Μήπως η ζέστη του καλοκαιριού σου προκαλεί υπόταση;

Η χαμηλή πίεση, ή υπόταση αλλιώς, έχει σχέση και με τις αλλαγές στη θερμοκρασία - αλλά όχι μόνο. Μάθε πώς θα την αναγνωρίσεις, τι την πυροδοτεί και τι να κάνεις για να νιώθεις πιο δυνατή και γεμάτη ενέργεια.

βόλτα πόλη καλοκαίρι άσκηση istock

Πολλοί από εμάς το καλοκαίρι υποφέρουμε από μια αίσθηση εξάντλησης και μια αδυναμία, κυρίως όταν σηκωνόμαστε από την καρέκλα ή όταν κάνουμε βόλτες στη ζέστη. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται στην υπόταση, μία κατάσταση που σχετίζεται με τη χαμηλή πίεση και που είναι πολύ συχνό πρόβλημα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Τι είναι η υπόταση

Ο γιατρός διαγιγνώσκει χαμηλή αρτηριακή πίεση όταν η συστολική "μεγάλη" πίεση είναι κάτω από 90 και η διαστολική "μικρή" κάτω από 60. Ο ιατρικός όρος είναι "υπόταση", αλλά δεν αποτελεί πάντα πρόβλημα. Τα βασικά συμπτώματα που μπορεί να σε βάλουν σε υποψία είναι η ζάλη και η ναυτία όταν στέκεσαι όρθια ή όταν σηκώνεσαι απότομα από καθιστή θέση. 

Διαβάστε Επίσης

Συμπτώματα υπότασης

Ο εγκέφαλος είναι το πρώτο όργανο που σχετίζεται με τα συμπτώματα της υπότασης. Εκτός από τη ζαλάδα και τη ναυτία, όταν είναι χαμηλή η πίεσή μας μπορεί να είναι εξίσου πεσμένες η διάθεση και η ενέργεια, ενώ μπορεί να υπάρχει μία "θολούρα" στο μυαλό μας. Μερικοί άνθρωποι με υπόταση βιώνουν έντονη ζάλη ώστε καταλήγουν να λιποθυμούν ή έχουν κρύο, υγρό δέρμα, ταχύτερη αναπνοή, θολή όραση ή πόνο στο στήθος.  

Τα βασικά αίτια της υπότασης 

Διαταραχές στα αιμοφόρα αγγεία

Μερικές φορές τα αιμοφόρα αγγεία στο σώμα μας "απλώνουν". Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερος χώρος για να απλωθεί το αίμα, γεγονός που ασκεί λιγότερη πίεση στα τοιχώματα των αγγείων αυτών. Ορισμένα φάρμακα, ειδικά ένα είδος που ονομάζεται αγγειοδιασταλτικά, μπορεί να το προκαλέσουν αυτό. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης που βλάπτουν ορισμένα νεύρα, σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις και αλλεργικές αντιδράσεις. Ορμονικά προβλήματα όπως η νόσος του Addison, η οποία εξασθενεί τα επινεφρίδια, μπορούν επίσης να προκαλέσουν το πρόβλημα αυτό.

Λιγότερο από το φυσιολογικό αίμα στον οργανισμό

Λιγότερο αίμα σημαίνει χαμηλότερη πίεση στις φλέβες και τις αρτηρίες. Ένας τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, είτε έξω από το σώμα όπου είναι και ορατή, είτε μέσα στο σώμα. Μπορεί επίσης να συμβεί εξαιτίας αφυδάτωσης ή αναιμίας. 

Διαβάστε Επίσης

Καρδιακά προβλήματα

Όσο περισσότερο αίμα αντλεί η καρδιά ανά λεπτό, τόσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή πίεση. Ορισμένα φάρμακα, μαζί με ορμονικά προβλήματα ή καρδιακή βλάβη, μπορεί να κάνουν την καρδιά να χτυπάει πολύ αργά, γεγονός που μειώνει αυτή την πίεση. Ή μπορεί η καρδιά να μην είναι τόσο δυνατή όσο ήταν παλαιότερα λόγω καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας ή προβλημάτων με τις βαλβίδες και έτσι δεν αντλεί τόσο αίμα ανά χτύπο.

Απότομη αλλαγή θέσης 

Κανονικά, όταν οι άνθρωποι σηκώνονται ξαφνικά όρθιοι, το σώμα στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλό τους που λέει: "Μόλις έπεσε πολύ αίμα κάτω στα πόδια και την κοιλιά και πρέπει να αντλήσουμε λίγο ακόμα επάνω πριν επέλθει ζάλη και λιποθυμία". Ωστόσο μερικές φορές, ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει το μήνυμα αρκετά γρήγορα και αρχίζει να επέρχεται όντως ζαλάδα, ακόμη και λιποθυμία. Ο γιατρός μπορεί να αποκαλέσει αυτό το πρόβλημα ορθοστατική υπόταση ή αγγειοβελτιωτική συγκοπή. 

Όρθια στάση για μεγάλα χρονικά διαστήματα

Όταν στεκόμαστε όρθιες για αρκετή ώρα, το αίμα μπορεί να αρχίσει να λιμνάζει στα πόδια και αν ο εγκέφαλός μας δεν "πει" στην καρδιά να αντλήσει αρκετό αίμα για να διατηρήσει την αρτηριακή πίεση στα σωστά επίπεδα, αυτή μπορεί να πέσει αρκετά χαμηλά και να προκληθεί ζάλη, ναυτία, ακόμη και λιποθυμία. Ο γιατρός μπορεί να το αποκαλέσει αυτό "υπόταση με νευρική διαμεσολάβηση". Όπως και σε μια κακή διαπροσωπική σχέση το πρόβλημα είναι η κακή επικοινωνία, σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα είναι η κακή επικοινωνία μεταξύ της καρδιάς και του εγκεφάλου. 

Διάγνωση της υπότασης

Εάν σε ταλαιπωρούν συμπτώματα όπως τα παραπάνω, συζήτησέ το με το γιατρό σου ο οποίος μπορεί να ζητήσει κάποιες εξετάσεις, όπως αιματολογικές, ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπέρηχο και άλλες εξετάσεις για να κάνει έναν γενικό έλεγχο. 

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία. Εάν το πρόβλημα είναι η φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να χρειαστεί να αλλαχθεί ή να μειωθεί η δόση, αλλά πάντα μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό. Άλλα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, εάν χρειάζεται, και οι κάλτσες συμπίεσης μπορούν να βοηθήσουν ώστε να απομακρυνθεί το αίμα από το σημείο όπου συσσωρεύεται στα πόδια. Εάν δεν υπάρχουν ενοχλητικά συμπτώματα, μπορεί να μην χρειάζεται θεραπεία απλά είναι καλό να ξέρεις τι να αποφεύγεις, π.χ. την έντονη ζέστη ή την απότομη αλλαγή θέσης στο σώμα σου. 

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Υπάρχουν αλλαγές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της χαμηλής αρτηριακής πίεσης, όπως:

• Προσθήκη λίγου περισσότερου αλατιού στη διατροφή (κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό). 

• Κατανάλωση περισσότερου νερού (εκτός αν ο γιατρός έχει περιορίσει την πρόσληψη υγρών). Διατηρεί τον όγκο του αίματος σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

• Περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ. Μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση στον οργανισμό και να μειώσει τον όγκο του αίματος και την αρτηριακή πίεση.

• Κατανάλωση περισσότερων μικρών γευμάτων με χαμηλούς υδατάνθρακες (αντί για λιγότερων και πιο μεγάλων) αν η πίεση πέφτει μετά το φαγητό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i