Σήκω από τον καναπέ: Γιατί οι ειδικοί μακροζωίας λένε ότι πρέπει να κάθεσαι στο πάτωμα

Μήπως να αφαιρέσεις κάποια έπιπλα από το σπίτι σου (και ίσως να ζήσεις περισσότερα χρόνια);

woman sitting on the floor iStock

Το να κάθεται κανείς στο πάτωμα μπορεί να μην είναι τόσο άνετο, ειδικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη πολυτέλεια μιας καρέκλας, αλλά αυτή η απλή πρακτική είναι εξαιρετική για τη μακροζωία, σύμφωνα με μια μελέτη των μακροβιότερων πληθυσμών του κόσμου.

Ο ιδρυτής των Γαλάζιων Ζωνών, Dan Buettner λέει ότι οι άνθρωποι που ζουν στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, διατηρούν ελάχιστα έπιπλα στα σπίτια τους, οπότε είναι φυσικό να κάθονται περισσότερο στο πάτωμα. Και, όπως λέει, τα οφέλη για την υγεία είναι εμφανή. "Οι μακροβιότερες γυναίκες στην ιστορία του κόσμου έζησαν στην Οκινάουα και γνωρίζω από προσωπική εμπειρία ότι κάθονταν στο πάτωμα. Πέρασα δύο ημέρες με μια 103χρονη γυναίκα και την είδα να σηκώνεται και να ξανακάθεται στο πάτωμα 30 ή 40 φορές, οπότε αυτό είναι σαν 30 ή 40 επαναλήψεις από την άσκηση κάθισμα που γίνονται καθημερινά".

Διαβάστε Επίσης

Ορισμένοι ερευνητές δεν θα εκπλαγούν αν μάθουν ότι μια γυναίκα που είναι σε θέση να σηκώνεται επανειλημμένα από καθιστή θέση στο πάτωμα έχει ζήσει (τουλάχιστον)102 χρόνια, καθώς υποστηρίζουν ότι η ικανότητα κάποιου να σηκώνεται από καθιστή θέση σε θέση οκλαδόν χωρίς να χρησιμοποιεί κανένα από τα άκρα του (γνωστή ως τεστ καθιστής και όρθιας θέσης) είναι ένας καλός δείκτης της μακροζωίας του. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology δείχνει ότι όσοι ήταν λιγότερο ικανοί να ολοκληρώσουν αυτή την κίνηση είχαν πέντε ή έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους που ήταν περισσότερο ικανοί να ολοκληρώσουν το έργο αυτό.

"Είναι γνωστό ότι η αερόβια φυσική κατάσταση σχετίζεται στενά με την επιβίωση, αλλά η μελέτη μας δείχνει επίσης ότι η διατήρηση υψηλών επιπέδων σωματικής ευλυγισίας, μυϊκής δύναμης, αναλογίας δύναμης προς σωματικό βάρος και συντονισμού δεν είναι μόνο καλή για την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, αλλά επηρεάζει θετικά το προσδόκιμο ζωής", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Claudio Gil Araújo, σε δελτίο Τύπου.

Η μετακίνηση από μια καθιστή θέση στο πάτωμα σε μια όρθια, πολλές φορές την ημέρα, ενισχύει τους μύες του κορμού και ενδυναμώνει την ισορροπία, που με τη σειρά τους μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική μυοσκελετική φυσική κατάσταση και κινητικότητα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή των πτώσεων σε μεγαλύτερη ηλικία, κάτι που είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου από ακούσιο τραυματισμό για τα άτομα άνω των 65 ετών. 
 

Διαβάστε Επίσης

"Όταν είστε σε θέση να καθίσετε και να σηκωθείτε ξανά από το πάτωμα με σχετική ευκολία, αυτό είναι ένα θαυμάσιο σημάδι της συνολικής δομικής, σκελετικής υγείας και της μυϊκής ισορροπίας και ευθυγράμμισης", λέει η ειδικός στην ευθυγράμμιση του σώματος Lauren Roxburgh. "Το να σηκωθείτε από την καρέκλα σας και να καθίσετε οκλαδόν στο πάτωμα μπορεί να βοηθήσει στην ευθυγράμμιση του σώματός σας, να κεντράρετε τα καθιστικά σας κόκαλα και να ενεργοποιήσετε τη σταθερότητα του πυρήνα σας - βελτιώνοντας τη δύναμη, τη φυσική ευλυγισία και τη συνολική κίνηση" λέει η ίδια.

Με αυτό το δεδομένο, η Roxburgh σημειώνει ότι είναι σημαντικό να δίνεται προσοχή και στην στάση του σώματος. "Αποφύγετε το σκυφτό κάθισμα, το οποίο μπορεί να αυξήσει την πίεση και τον πόνο στη μέση. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το βάρος σας είναι κεντραρισμένο στους γοφούς σας, ώστε να μειώσετε την πίεση στους αστραγάλους και τα πόδια σας". Κατά τη γνώμη της, ο καλύτερος τρόπος να κάθεται κανείς στο πάτωμα για βέλτιστη ευθυγράμμιση είναι να κάθεται σε ένα μαξιλάρι, στην άκρη μιας διπλωμένης κουβέρτας ή σε μια μαλακή μπάλα. "Αυτό βοηθάει στο να σηκώσετε ελαφρώς τους γοφούς σας για καλύτερη ευθυγράμμιση". 

Κανένας ειδικός δεν υποστηρίζει ότι πρέπει οι άνθρωποι να περνούν όλη τη μέρα στο πάτωμα, αν και ο Buettner υποστηρίζει την αγορά χαμηλότερων επίπλων ή την απαλλαγή από μερικά έπιπλα συνολικά. Ευτυχώς, όμως, για όσους δεν πρόκειται να αδειάσουν σύντομα το σπίτι τους από τα καθίσματα, η Roxburgh λέει ότι το πιο σημαντικό είναι απλώς να εναλλάσσεται ο τρόπος που κάθεται κανείς. "Το κλειδί για τη μακροζωία, τη διατήρηση της ευελιξίας και της διατήρησης ενός υγιούς σώματος είναι να δημιουργείτε συνεχείς αλλαγές στάσης κατά τη διάρκεια της ημέρας (όσο μπορείτε). Έτσι, το να κάθεστε στο πάτωμα και να κάνετε περιοδικά μεγάλα, βαθιά καθίσματα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την κυκλοφορία, τη ροή του αίματος και την ενέργεια, να αυξήσετε την ευελιξία και το εύρος της κίνησης, να δημιουργήσετε χώρο και να αποκτήσετε κάποια βαθύτερη επίγνωση του σώματός σας, ενώ σας βοηθά να νιώθετε προσγειωμένοι".

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i