Νέα θεραπεία για την ψωριασική αρθρίτιδα

Για τους ανθρώπους που ζουν με τη νόσο, οι νέες και εξελιγμένες θεραπείες μπορούν να αλλάξουν την ποιότητα της ζωής τους.

γυναίκα εμμηνόπαυση istock

"Οι άνθρωποι που ζουν με ψωριασική αρθρίτιδα υποφέρουν από ψωριασικές βλάβες και φλεγμονή των αρθρώσεων που προκαλεί οίδημα και πόνο. Η μείωση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να τους δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους" δήλωσε ο Michael Severino, MD, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της AbbVie, με αφορμή την έγκριση της ριζανκιζουμάμπης (risankizumab) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη θεραπεία ενηλίκων με ενεργό ψωριασική αρθρίτιδα.

Η AbbVie ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) ενέκρινε το Risankizumab (150 mg, υποδόρια ένεση την εβδομάδα 0, την εβδομάδα 4 και κάθε 12 εβδομάδες στη συνέχεια) μόνο ή σε συνδυασμό με μεθοτρεξάτη (MTX), για τη θεραπεία της ενεργού ψωριασικής αρθρίτιδας σε ενήλικες που είχαν ανεπαρκή ανταπόκριση ή δυσανεξία σε ένα ή περισσότερα τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (DMARDs). Σηματοδοτώντας τη δεύτερη ένδειξη για τη ριζανκιζουμάμπη, η Άδεια Κυκλοφορίας θα ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν, στη Νορβηγία και στη Βόρεια Ιρλανδία. Η έγκριση της ριζανκιζουμάμπης έγινε με βάση δεδομένα από δύο κλινικές μελέτες Φάσης 3, τις KEEPsAKE-1 και KEEPsAKE-2. Σε αυτές τις μελέτες η θεραπευτική ουσία πέτυχε το πρωτεύον τελικό σημείο ανταπόκρισης ACR20 την εβδομάδα 24 έναντι του εικονικού φαρμάκου και κατέταξε τα δευτερεύοντα τελικά σημεία συμπεριλαμβανομένων, αλλά χωρίς να περιορίζεται σε βελτιώσεις σε αρκετές κλινικές εκδηλώσεις ψωριασικής αρθρίτιδας, όπως η σωματική λειτουργία [όπως μετράται από τον δείκτη αναπηρίας του ερωτηματολογίου αξιολόγησης υγείας (HAQ-DI)] και η ελάχιστη ενεργότητα της νόσου (MDA) την εβδομάδα 24.

"Εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με ψωριασική αρθρίτιδα επηρεάζονται από ψωριασικές βλάβες, πόνο στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και κόπωση" δήλωσε ο Lars Erik Kristensen, MD, PhD, σύμβουλος και επικεφαλής της Επιστήμης στο Ινστιτούτο Parker στην Κοπεγχάγη, Δανία, αναπληρωτής καθηγητής Lund Sweden, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο SUS. "Όπως φαίνεται σε αυτό το πρόγραμμα κλινικών δοκιμών Φάσης 3 στην ψωριασική αρθρίτιδα, η θεραπεία με ριζανκιζουμάμπη έχει τη δυνατότητα να είναι μια πολύτιμη νέα θεραπευτική επιλογή, βοηθώντας στη βελτίωση των σημείων και των συμπτωμάτων της νόσου". Το προφίλ ασφάλειας της ριζανκιζουμάμπης στην ψωριασική αρθρίτιδα συνάδει με το προφίλ ασφάλειάς της στην ψωρίαση κατά πλάκας, χωρίς να παρατηρούνται νέοι κίνδυνοι ασφάλειας. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i