Φλεγμονή: 11 καθημερινές συνήθειες για πρόληψη και ανακούφιση

Ποιος ο ρόλος του πράσινου τσαγιού και της γιόγκα;

inflamed accommodation iStock

Το σώμα χρειάζεται σε κάποιο βαθμό τη φλεγμονή για την καταπολέμηση της λοίμωξης και την επιτάχυνση της διαδικασίας της επούλωσης. Ωστόσο, σε υπερβολικά επίπεδα και για πάρα πολύ καιρό ενδέχεται να κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα υγιή όργανα και τους ιστούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνο, αρθρίτιδα και ευερέθιστες ασθένειες του εντέρου.

Διαβάστε Επίσης

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να προστατευτεί κανείς από αυτό. Ας δούμε τους κυριότερους:

Επαρκής ύπνος

Όταν δεν το σώμα δεν παίρνει τον ύπνο που χρειάζεται, μπορεί να προκληθεί φλεγμονή. Ο στόχος πρέπει να είναι 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, ενώ σημασία δεν έχει μόνο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα του ύπνου. Καλό είναι να πηγαίνει κανείς στο κρεβάτι κάθε βράδυ και να ξυπνά την ίδια ώρα και πρωί, χωρίς να υπάρχουν κοντά του ηλεκτρονικές οθόνες και το δωμάτιο ύπνου να είναι δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο.

Τακτική άσκηση

Χρειάζονται μόλις 20 λεπτά μέτριας άσκησης, όπως μια γρήγορη βόλτα με τον σκύλο ή έναν φίλο, για να αποτρέψουν μια αντιφλεγμονώδη αντίδραση στο σώμα. Οι ειδικοί προτείνουν 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Εάν κάποιος αυτή την περίοδο δεν γυμνάζεται καθόλου, 20 λεπτά άσκησης είναι μια εξαιρετική διάρκεια για να ξεκινήσει.

Διαβάστε Επίσης

Κατανάλωση μπαχαρικών

Μελέτες δείχνουν ότι ο κουρκουμάς, το δεντρολίβανο, η κανέλα, το κύμινο και το τζίντζερ μπορεί να επιβραδύνουν τις διαδικασίες που οδηγούν σε φλεγμονή.

Διαλείπουσα νηστεία

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Η μακροχρόνια φλεγμονή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για παθήσεις όπως οι καρδιακές, ο καρκίνος και ο διαβήτης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ακολουθήσει κανείς αυτό το πρόγραμμα διατροφής. Μια κοινή μέθοδος είναι να τρώει μόνο μεταξύ των ωρών 10 και 18:00 καθημερινά.

Κατανάλωση λαχανικών

Οι σαλάτες και τα χόρτα όπως τα περιλαίμια, το μπρόκολο, το λάχανο και το σπανάκι έχουν αντιοξειδωτικά και άλλες ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και να κρατήσουν την καθημερινή βλάβη στα κύτταρα στο ελάχιστο.

Γιόγκα

Η γιόγκα επικεντρώνεται στην αναπνοή και βοηθά στο να διατηρούνται χαμηλότερα τα επίπεδα της ορμόνης της κορτιζόλης που σχετίζεται με το στρες. Όταν η γιόγκα είναι ένα τακτικό μέρος της ρουτίνας κάποιου, μπορεί επίσης να συμβάλλει στο να αισθάνεται λιγότερο καταθλιπτικός, ανήσυχος, καθώς και να έχει λιγότερα συμπτώματα φλεγμονής, όπως υψηλή χοληστερόλη και ασταθή επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Προσοχή στο αλκοόλ

Το πάρα πολύ αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τοξινών στο σώμα. Αυτό ενεργοποιεί τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να βλάψει τους ιστούς και τα όργανα. Για αυτό αν κάποιος πίνει, πρέπει να το κάνει με μέτρο. Οι ειδικοί προτείνουν, αν κάποιος πίνει, να περιορίζεται στο ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.

Αναβάθμιση διατροφής

Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες, τα κόκκινα κρέατα και τα τηγανητά τρόφιμα αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Εν αντιθέσει, υπάρχουν τρόφιμα που καταπολεμούν τη φλεγμονή, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια και τα ψάρια. Τρόφιμα όπως ντομάτες, βατόμουρα, αμύγδαλα, καρύδια, φακές και σολομός καλό είναι να καταναλώνονται συχνά.

Απώλεια του επιπλέον βάρους

Εάν κάποιος έχει μερικά κιλά περισσότερα από το φυσιολογικό του βάρος, η απαλλαγή από αυτά θα μπορούσε να διευκολύνει τη φλεγμονή. Το υπερβολικό βάρος, από την άλλη πλευρά, μπορεί να την κάνει χειρότερη. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος είναι παράγοντες κινδύνου για τόσες πολλές παθήσεις.

Κατανάλωση πράσινου τσαγιού

Μία κούπα πράσινο τσάι την ημέρα, μπορεί να έχει πολλές θετικές επιδράσεις στην υγεία. Αυτό γιατί, είναι γεμάτο με ενώσεις γνωστές ως πολυφαινόλες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα μόρια μπορούν να προωθήσουν τη φλεγμονή στο σώμα.

Διακοπή του καπνίσματος

Το κάπνισμα συνοδεύεται από μια λίστα με επιβλαβείς επιπτώσεις. Τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής είναι ένα από αυτά, οπότε η διακοπή του με τη βοήθεια ενός γιατρού αν κάποιος καπνιστής δεν μπορεί μόνος του, σίγουρα θα βοηθούσε.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i