Υγεία και διατροφή: Τι προκαλεί η μείωση των υδατανθράκων;

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν σταματήσουμε να τρώμε υδατάνθρακες.

carbohydrates iStock

Οι υδατάνθρακες είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που το σώμα μετατρέπει σε γλυκόζη ή σάκχαρο στο αίμα, για να παράγει ενέργεια για να λειτουργήσει το σώμα. Μια δίαιτα πολύ χαμηλών υδατανθράκων, όπως η κετοδίαιτα και η πρώιμη φάση της δίαιτας Άτκινς, βάζει το σώμα σε διατροφική κέτωση. Το συκώτι αρχίζει να παράγει κετόνες - ένα καύσιμο που ενεργοποιείται όταν το σώμα δεν έχει αρκετή ζάχαρη για να λειτουργήσει - διασπώντας το λίπος.

Διαβάστε Επίσης

Πόσο "χαμηλής περιεκτικότητας" είναι μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες;

Για να επιτευχθεί η διατροφική κέτωση, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων περιορίζουν την πρόσληψη υδατανθράκων σε λιγότερο από το 10% της συνολικής πρόσληψης μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, λίπος και πρωτεΐνες). Αυτό μεταφράζεται σε 20 έως 50 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων γενικά στοχεύουν σε ποσοστό κάτω του 26% της διατροφικής πρόσληψης, ή 130 γραμμάρια.

Απώλεια βάρους νερού

Η ξαφνική έλλειψη υδατανθράκων θα κάνει κάποιον να χάσει βάρος. Στην αρχή, όμως, πρόκειται κυρίως για βάρος νερού. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή η μείωση των υδατανθράκων εξαλείφει επίσης τις αποθήκες γλυκογόνου στους μύες. Το γλυκογόνο βοηθά το σώμα να συγκρατεί νερό. Μπορεί επίσης να χάσει λίγο αλάτι μαζί με τους υδατάνθρακες που κόβονται. Όταν αρχίσει να τρώει ξανά υδατάνθρακες, το βάρος του νερού επανέρχεται αμέσως. Χρειάζονται 2 έως 3 εβδομάδες για να αναθερμανθεί η κέτωση και να αρχίσει να καίει λίπος.

Μπορεί να προκληθεί η "γρίπη της κέτωσης"

Η κέτωση μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία, κόπωση, ζάλη και πονοκεφάλους, που μοιάζουν πολύ με τα συμπτώματα της γρίπης. Μπορεί να συμβούν και πιο σοβαρές παρενέργειες, όπως πόνος στο στομάχι, ναυτία και εμετός. Ορισμένοι γιατροί πιστεύουν ότι αυτό προκαλείται από τη μη λήψη αρκετών θρεπτικών συστατικών από φρούτα, φασόλια, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως - τρόφιμα που δεν επιτρέπονται ή είναι αυστηρά περιορισμένα σε μια δίαιτα κέτωσης.

Μπορεί να επέλθει "ομίχλη του εγκεφάλου"

Είναι πιθανό να προκληθεί brain fog καθώς το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης, μπορεί να είναι δύσκολος ο ύπνος και να υπάρχει αίσθηση συνεχούς κόπωσης.

Διαβάστε Επίσης

Η κοιλιά μπορεί να φουσκώσει

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι επίσης χαμηλές σε φυτικές ίνες. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να "χτυπήσει την πόρτα", αν και συνήθως περνάει σε λίγες εβδομάδες. Επίσης, τα αέρια μπορεί να παγιδευτούν στον πεπτικό σωλήνα. Το στομάχι μπορεί να είναι πολύ γεμάτο και να πονάει. Εάν αυτός που είναι σε κέτωση παραμείνει καλά ενυδατωμένος και λαμβάνει αρκετούς ηλεκτρολύτες (μέταλλα που βοηθούν στην εξισορρόπηση του νερού του σώματος και στη θρέψη των κυττάρων), τα συμπτώματά του μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρά ή να μην διαρκούν τόσο πολύ.

Η αναπνοή μπορεί να μυρίζει περίεργα

Όταν το σώμα λειτουργεί με λιπαρά οξέα αντί για υδατάνθρακες, απελευθερώνει κετόνες μέσω της αναπνοής ως ακετόνη. Επίσης, αν το στόμα είναι ξηρό, μπορεί να υπάρχει κακή αναπνοή. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει αρκετό σάλιο για να απομακρυνθούν τα βακτήρια και τα επιπλέον σωματίδια τροφής στο στόμα, για αυτό χρειάζεται επαρκής ενυδάτωση.

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να πέσουν

Μια δίαιτα με εξαιρετικά χαμηλούς υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις διαβήτη, αλλά στην πραγματική κέτωση η υπογλυκαιμία αποτελεί κίνδυνο. Αυτό συμβαίνει όταν το σάκχαρο στο αίμα πέφτει πολύ χαμηλά.

Μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά

Οι δίαιτες πολύ χαμηλών υδατανθράκων είναι επίσης πλούσιες σε λιπαρά. Η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 5% έως 6% της συνολικής πρόσληψης με έμφαση στα υγιεινά λιπαρά, όπως αυτά που περιέχονται στο αβοκάντο, τις ελιές και τους ξηρούς καρπούς. Στη δίαιτα κετο (καθώς και στις λιγότερο αυστηρές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων όπως η Atkins και η Paleo), τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της HDL ("καλής") χοληστερόλης πιθανόν να βελτιωθούν. Ωστόσο μπορεί να υπάρξει αύξηση της LDL ή της "κακής" χοληστερόλης, η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις.

Μπορεί να προκληθεί κυκλοθυμία

Η ψυχική κατάσταση κάποιου μπορεί να γίνει αλλοπρόσαλλη όταν κόβει απότομα τους υγιεινούς υδατάνθρακες που στέλνουν ζάχαρη στον εγκέφαλο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν διαχρονικά δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είχαν λιγότερη σεροτονίνη στον εγκέφαλό τους από εκείνους που ακολουθούσαν δίαιτες χαμηλών λιπαρών. Τα υγιή επίπεδα σεροτονίνης βοηθούν στην προστασία από το άγχος και την κατάθλιψη.

Το συκώτι μπορεί να δυσκολεύεται

Σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, το συκώτι έχει πολύ περισσότερο λίπος να επεξεργαστεί. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει μια υπάρχουσα κατάσταση.

Τα νεφρικά προβλήματα μπορεί να επιδεινωθούν

Η διατροφική κέτωση μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα ουρικού οξέος, οδηγώντας σε πέτρες στα νεφρά ή εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με ήπια χρόνια νεφρική νόσο που ακολουθούσαν τη δίαιτα κετοκυττάρων τα πήγαιναν καλά με στενή ιατρική παρακολούθηση. Άλλες όμως δείχνουν ότι όσοι ακολουθούν οποιαδήποτε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας και χαμηλή σε δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και φρούτα έχουν 97% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νεφρική νόσο. Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι διαιτολόγοι συμβουλεύουν να μην κάνει κάποιος μόνος του ακραίες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων.

Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων

Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τη δίαιτα κέτο εδώ και περίπου 100 χρόνια για τη θεραπεία της επιληψίας, κυρίως σε παιδιά που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να παρακολουθεί τους ασθενείς και να κάνει συχνά εργαστηριακούς ελέγχους και εξετάσεις ούρων. Οι μελέτες συνεχίζονται ως προς το πώς η δίαιτα κέτο μπορεί επίσης να βοηθήσει άτομα με εγκεφαλικές διαταραχές όπως η νόσος του Πάρκινσον. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλή αποτελέσματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i