Ξέρεις ότι το κινητό βλάπτει σοβαρά τη σχέση σου με το παιδί;

Αν είσαι γονιός και έχεις εξάρτηση από το κινητό σου με αποτέλεσμα να το χρησιμοποιείς ακόμη και όταν είσαι μαζί με τα παιδιά σου, μάλλον πρέπει να επανεξετάσεις τη στάση σου.

μαμά κινητό

Σίγουρα έχεις κρυφοκοιτάξει, πάνω από μια φορές, κάτω από τραπέζι το τηλέφωνό σου για να δεις κοινοποιήσεις του Facebook ή κάποιο email, τη στιγμή που η προσοχή σου θα έπρεπε να είναι 100% στραμμένη στο παιδί σου. Ναι, όλοι το έχουμε κάνει. Τα smartphones είναι άλλωστε το εύκολο διάλειμμα και στις πιο σοβαρές εργασίες πλέον.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής (Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics), όταν χρησιμοποιούμε τα smartphones κοντά στα παιδιά μας, ενισχύουμε τις συγκρούσεις και τις εντάσεις μέσα στο σπίτι. Γιατί;

Μα επειδή όσο περισσότερο κινούμαστε στα όρια της κοινωνικής συναναστροφής (social media), της εργασίας (emails) και της πραγματικής ζωής τόσο περισσότερο χανόμαστε στους ρόλους μας. Επιπλέον, οι μαμάδες και οι μπαμπάδες πρέπει να λειτουργούν –σύμφωνα με τους ειδικούς- ως πρότυπα για τα νεότερα μέλη της οικογένειας, διασφαλίζοντας το γεγονός ότι η τεχνολογία δεν επηρεάζει την επικοινωνία μεταξύ τους.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές πήραν συνέντευξη σε 35 γονείς οι οποίοι κάνουν χρήση smartphone. Έτσι, διαπίστωσαν ότι πολλοί από αυτούς παραδέχονταν ότι επηρεάζουν αρνητικά την οικογενειακή τους ρουτίνα.

Επίσης, πολλοί από αυτούς καταλάβαιναν ότι ανταποκρίνονταν αρνητικά στα παιδιά τους μετά την ανάγνωση κακών ειδήσεων ή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε σημείο που όταν τα παιδιά τους προσπάθησαν να κλέψουν την προσοχή τους μακριά από τα τηλέφωνά, εκείνοι ξέσπασαν με φωνές.

Ξέρεις ότι το κινητό βλάπτει σοβαρά τη σχέση σου με το παιδί; - εικόνα 1

Και τι μπορούμε να κάνουμε;

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι "δεν χρειάζεται ο γονιός να είναι διαθέσιμος στα παιδιά του στο 100 τοις εκατό του χρόνου του. Στην πραγματικότητα, είναι υγιές για τους γονείς να είναι ανεξάρτητοι.

Είναι επίσης καλό να αισθάνονται ασφαλείς σε σχέση με τη δουλειά τους. Αν όμως, ο γονιός νιώσει ότι έχει υπερφορτωθεί ή εξαντληθεί από το να επικεντρώνεται σε τόσες πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις, ίσως είναι καιρός να θέσει όρια”, εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας Jenny Radesky, MD, ειδικός σε θέματα συμπεριφοράς των παιδιών και παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο του Michigan CS Mott Νοσοκομείο Παίδων, σε δήλωσή του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i