημα διευκολύνει την πρόκληση πνευμονίας από άλλα μικρόβια.

Να γράψω το παιδί στον παιδικό σταθμό;

10 +1 ερωτήσεις για τα εμβόλια: Μπορεί να αρρωστήσει το παιδί; Είναι πιο βαριά τα πολυδύναμα; Προσφέρουν 100% προστασία;

Χρήσιμη πληροφορία

Συστήνονται οι αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου, ενώ σε περίπτωση τραυματισμού συνήθως γίνεται άμεσα αντιτετανικός ορός, αν έχουν περάσει 5 χρόνια από τον τελευταίο εμβολιασμό.

Το εμβόλιο

Το εμβόλιο του τετάνου συμπεριλαμβάνεται στο τριπλό εμβόλιο (DTaP) είτε σε πολυδύναμο εμβόλιο κατά τον 2ο, 4ο, 6ο, 15ο-18ο μήνα ζωής του παιδιού και ακόμη στα 4-6 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί επίσης τριπλό ακυτταρικό εμβόλιο (TdaP) ως αναμνηστική δόση για εφήβους και ενήλικες. Το εμβόλιο του τετάνου συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i