Updated: Ποιοι εμβολιάζονται τις επόμενες ημέρες: Οι 50άρηδες, οι 30άρηδες και οι 40άρηδες - μπορούμε να διαλέξουμε εμβόλιο;

Οι ημερομηνίες που θα ανοίξουν οι πλατφόρμες και τα εμβόλια

χαρούμενη γυναίκα μεσήλικη εμμηνόπαυση istock

Σε ενημέρωση αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών και της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι εκτός από την ηλικιακή κατηγορία των 50-54 που θα μπορούν να εμβολιαστούν από το Σάββατο 24 Απριλίου, ανοίγει μία νέα κατηγορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πότε εμβολιάζονται οι 30άρηδες και οι 40άρηδες

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει ανθρώπους 30-39 ετών. "Ο τρόπος να θωρακιστούμε από αυτό [την πανδημία] είναι να εμβολιαστούμε", τόνισε ο υπουργός. "Έτσι, λοιπόν, δίνεται η ευκαιρία, μετά την δυνατότητα που έχουμε κάποιων αποθεμάτων στο εμβόλιο της AstraZeneca, να μπορέσουμε και σε πιο νεαρές ηλικίες, νωρίτερα από όταν υπήρξε και έχει υπάρξει προτεραιοποίηση, δηλαδή με πρώιμη πρόσβαση, να τους δώσουμε την δυνατότητα να εμβολιαστούν.

Έτσι από τη Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και αμέσως την επόμενη μέρα, για όποιον δηλώσει, θα μπορέσουν να εμβολιαστούν οι ηλικίες 30-39 ετών με AstraZeneca. Και φυσικά συνεχίζουμε να εμβολιάζουμε όλες τις άλλες ηλικίες με όλα τα εμβόλια. Και αυτή η ηλικία σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μετά από κάποιους μήνες, με όλα τα εμβόλια.

Δίνεται όμως η δυνατότητα, όπως το έχουν κάνει και άλλες χώρες, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να φέρουμε τον χρόνο μπροστά για αυτούς τους νέους συνανθρώπους μας και να τους δώσουμε την δυνατότητα να εμβολιαστούν. Τη μία μέρα να εγγραφούν στην πλατφόρμα, την άλλη μέρα να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται. Ένα fast lane", εξήγησε.

Αναφορικά με το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα των εμβολιασμών για την ηλικιακή κατηγορία 40-44 και 45-49, θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες, ενώ πιθανολογείται ότι αυτό θα συμβεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Περιμένουμε να διευκρινιστεί εάν οι σαραντάρηδες θα χωριστούν σε δύο φάσεις ή αν θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για όλους ενώ η την πιθανότερη ημέρα για να ανόιξει η πλατφόρμα για αυτούς είναι η Μεγάλη Παρασκευή. Η ημερομηνία αυτή πιθανόν συνδέεται με την έναρξη της χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson, το οποίο έχει δηλωθεί από την κυβέρνηση πως θα μπει στο εμβολιαστικό πρόγραμμα από τις 5 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα μπορούμε να επιλέξουμε ποιο εμβόλιο θα κάνουμε;

Αυτή η δυνατότητα υπάρχει μέχρι στιγμής για τις ηλικιακές κατηγορίες που ανοίγουν με την προβλεπόμενη σειρά. Αυτό σημαίνει ότι για την ηλικιακή κατηγορία 30-39 αυτή τη στιγμή προβλέπεται μόνο ο εμβολιασμός με το σκεύασμα της AstraZeneca. " Και αυτή η ομάδα στη συνέχεια, όταν έρθει η σειρά της με βάση την προτεραιοποίηση του πληθυσμού, θα μπορεί να επιλέξει και να είναι ανοιχτή σε όλα τα εμβόλια", δήλωσε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στη χθεσινή ενημέρωση. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i