Παράλειψες μία μαστογραφία; Μάθε γιατί αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σου

Τι δείχνει μια νέα μελέτη και γιατί είναι σημαντικό να είμαστε συνεπείς στο ραντεβού μας για μαστογραφία.

μαστογραφία istock

Παρόλο που φαίνεται ένα φως στο τέλος του τούνελ της πανδημίας COVID-19, οι ειδικοί σπεύδουν να υπενθυμίσουν στο κοινό ότι αργεί ακόμη πολύ να τελειώσει. Για πολλούς το τελευταίο έτος σήμαινε να μένουν στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και μερικές φορές να παραλείπουν και τους τακτικούς υγειονομικούς ελέγχους.

Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η παραμονή σε επαγρύπνηση δεν σημαίνει αναβολή των τακτικών υγειονομικών ελέγχων, ιδιαίτερα του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου, και των μαστογραφιών για τις γυναίκες. Τώρα, μια νέα μελέτη ισχυρίζεται ότι οι γυναίκες που παραλείπουν ακόμη και μία προγραμματισμένη μαστογραφία πριν από τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μπορεί να αντιμετωπίσουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Διαβάστε Επίσης

Τι διαπίστωσε η μελέτη

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Radiology, εξέτασε δεδομένα από σχεδόν 550.000 γυναίκες που έκαναν μαστογραφικό έλεγχο στη Σουηδία από το 1992 έως το 2016. Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε ομάδες με βάση τη συμμετοχή στις δύο πιο πρόσφατες προγραμματισμένες εξετάσεις πριν από τη διάγνωση του καρκίνου. Τα στοιχεία έδειξαν ότι όσες συμμετείχαν στις δύο πιο πρόσφατες εξετάσεις είχαν υψηλότερη προστασία από τον καρκίνο.

Ο θάνατος μέσα σε 10 χρόνια από τη διάγνωση ήταν 50% χαμηλότερος για αυτές τις συμμετέχουσες. Σε σύγκριση με τις γυναίκες που έκαναν μόνο μία εξέταση, οι γυναίκες που έκαναν και τις δύο είχαν περίπου 30% μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού.

"Αυτή η μελέτη δείχνει ότι το 50% των γυναικών πέθανε από καρκίνο του μαστού αν δεν έκανε τις μαστογραφίες ρουτίνας σε σχέση με εκείνες που τις έκαναν. Αυτός είναι ένας μεγάλος αριθμός" δήλωσε η Δρ Kristin Byrne, Επικεφαλής της Απεικόνισης Μαστού στο νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη. "Η μαστογραφία ελέγχου ρουτίνας δίνει στις ασθενείς την καλύτερη ευκαιρία να ανακαλύψουν ένα μικρό διηθητικό καρκίνωμα πριν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό για τις γυναίκες να κάνουν μαστογραφίες κάθε χρόνο και όχι μόνο ανά μερικά χρόνια".

Η Δρ Alice Police Westchester, περιφερειακή διευθύντρια χειρουργικών επεμβάσεων του μαστού στο Northwell Health Cancer Institute, είπε ότι αυτή η μελέτη βοήθησε να απαντηθεί το ερώτημα της παράλειψης μόνο ενός ή δύο μαστογραφιών.

"Αυτή η άμεση σχέση μεταξύ της απώλειας μαστογραφίας και του θανάτου από καρκίνο του μαστού λείπει σε μεγάλο βαθμό από την έρευνα" δήλωσε η Police. "Αυτή η σημαντική μελέτη δίνει έμφαση στη δύναμη της μαστογραφίας για τη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού και τη βελτίωση της ζωής των γυναικών".

Οι μαστογραφίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Το 2020 ήταν ένα πολύ διαφορετικό έτος για όλους. Πολλά νοσοκομεία έπρεπε να θέσουν σε παύση τους προσυμπτωματικούς ελέγχους καρκίνου και άλλες ιατρικές διαδικασίες, καθώς πλημμύρισαν με ασθενείς με COVID-19.

Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι που είχαν προγραμματίσει προσυμπτωματικούς ελέγχους καρκίνου μπορεί να ήταν διστακτικοί να εξεταστούν ακόμη και αν αυτές οι εξετάσεις ήταν διαθέσιμες σε αυτούς εν μέσω πανδημίας.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2020 στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης έδειξε ότι το 22% των ερωτηθέντων είχαν καθυστέρηση στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού. Περισσότερο από το 31% των ατόμων που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού ανέφεραν καθυστέρηση στη φροντίδα και το 9,3% ανέφερε καθυστέρηση στη θεραπεία.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη για τη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο του μαστού.

Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα;

Οι ειδικοί και οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου θέλουν να διαδώσουν στις γυναίκες ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουν να κάνουν τακτικά τις προγραμματισμένες μαστογραφίες τους και ότι τα γραφεία και τα νοσοκομεία των γιατρών είναι καλύτερα εξοπλισμένα από ποτέ για να κρατήσουν τους ασθενείς ασφαλείς από τον COVID-19.

Οι άνθρωποι πρέπει να εξακολουθούν να επαγρυπνούν και εντός των μέτρων για την προστασία από τον COVID-19 όταν πρόκειται να ελεγχθούν. Αυτό σημαίνει να φορούν μάσκα, να χρησιμοποιούν απολυμαντικό χεριών και να παραμένουν σε κοινωνικές αποστάσεις.

Είναι σημαντικό όλοι να θυμούνται ότι ο καρκίνος του μαστού δεν σταμάτησε επειδή εμφανίστηκε ο COVID-19 και δεν πρόκειται να σταματήσει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i