11 «συνήθειες» που θα βοηθήσουν τη σχέση σου να λειτουργήσει καλύτερα σύμφωνα με τη ψυχολόγο

Εστίασε σε όσα θα βοηθήσουν τη σχέση σου να εξελιχθεί μέσα στο χρόνο.

beautiful-young-couple-expressing-their-feelings-on-the-street-picture-id1086628458

Συνεργάστηκε η Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγος-οικογενειακή σύμβουλος, www.thepsytrap.gr

Οι σχέσεις συχνά παρουσιάζονται ως ένας ζωντανός οργανισμός που θέλει καθημερινή περιποίηση και φροντίδα.

Οι συνθήκες και οι ρυθμοί της καθημερινότητας πολύ συχνά οδηγούν τους συντρόφους στην απομόνωση και την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ τους. Σίγουρα, όμως, υπάρχουν και κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες που ενισχύουν αυτό το αποτέλεσμα, όπως οι υπέρμετρες προσδοκίες, η ενασχόληση με τα social media, τα διαφορετικά ενδιαφέροντα, οι διαφορετικοί ρόλοι και πρότυπα σχέσεων που μπορεί να έχει ο κάθε σύντροφος.

Στην αντίθετη όχθη, όμως βρίσκονται όλα εκείνα τα οποία βοηθούν την σχέση να λειτουργήσει, να εξελιχθεί μέσα στον χρόνο, να κάνει το μαζί πιο σταθερό. Ποιες είναι αυτές οι συνήθειες;

1. Υπάρχουν κομμάτια στη σχέση τους που τα γνωρίζουν μοναχά οι δύο τους

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια γνωρίζουν πως είναι καλύτερο να αφήνουν τους άλλους έξω από τη σχέση τους. Μιλούν απευθείας ο ένας στον άλλο αν προκύψει κάποιο θέμα αντί να συμβουλεύονται άλλους που συχνά μπορεί να βγάλουν μια αρνητικότητα που θα μπορούσε να βλάψει τη σχέση. Δεν είναι καθόλου κακό να έχεις μια γυναικοπαρέα, αλλά μην τη χρησιμοποιείς για να γκρινιάζεις για τον σύντροφό σου.

2. Αποδέχονται ο ένας τον άλλον χωρίς να υπάρχει η σύγκρουση στην ζωή τους

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια αποδέχονται και αγαπούν τον άλλον όπως είναι. Γνωρίζουν πως η σύγκριση με άλλους είναι μη ρεαλιστική (και άδικη) και θα τους κάνει να νιώθουν ανασφαλείς για το γάμο τους. Αν περνάτε χρόνο με άλλα ζευγάρια και βλέπετε κάποια χαρακτηριστικά που «ζηλεύετε», μη χάσετε την εμπιστοσύνη σας και μην αμφισβητείτε την επιλογή σας.

3. Ο ρόλοι τους είναι ξεκάθαροι χωρίς να υπάρχει ρόλος θύτη ή θύματος μέσα στη σχέση

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα συναισθήματα και το ρόλο τους στη σχέση. Δεν κατηγορούν ο ένας τον άλλο για τα προβλήματά τους. Ζητούν αυτό που χρειάζονται αντί να βυθίζονται στην αυτολύπηση και δεν κατηγορούν τον σύντροφό τους για την κατάστασή τους.

4. Διατηρούν το κέφι και την αισιόδοξη, παιδική πλευρά τους

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια ξέρουν πως να χαίρονται και να διασκεδάζουν. Βγαίνουν τακτικά «ραντεβού» και γελούν πολύ. Ακόμη κι όταν η ζωή τους βάζει τρικλοποδιές και τα πράγματα είναι εξαιρετικά αγχωτικά, προσπαθούν να βλέπουν την χαρούμενη και ανάλαφρη πλευρά της ζωής.

5. Προτιμούν την συναισθηματική έκφραση παρά την κριτική

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια ξέρουν πως η κριτική απλά διαλύει τον άλλο και δημιουργεί ρωγμή στη σχέση τους. Αν ο σύντροφός σου κάνει κάτι που δεν σου αρέσει, δώσε σημασία στο γιατί σε ενοχλεί αυτό και μάθε πώς να το συζητήσεις με έναν ασφαλή τρόπο.

