Υπέρβαρα παιδιά: Σε ποια περιοχή της Ελλάδας υπάρχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά

Η παιδική παχυσαρκία θεριεύει στη χώρα μας και τα υπέρβαρα παιδιά στην Ελλάδα αυξάνουν στον αριθμό, ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

ypervara-paidia-ellada

Υπέρβαρα παιδιά στην Ελάδα: Στα νησιά της Ελλάδας εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με βάρος άνω του φυσιολογικού, χαμηλή προσκόλληση στη Μεσογειακή δίαιτα και καθιστική ζωή.

Υπέρβαρα παιδιά στην Ελλάδα: τα ευρήματα της έρευνας

Το αυξημένο σωματικό βάρος κατά την παιδική και εφηβική ηλικία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα παραμένουν ανησυχητικά υψηλά, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας, σε μια τέτοια ιεραρχία, στις πρώτες θέσεις μεταξύ των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος αξιολόγησης του ΕΥΖΗΝ για το σχολικό έτος 2014-2015, κατά το οποίο συμμετείχαν περίπου 350.000 μαθητές/τριες από 4.000 σχολεία της Ελλάδας, επιβεβαιώνουν ότι η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλη την επικράτεια, καθώς το 22% και 8% του μαθητικού πληθυσμού της χώρας αξιολογήθηκε ως υπέρβαρος και παχύσαρκος, αντιστοίχως.

Η παχυσαρκία ανά περιοχή της Ελληνικής Περιφέρειας: Υπέρβαρα παιδιά

Ενδιαφέρον έχει η γεωγραφική κατανομή των ποσοστών υπερβαρότητας και παχυσαρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τα μαθήματα μαγειρικής για παιδιά βοηθούν στην κατανάλωση λαχανικών, δείχνει ελληνική έρευνα

Οι περιφέρειες της Ελλάδας με τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με βάρος άνω του φυσιολογικού είναι αυτές του Νότιου Αιγαίου (35%), του Βόρειου Αιγαίου (34%) και των Ιονίων Νήσων (33%).

Τα ευρήματα είναι παρόμοια με αυτά των προηγούμενων ετών υλοποίησης του προγράμματος, τονίζοντας την ανάγκη για παρεμβάσεις πρόληψης και αντιμετώπισης του υπερβάλλοντος βάρους ιδιαιτέρως στον νησιωτικό παιδικό πληθυσμό της χώρας.

Στο άλλο άκρο της κατανομής, οι περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών είναι αυτές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας (27% και 28%, αντιστοίχως).

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περιφέρειες της Ελλάδας με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών (Νότιου Αιγαίου, Βόρειου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων) έχουν παράλληλα και τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με πολύ χαμηλή προσκόλληση στη Μεσογειακή δίαιτα (10%), καθώς και τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με μη ικανοποιητικό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας (45%).

Αντιθέτως, στις περιφέρειες με χαμηλά ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών (Ηπείρου και Θεσσαλίας), το ποσοστό των παιδιών που απέχουν σημαντικά από τη Μεσογειακή δίαιτα και υιοθετούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής βρέθηκε σημαντικά χαμηλότερο (5% και 35%, αντιστοίχως).

Γιατί έχουμε τόσα υπερβαρα παιδιά

Η υποβάθμιση του τρόπου ζωής των παιδιών στις σύγχρονες κοινωνίες θεωρείται ότι έχει συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στη διαχρονική αύξηση της συχνότητας της παιδικής παχυσαρκίας.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ, σύμφωνα με τα οποία μόλις 4 στους/στις 10 μαθητές/τριες της Ελλάδας εμφανίζουν μια υψηλή προσκόλληση στο υγιεινό διατροφικό πρότυπο της Μεσογειακής δίαιτας, ενώ μόλις 6 στους/στις 10 μαθητές/τριες υιοθετούν έναν σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής.

Προσοχή στην παιδική παχυσαρκία

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ για το έτος 2014-2015 επιβεβαιώνουν τις ανησυχητικές διαστάσεις του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα και την απομάκρυνση των παιδιών της χώρας από ένα ισορροπημένο τρόπο ζωής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή παρεμβάσεων προαγωγής υγείας, ιδίως στον παιδικό πληθυσμό της νησιωτικής Ελλάδας.

Αναλυτικότερα στοιχεία για την αξιολόγηση της σωματικής διάπλασης και των συνηθειών του τρόπου ζωής των μαθητών/τριών της χώρας ανά νομό για το σχολικό έτος 2014-15 υπάρχουν διαθέσιμα ΕΔΩ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i