Υπόταση: Αίτια, συμπτώματα και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής

Ποιες αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της χαμηλής αρτηριακής πίεσης;

Low blood pressure woman iStock

Ο γιατρός διαγιγνώσκει χαμηλή αρτηριακή πίεση όταν οι μετρήσεις του ασθενούς είναι χαμηλότερες από 90 πάνω από 60. Ο ιατρικός όρος είναι "υπόταση", αλλά δεν αποτελεί πάντα πρόβλημα. Σε αντίθεση με την υψηλή αρτηριακή πίεση, οι γιατροί συνήθως δεν χρησιμοποιούν ένα τυποποιημένο σύνολο μετρήσεων για να καταλάβουν αν οι πελάτες τους είναι άρρωστοι. Αν ωστόσο έχουν και συμπτώματα όπως ζάλη και ναυτία, μπορεί να είναι σημάδι ότι η αρτηριακή τους πίεση είναι υπερβολικά χαμηλή για καλή υγεία.

Διαβάστε Επίσης

Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης

Μια μανσέτα που συνδέεται με μια ειδική συσκευή σφίγγει γύρω από το χέρι ενός ατόμου για να ληφθούν δύο μετρήσεις. Ο ανώτερος αριθμός ή "συστολική"σημειώνει την πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών όταν χτυπάει η καρδιά. Ο κάτω αριθμός ή "διαστολική" μετρά την πίεση μεταξύ των χτύπων, ενώ η καρδιά χαλαρώνει και γεμίζει με αίμα. Μπορεί κανείς να μετρήσει την πίεσή του στο γραφείο του γιατρού τουή στο σπίτι.

Συμπτώματα

Ο εγκέφαλος εμφανίζει συνήθως τα πρώτα συμπτώματα της υπότασης. Εκτός από τη ζαλάδα και τη ναυτία, η διάθεση και η ενέργεια μπορεί να είναι πεσμένες, ενώ συχνά παρατηρείται δυσκολία στη διαύγεια σκέψης.

Μερικοί άνθρωποι νιώθουν τόσο ζαλισμένοι ώστε καταλήγουν να λιποθυμούν ή έχουν κρύο, υγρό δέρμα, ταχύτερη αναπνοή, θολή όραση ή πόνο στο στήθος. Εάν η χαμηλή τους πίεση προκαλείται από αφυδάτωση, μπορεί επίσης να αισθάνονται και ασυνήθιστα διψασμένοι. 

Αιμοφόρα αγγεία

Μερικές φορές τα αιμοφόρα αγγεία διευρύνονται. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερος χώρος για να απλωθεί το αίμα, γεγονός που ασκεί λιγότερη πίεση στα τοιχώματα των αγγείων αυτών. Ορισμένα φάρμακα, ειδικά ένα είδος που ονομάζεται αγγειοδιασταλτικά, μπορεί να το προκαλέσουν αυτό. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης που βλάπτουν ορισμένα νεύρα, σοβαρές βακτηριακέςλοιμώξεις και αλλεργικές αντιδράσεις. Ορμονικά προβλήματα όπως η νόσος του Addison, η οποία εξασθενεί τα επινεφρίδια, μπορούν επίσης να το προκαλέσουν.

Λιγότερο αίμα

Λιγότερο αίμα σημαίνει λιγότερη πίεση στις φλέβες και τις αρτηρίες. Ένας τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, είτε έξω από το σώμα όπου είναι και ορατή, είτε μέσα στο σώμα. Μπορεί επίσης να συμβεί εξαιτίας αφυδάτωσης ή αναιμίας. Μερικές φορές τα νεφρά αποβάλλουν υπερβολικά πολλά υγρά λόγω ασθένειας ή ορισμένων φαρμάκων, όπως τα διουρητικά.

