Τσίμπημα σφήκας και μέλισσας: Μάθε τα sos από τον παιδίατρο

Πώς θα αποφύγουμε αλλά και πώς θα προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες στο τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας;

παιδί σφήκα μέλισσα τσίμπημα CHBD

Συνεργάστηκε ο Γιώργος Δ. Γλυνός, παιδίατρος

Μια βόλτα στην εξοχή, στην παραλία ή ακόμη και την ώρα που το παιδί παίζει στη βεράντα ή τον κήπο μπορεί να καταλήξει σε κλάματα και άγχος: Ένα τσίμπημα σφήκας ή τσίμπημα μέλισσας μας βάζει σε συναγερμό, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που θα τσιμπήσει το παιδί και ανησυχούμε για τυχόν αλλεργίες. Ο παιδίατρος Γιώργος Γλυνός μας δίνει τις απαραίτητες οδηγίες για να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας.

Τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Μετά το τσίμπημα προκαλείται συνήθως πόνος και οίδημα στη περιοχή. Σε αλλεργικά άτομα τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο έντονα, από ένα μεγαλύτερο οίδημα μέχρι γενικευμένη αλλεργική αντίδραση και αλλεργικό σοκ.

Συνήθως στα μικρά παιδιά τα συμπτώματα είναι πιο ήπια. Το τοπικό οίδημα (πρήξιμο) είναι η πιο συνηθισμένη παρενέργεια από το τσίμπημα σφήκας. Αρκετά συχνό είναι το αγγειοοίδημα (πρήξιμο στα βλέφαρα, τα χείλια, τα δάκτυλα και βράχνιασμα φωνής), ενώ το αλλεργικό σοκ  (γενικευμένο εξάνθημα και οίδημα, δύσπνοια, βράχνιασμα, έμετοι, ζάλη και τελικά απώλεια των αισθήσεων) είναι πιο σπάνιο.

Είναι το παιδί αλλεργικό στις σφήκες;

Όπως επισημαίνει ο παιδίατρος, όσο πιο γρήγορα αρχίσουν τα συμπτώματα, π.χ. μέσα σε λίγα λεπτά, τόση πιο έντονη πιθανόν να είναι η εικόνα της αλλεργίας. Όσο πιο καθυστερημένα, μετά από ώρες, τόσο πιο ήπια πιθανόν να είναι η διαδρομή της.

Πρώτες βοήθειες μετά το τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας

Είναι καλό να θυμόμαστε πως η σφήκα δεν αφήνει κεντρί μέσα στο δέρμα. Μετά το τσίμπημα μέλισσας, αφαιρούμε προσεκτικά το κεντρί με ένα τσιμπιδάκι για τα φρύδια ή με την άκρη μιας πιστωτικής κάρτας. Σίγουρα όμως δεν ζουλάμε το δέρμα γιατί θα γίνει χειρότερη η κατάσταση. Στη συνέχεια βάζουμε παγωμένη κομπρέσα ή πάγο, αμμωνία ή σόδα μαγειρική για τη μέλισσα και ξύδι για τη σφήκα. Χρησιμοποιούμε τοπικά αντιισταμινική κρέμα και κρέμα κορτιζόνης. Σε πιο έντονα συμπτώματα χορηγούμε από το στόμα αντιισταμινικά και κορτιζόνη.

Διάβασε επίσης: 5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί αρνείται να μπει στο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Διάβασε επίσης: 9 βιβλία για γονείς: Συμβουλές από ψυχολόγους για την ανατροφή των παιδιών

Τι πρέπει να γνωρίζουμε σε περίπτωση γνωστής αλλεργίας

Σε αγγειοοίδημα, αλλεργικό σοκ, πολύ γρήγορη έναρξη των συμπτωμάτων ή ιστορικό προηγούμενων αλλεργικών αντιδράσεων επιβάλλεται η άμεση χορήγηση αδρεναλίνης. Όταν το παιδί -ή ένας ενήλικας- έχει ιστορικό αγγειοοιδήματος ή αλλεργικού σοκ, ανεξάρτητα αιτιολογίας, πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μια προγεμισμένη σύριγγα αδρεναλίνης. Η ένεση αυτή κυκλοφορεί σε μορφή παιδική και ενηλίκων. Διατίθεται από τον ΕΟΦ κατόπιν παραγγελίας σε φαρμακείο. Μετά την επί τόπου παρέμβαση απαιτείται άμεση ιατρική βοήθεια.

Πώς αποφεύγουμε το τσίμπημα σφήκας

  • Αποφεύγουμε τις έντονες κινήσεις όταν δούμε κάποιο έντομο. Απομακρυνόμαστε ήρεμα.
  • Καλό είναι να γνωρίζουμε πως οι μεσημεριανές ώρες, με την πολλή ζέστη κάνουν τα έντομα αυτά πιο επιθετικά.
  • Δεν φοράμε ρούχα με έντονα χρώματα, γιατί έλκουν τα έντομα.
  • Μυρωδιές ευχάριστες ή δυσάρεστες επίσης έλκουν τα έντομα.
  • Αποφεύγουμε να τρώμε φαγητό ή σνακ έξω στην ύπαιθρο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i