10 πράγματα που δεν γνώριζες ότι μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία του στόματος

Πώς η δίαιτα επηρεάζει την υγιεινή του στόματός σου;

κακοσμία του στόματος iStock

Αν και έχουμε συνδέσει ορισμένους παράγοντες, όπως πχ την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, με την κακοσμία του στόματος, υπάρχουν και μερικοί λιγότερο διαδεδομένοι, εξίσου όμως σημαντικοί.

Ας δούμε ποιοι είναι:

Έξοδος για ποτό

Μια βραδινή έξοδος για ποτό μπορεί να προκαλέσει κάτι περισσότερο από ένα hangover. Παρόλο που είναι υγρό, το αλκοόλ μπορεί στην πραγματικότητα να στεγνώσει το στόμα, γεγονός που ενθαρρύνει τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία του στόματος, τον ιατρικό όρο για την "κακή αναπνοή". Το ίδιο μπορούν να προκαλέσουν και τα ποτά με καφεΐνη, τα πικάντικα φαγητά και τα τσιγάρα. 

Διαβάστε Επίσης

Η γλώσσα 

Τα βακτήρια στη γλώσσα είναι η κύρια αιτία της κακοσμίας. Μπορεί να καθαρίσει κανείς τη γλώσσα του με την οδοντόβουρτσα ή με μια ξύστρα γλώσσας. Οι ξύστρες θα κάνουν ελαφρώς καλύτερη δουλειά, αλλά καλό είναι να αποφεύγονται οι εύθραυστες πλαστικές, οι οποίες μπορεί να σπάσουν, καθώς και οι μεταλλικές, οι οποίες μπορεί να είναι αιχμηρές.

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων

Όταν μειώνει κανείς τους υδατάνθρακες και αυξάνει την ποσότητα των πρωτεϊνών που τρώει, το σώμα του αρχίζει να καίει λίπος για ενέργεια. Αυτή η διαδικασία παράγει ενώσεις που ονομάζονται κετόνες, οι οποίες προκαλούν κακοσμία στόματος και κακή αναπνοή. Σε αυτή την περίπτωση, η καλύτερη οδοντική υγιεινή δεν θα λύσει το πρόβλημα, αφού δεν είναι αυτή η βασική αιτία. Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να "καλύψει"την αναπνοή του με τσίχλες χωρίς ζάχαρη.

Το κοινό κρυολόγημα

Σαν να μην ήταν αρκετά ενοχλητικές, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως το κρυολόγημα και η βρογχίτιδα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν κακοσμία στόματος. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια που προκαλούν οσμές αρέσκονται να τρέφονται με βλέννα (ναι, είναι αηδιαστικό). Και αν έχει κανείς βουλωμένη μύτη, είναι πιο πιθανό να καταφύγει στην αναπνοή από το στόμα, η οποία μπορεί να στεγνώσει το στόμα.

Έλκος

Το ίδιο το έλκος μπορεί να μην είναι το πρόβλημα, αλλά ένας τύπος βακτηρίου που προκαλεί έλκη, το Helicobacter pylori, μπορεί επίσης να προκαλέσει κακή αναπνοή, σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of Medical Microbiology. Η θεραπεία του βακτηρίου μπορεί να απαλλάξει και από τη δυσοσμία. Ο γιατρός σε αυτή την περίπτωση μπορεί να εξετάσει για το H. pylori και να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά γι' αυτό.

Φάρμακα

Περισσότερα από 400 συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών και των θεραπειών για αλλεργίες, μπορούν να καταπνίξουν τη ροή του σάλιου. Αυτό το υγρό βοηθά στην απομάκρυνση των τροφών και των βακτηρίων, κρατώντας την κακοσμία του στόματος μακριά. Η αλλαγή των φαρμάκων δεν είναι πάντα μια εφικτή επιλογή, οπότε συνίσταται να παραμένει κανείς ενυδατωμένος και να μασά τσίχλα χωρίς ζάχαρη για να διατηρεί το στόμα του υγρό. Τα ειδικά στοματικά πλυσίματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Πέτρες στις αμυγδαλές

Αυτές οι μικρές λευκές συστάδες - που αποτελούνται από βακτήρια, σωματίδια τροφής, νεκρά κύτταρα και βλέννα - παγιδεύονται στις κορυφογραμμές των αμυγδαλών και στο πίσω μέρος της γλώσσας. Είναι γενικά αβλαβή, εκτός από τη μυρωδιά τους. Συχνά απομακρύνονται από μόνα τους, αλλά μερικές φορές μπορεί να επιταχύνει κανείς τη διαδικασία κάνοντας γαργάρες με αλατόνερο. 

Αποξηραμένα φρούτα

Είναι πολύ πλούσια σε ζάχαρη και τα βακτήρια που προκαλούν οσμές λατρεύουν να τρέφονται με αυτά. 1/4 φλιτζανιού σταφίδες έχει 21 γραμμάρια ζάχαρης- η ίδια ποσότητα αποξηραμένων βερίκοκων έχει 17 γραμμάρια. Αυτό είναι σαν να τρώει κανείς 4-5 κουταλάκια του γλυκού καθαρής ζάχαρης. Επιπλέον, τα αποξηραμένα φρούτα είναι κολλώδη, οπότε μπορεί να παγιδευτούν πάνω και ανάμεσα στα δόντια, για αυτό μετά από ένα σνακ με αυτά, καλό είναι να χρησιμοποιείται οδοντικό νήμα και να βουρτσίζονται τα δόντια.

Οξεογαστροοισοφαγία ή καούρα

Αυτά είναι δύο συμπτώματα της ΓΟΠΝ (γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης), μιας κοινής πεπτικής διαταραχής. Η κακοσμία του στόματος μπορεί να οφείλεται σε κάποια αχώνευτη τροφή που επιστρέφει προς τα πάνω ή μπορεί ο ερεθισμός από τα στομαχικά οξέα να προκαλεί μεταρινικό καταρροϊκό σύνδρομο. 

Διαβάστε Επίσης

Ραγισμένα δόντια και σφραγίσματα

Αυτά μπορεί να παγιδεύουν σωματίδια τροφής και να αναπαράγουν βακτήρια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κοιλότητες, ασθένειες των ούλων και κακή αναπνοή. Οι οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν σωστά μπορούν να προκαλέσουν τα ίδια προβλήματα. Ένας λόγος παραπάνω για να προγραμματίζεται τακτικά το ραντεβού με τον οδοντίατρο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i