Διαβάστε Επίσης

Καρδιακά προβλήματα

Όσο περισσότερο αίμα αντλεί η καρδιά ανά λεπτό, τόσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή πίεση. Ορισμένα φάρμακα, μαζί με ορμονικά προβλήματα ή καρδιακή βλάβη μπορεί να κάνουν την καρδιά να χτυπάει πολύ αργά, γεγονός που μειώνει αυτή την πίεση. Ή μπορεί η καρδιά να μην είναι τόσο δυνατή όσο ήταν παλαιότερα λόγω καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας ή προβλημάτων με τις βαλβίδες και έτσι δεν αντλεί τόσο αίμα ανά χτύπο.

Απότομη αλλαγή θέσης 

Κανονικά, όταν οι άνθρωποι σηκώνονται ξαφνικά όρθιοι, το σώμα στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλό τους που λέει: "Μόλις έπεσε πολύ αίμα κάτω στα πόδια και την κοιλιά και πρέπει να αντλήσουμε λίγο ακόμα επάνω πριν επέλθει ζάλη και λιποθυμία". Ωστόσο μερικές φορές, ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει το μήνυμα αρκετά γρήγορα και αρχίζει να επέρχεται όντως ζαλάδα, ακόμη και λιποθυμία. Ο γιατρός μπορεί να αποκαλέσει αυτό το πρόβλημα "ορθοστατική υπόταση" ή "αγγειοβελτιωτικήσυγκοπή".

Όρθια στάση για μεγάλα χρονικά διαστήματα

Όταν οι άνθρωποι στέκονται όρθιοι για αρκετή ώρα, το αίμα μπορεί να αρχίσει να λιμνάζει στα πόδια και αν ο εγκέφαλός τους δεν "πει" στην καρδιά να αντλήσει αρκετό αίμα για να διατηρήσει την αρτηριακή πίεση στα σωστά επίπεδα, αυτή μπορεί να πέσει αρκετά χαμηλά και να προκληθεί ζάλη, ναυτία, ακόμη και λιποθυμία. Ο γιατρός μπορεί να το αποκαλέσει αυτό "υπόταση με νευρική διαμεσολάβηση". Όπως και σε μια κακή σχέση το πρόβλημα είναι η κακή επικοινωνία, σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα είναι η κακή επικοινωνίαμεταξύ της καρδιάς και του εγκεφάλου. 

Διάγνωση

Αφού ο γιατρός γνωρίζει τα συμπτώματα του ασθενούς, οι εξετάσεις αίματος μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση του λόγου της χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Με ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα, έναν υπέρηχο και άλλες εξετάσεις, ελέγχουν την υγεία της καρδιάς. Ο χειρισμόςValsalva παρατηρεί τα νευρικά σήματα που ελέγχουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, και η εξέταση "tilttable" (δοκιμασία ανάκλισης) εξετάζει πώς ανταποκρίνεται το σώμα σε αλλαγές θέσης.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία. Μπορεί να χρειαστεί να θεραπευτούν οι καταστάσεις που προκαλούν χαμηλή αρτηριακή πίεση. Εάν το πρόβλημα είναι η φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να χρειαστεί να αλλαχθεί ή να μειωθεί η δόση, αλλά πάντα μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό. Άλλα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, εάν χρειάζεται, και οι κάλτσες συμπίεσης μπορούν να βοηθήσουν ώστε να απομακρυνθεί το αίμα από το σημείο όπου συσσωρεύεται στα πόδια. Εάν δεν υπάρχουν ενοχλητικά συμπτώματα, μπορεί να μην χρειάζεται θεραπεία.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Υπάρχουν αλλαγές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της χαμηλής αρτηριακής πίεσης, όπως:

• Προσθήκη λίγου περισσότερου αλατιού στη διατροφή (κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό) 

• Κατανάλωση περισσότερου νερού (εκτός αν ο γιατρός έχει περιορίσει την πρόσληψη υγρών). Διατηρεί τον όγκο του αίματος σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

• Περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ. Μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση στον οργανισμό και να μειώσει τον όγκο του αίματος και την αρτηριακή πίεση.

• Κατανάλωση περισσότερων μικρών γευμάτων με χαμηλούς υδατάνθρακες (αντί για λιγότερων και πιο μεγάλων) αν η πίεση πέφτει μετά το φαγητό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i