6. Στοχεύουν σε ένα κοινό μέλλον, φροντίζοντας από κοινού το οικονομικό κομμάτι

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια ξέρουν πως η πίεση για τα οικονομικά ασκεί πίεση και στη σχέση συνολικά. Δεν χάνουν τον έλεγχο των οικονομικών τους και συμφωνούν για τους στόχους τους σε αυτό τον τομέα ώστε να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις για το κοινό τους μέλλον. Αν τα χρήματα είναι ένα θέμα που θα προτιμούσες να μη συζητάς, έχε υπόψη σου πως όταν αποφεύγεις ένα πρόβλημα, τελικά, γίνεται χειρότερο.

7. Κάνουν περισσότερες ερωτήσεις χωρίς να μαντεύουν την σκέψη του συντρόφου τους

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια ξέρουν πώς να επικοινωνούν ώστε να αντιλαμβάνονται ο ένας τις ανάγκες και τα συναισθήματα του άλλου. Ανεξάρτητα από το πόσο συνδεδεμένοι νιώθουν, δεν περιμένουν από τον σύντροφό τους να ξέρει τι θέλουν ή πώς νιώθουν. Το λένε ξεκάθαρα. Αν δεν παίρνεις την προσοχή που θα ήθελες, πες το στο σύντροφό σου.

8. Μοιράζονται τα πιο σημαντικά πράγματα μεταξύ τους διατηρώντας προσωπικό χώρο και χρόνο

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια γνωρίζουν πως όταν μοιράζονται τα προβλήματά τους αυτό γίνεται για να εκπληρωθούν οι ανάγκες τους και να επικοινωνήσουν ακόμη περισσότερο. Επιδιώκουν να κάνουν τις πιο δυσάρεστες συζητήσεις στις κατάλληλες στιγμές και για τους δύο αντί να επιδιώκουν να πιάσουν τον σύντροφό τους απροετοίμαστο. Αν θέλεις να βγάλεις κάτι από μέσα σου κάνε πρώτα τη σωστή ερώτηση. «Θέλω να σου πω κάτι. Είναι η κατάλληλη στιγμή;»

9. Αγαπούν τις εναλλαγές των ρόλων και δεν βασίζονται σε στερεότυπα φύλου

Ακόμη κι αν έχουν ισχυρούς ρόλους φύλου στη σχέση τους, τα ευτυχισμένα ζευγάρια είναι ευέλικτα και μπορούν να κάνουν αμέσως τις απαραίτητες δουλειές – ακόμη κι αν δεν είναι το καλύτερό τους. Έτσι, ακόμη κι αν είναι συνήθως δουλειά του άντρα να αλλάζει την λάμπα, αν δεν μπορεί να το κάνει τη στιγμή που πρέπει, κάνε εσύ τη δουλειά απαλλάσσοντάς τον από την ευθύνη.

10. Αντικαθιστούν την γκρίνια με την υποστήριξη και τον σεβασμό

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλο αντί να πιέζουν. Βρίσκουν τρόπους να αλληλοϋποστηρίζονται και αυτή η στήριξη είναι ένα φυσικό κίνητρο, σε αντίθεση με τη γκρίνια που συνήθως γυρίζει μπούμερανγκ. Αν ο σύντροφός σου είναι άνεργος, αντί να του γκρινιάζεις να πηγαίνει σε συνεντεύξεις, προσπάθησε να ανεβάσεις το ηθικό του με την αγάπη και την υποστήριξη, ακόμη κι αν αυτό σου φαίνεται τρομαχτικό. Η ειλικρινής σου ενθάρρυνση και εμπιστοσύνη απέναντί του θα τον κινητοποιήσει να προχωρήσει μπροστά.

11. Γνωρίζουν πως θα υπάρχουν δύσκολες στιγμές. Αποδέχονται την ευαλωτότητα των σχέσεων

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν περιμένουν να ζουν (συνεχώς) σκηνές κινηματογραφικού πάθους ούτε επηρεάζονται από τα στερεότυπα των διάσημων ζευγαριών. Αγαπούν ο ένας τον άλλο και το δείχνουν με κάθε τρόπο, ξέρουν όμως πως η καθημερινότητα έχει και τις λιγότερο διασκεδαστικές ή λαμπερές στιγμές της.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i