Νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας

Ο συνδυασμός ενδοσκοπικών μεθόδων "λύνει" τα χέρια του γιατρού και κάνει πιο εύκολη από ποτέ την αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας.

θρόμβωση γυναίκα πόδια χειμώνας AntonioGuillem

Η φλεβική νόσος με τη μορφή της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών των κάτω άκρων είναι αρκετά συχνή στον γενικό πληθυσμό. Συχνότερα η νόσος εντοπίζεται σε γυναίκες (αναλογία ανδρών - γυναικών 4:6). Το πρόβλημα ξεκινά από τη χαλάρωση των φλεβικών βαλβίδων και κατ’ επέκταση των σαφηνών φλεβών σε όλο το μήκος τους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κιρσών και αίσθησης βάρους ή και πόνου στα πόδια.

Ο Dr Χαράλαμπος Ηλίας, διευθυντής Αγγειοχειρουργός – Αγγειολόγος στο Endovascular venous Center (iliasxar.gr) μας μιλά για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας. "Από το 2000 που για πρώτη φορά εφαρμόσθηκε η μέθοδος του ενδοαυλικού λέιζερ η τεχνική έχει εξελιχθεί αρκετά και η γεννήτρια του λέιζερ αναβαθμίστηκε στην 3η γενιά, έτσι ώστε να η εφαρμογή της να είναι πιο ανώδυνη και πιο αποτελεσματική.

Παράλληλα στην ομάδα μου εφαρμόσαμε άλλες 4 ενδοσκοπικές τεχνικές, ανάλογα με τις ανάγκες και τα δεδομένα κάθε ασθενούς. Οι τέσσερις αυτές τεχνικές είναι οι ραδιοσυχνότητες (radiofrequency ablation), τα μικροκύματα( microwave ablation), η μέθοδος ΜΟCA (μηχανοχημική τεχνική) και η βιολογική κόλλα (bioglue) μια καινούργια και πολλά υποσχόμενη μέθοδος που έχουμε εφαρμόσει τους ασθενείς μας από το 2016 και μετά με ποσοστά επιτυχίας που φτάνουν το 97%. 

Το ενδοαυλικό λέιζερ 1470 nm (LINA) παραμένει βεβαίως διεθνώς η καλύτερη μέθοδος όλων (gold standard), διότι μπορεί να θεραπεύσει ακόμα και ασθενείς στα τελευταία στάδια της φλεβικής ανεπάρκειας μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ταυτόχρονα και στα δύο πόδια. 

Οι άλλες τεχνικές εφαρμόζονται σε μικρότερης διαμέτρου σσφηνείς φλέβες και ειδικά η βιολογική κόλλα μπορεί να εφαρμοσθεί σε ένα πόδι μόνο, λόγω του περιορισμού του χημικού υλικού (cyanoacrylate) που εισάγουμε μέσω του ενδοαυλικού καθετήρα. 

Με τις παραπάνω τεχνικές, η αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας πλέον είναι μια εξαιρετικά ανώδυνη διαδικασία που δεν χρειάζεται καν τοπική αναισθησία. 

Σε όλες τις ενδοσκοπικές επεμβάσεις είναι απαραίτητη η χρήση του υπερήχου σε όλη τη διάρκειά τους, όπως και η σωστή χαρτογράφηση των φλεβών. Συνοδεύονται με μικροχειρουργική τεχνική για τον λεπτομερή καθαρισμό των κιρσωδών φλεβών και των διατιτρωσών. Οι ασθενείς αισθάνονται πολύ γρήγορα ανακούφιση από τα συμπτώματα που τους ταλαιπωρούσαν, τα πόδια τους ξεπρήζονται και απαλλάσσονται και από το αισθητικό πρόβλημα των κιρσών. Η νοσηλεία είναι μόνο για λίγες ώρες, δεν απαιτεί γενική αναισθησία ως επί τω πλείστον και μπορούν να επιστρέψουν πολύ γρήγορα στις δραστηριότητές τους . 

Είναι σίγουρο ότι η μέθοδος του ενδοαυλικού λέιζερ που συνεχώς εξελίσσεται, αλλά και η ενδοαυλική κόλλα που έχει αρχικά πολύ καλά αποτελέσματα, θα μας βοηθήσουν σημαντικά στο μέλλον να αυξήσουμε περαιτέρω τα ποσοστά επιτυχίας στην θεραπεία των φλεβικών νόσων". 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i