Τι είναι η φλεγμονή και πώς σχετίζεται με τον τρόπο διατροφής μας;

Πώς δρα η αντιφλεγμονώδης διατροφή στην καταπολέμηση των φλεγμονών;

friends-enjoying-lunch-picture-id533579878

Συνεργάστηκε η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινικός διαιτολόγος με ειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα, BSc, ΜSc, PgD (www.notanordinarymum.gr)

Τι είναι η φλεγμονή και πώς η αντιφλεγμονώδης διατροφή δρα στην καταπολέμησή της; Δες αναλυτικά παρακάτω τι απαντά η ειδικός. Διάβασε επίσης: Πρόλαβε τις ασθένειες και τις φλεγμονές με 4 απλές κινήσεις

Τι είναι η φλεγμονή;

Η φλεγμονή είναι η φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε έναν παθογόνο μικροοργανισμό ή σε κάθε άλλου είδους επικίνδυνο εισβολέα που ενδέχεται να βρεθεί στο σώμα. Υπό κανονικές συνθήκες, η άμυνα του οργανισμού μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις φλεγμονές. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις στις οποίες οι φλεγμονές είναι τόσο έντονες, που δεν είναι εύκολο να τις "αποκρούσει" το σώμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν παθήσεις όπως αρθρίτιδα, ψωρίαση, καρδιαγγειακά προβλήματα και νόσους του εντέρου.  Πολλές δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες συνδέουν επίσης τον καρκίνο με το φλεγμονώδες υπόβαθρο στον οργανισμό.

Διατροφή vs φλεγμονές: Πώς σχετίζεται με τον τρόπο διατροφής μας;

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν πειστεί ότι το σημαντικότερο ρόλο στην καταπολέμηση των φλεγμονών τον έχει η διατροφή μας, μέσω της οποίας μπορούμε να προλάβουμε αλλά και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν από τις φλεγμονές στον οργανισμό μας. Βοηθητικά θα λειτουργήσουν η φυσική δραστηριότητα και οι εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης του άγχους της καθημερινότητας.

Πώς δρα η αντιφλεγμονώδης διατροφή

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά των τροφίμων φυτικής προέλευσης καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, μία από τις βασικότερες αιτίες για τη δημιουργία φλεγμονών. Επιπλέον, τα Ω λιπαρά των λιπαρών ψαριών και των φυτικών ελαίων έχουν την ιδιότητα να σβήνουν τη "φωτιά" της φλεγμονής στο σώμα όταν καταναλωθούν στη σωστή αναλογία. "Βέβαια, δεν αρκεί να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου τα τρόφιμα εκείνα που δρουν ενάντια στις φλεγμονές, αλλά εξίσου –ίσως και περισσότερο– σημαντικό είναι να αποφύγεις όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα πρόσθετα σάκχαρα και τα ζωικά λίπη που συντελούν στην αύξηση της φλεγμονής" τονίζει η κλινικός διαιτολόγος Δέσποινα Μαρσέλου.

Όχι, δεν είναι μια διατροφή για απώλεια κιλών

"Παρ’ όλ’ αυτά, μπορεί να χάσεις βάρος, αφού πρόκειται για μια υγιεινή διατροφή στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής" εξηγεί η ειδικός. Οπότε, αν δεν κάνεις υπερβολές στις ποσότητες, θα δεις και τη ζυγαριά σου να αντιδρά θετικά. Η διατροφή αυτή δεν μπορεί να είναι προσωρινή επιλογή – πρέπει να γίνει τρόπος ζωής για να γευτείς τα οφέλη της. Παράλληλα, με την επίδραση στη φλεγμονή, αυτή η φυσική αντιφλεγμονώδης διατροφή θα παρέχει σταθερή ενέργεια, άφθονες βιταμίνες, μέταλλα, απαραίτητα λιπαρά οξέα, διαιτητικές ίνες και προστατευτικά φυτοθρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σου. Διάβασε επίσης: Να πώς θα φτιάξεις κουρκουμά με γάλα (Τούρμερικ), το σούπερ αντιφλεγμονώδες ρόφημα!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i