Άγχος και χρόνιο στρες: Ξέρεις τι σου προκαλούν;

Ανακάλυψε τι μπορεί να προκαλέσει το στρες και κυρίως το χρόνιο στρες στον οργανισμό σου και γιατί πρέπει να μάθεις να χαλαρώνεις!

its-heartbreaking-to-have-a-troubled-relationship-picture-id937243504

Η συμβουλή όλων, από τη μαμά σου μέχρι το γιατρό σου, περιλαμβάνεται στην εξής πρόταση: «Βρες ένα τρόπο να χαλαρώνεις». Κι ενώ γνωρίζεις ότι έχουν δίκιο, γιατί σου φαίνεται τόσο δύσκολο να τα καταφέρεις;

Σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Οργανισμού Ψυχολογίας, αυτά που κυρίως κάνουν οι πολύ αγχωμένες γυναίκες για να αντιμετωπίσουν το στρες είναι το να καταφεύγουν στο φαγητό, ή στο κάπνισμα, συνήθειες δηλαδή που η μόνη τους συνεισφορά είναι η επιβάρυνση, ακόμη περισσότερο, του οργανισμού τους.

Από την άλλη πλευρά, αυτή η έντονη, αλλά και διαρκής προσπάθεια να εξοικονομήσουμε το χρόνο ώστε να πράξουμε κάτι για να απαλλαγούμε από το στρες- από το να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας ή να διαλογιζόμαστε μέχρι να πηγαίνουμε διακοπές- καταλήγει να μας αγχώνει ακόμη περισσότερο. «Οι γυναίκες πρόσθεσαν την αντιμετώπιση του στρες στην ήδη πολύ μεγάλη λίστα των καθημερινών τους υποχρεώσεων και αυτό οδηγεί στο να αυξάνεται κατακόρυφα το άγχος τους» επισημαίνει ο Κένεθ Πελετιέρ, συγγραφέας του βιβλίου: Απαλλαγμένη από το στρες για πάντα.

Τι προκαλεί στο σώμα σου το στρες

 Όλοι το χρειαζόμαστε- σε κάποιο βαθμό- στη ζωή μας για να μας κινητοποιεί, λένε οι ειδικοί, υπογραμμίζοντας όμως ότι όταν δεν μένουμε στο στο «λίγο» ή υποφέρουμε μόνιμα από το «πολύ», τότε θέτουμε την υγεία μας σε πολύ σοβαρό κίνδυνο.

Όταν λειτουργούμε κάτω από πίεση, αυξάνεται η παραγωγή της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης, ορμόνες οι οποίες σφίγγουν τους μυς μας, αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση και μας θέτουν σε κατάσταση άμυνας. Κάποιες φορές η συγκεκριμένη αντίδραση είναι καλοδεχούμενη, καθώς μπορεί να μας γλιτώσει από κινδύνους ή να μας βοηθήσει να τους αντιμετωπίσουμε. Μόλις ο κίνδυνος περάσει, ο οργανισμός σταματά να εκκρίνει τις ορμόνες αυτές και μέσα σε 60 λεπτά έχουν επανέλθει στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

Ο oργανισμός κάτω από χρόνιο στρες

Τα επίπεδα της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης παραμένουν διαρκώς υψηλά. Αυτό το γεγονός επηρεάζει και εμποδίζει όλα τα συστήματα και τις λειτουργίες του οργανισμού, από τη μνήμη μέχρι τη γονιμότητα ή την άμυνά μας. Και το χειρότερο απ' όλα: Καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, που αρχικά προέκυψαν από το άγχος, δημιουργούμε ακόμη μεγαλύτερο και εισερχόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i