"Οικιακό φαρμακείο": Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να ελλοχεύει κινδύνους;

Πόσο ενημερωμένο είναι το δικό σου φαρμακείο στο σπίτι σου;

home pharmasy iStock

Όλοι θα έπρεπε να διατηρούν ένα ενημερωμένο φαρμακείο στο σπίτι τους. Πρόκειται για ένα μέρος στο οποίο βρίσκονται συγκεκριμένα όλα τα φάρμακα και τα είδη πρώτης ανάγκης που ενδέχεται να χρειαστούν. Ωστόσο, αν δεν είναι σωστά οργανωμένο, το "οικιακό φαρμακείο" μπορεί να ελλοχεύει κινδύνους.

Ας δούμε μερικούς από αυτούς:

Μπατονέτες βαμβακιού

Παρόλο που είναι χρήσιμες σε άλλα πράγματα, ποτέ δεν πρέπει οι άνθρωποι να τις βάζουν στο εσωτερικό του αυτιού τους. Το κερί του αυτιού είναι ένα υγιές μέρος της φυσικής άμυνας του σώματός τους, όχι σημάδι ασθένειας. Αν το αυτί τους πονάει ή υπάρχει γύρω από αυτό έντονη φαγούρα, θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους.

Ασπιρίνη

Εάν τα μέλη μιας οικογένειας έχουν το ίδιο φαρμακείο, χρειάζεται προσοχή με αυτό το παυσίπονο. Αν και είναι ασφαλές για τους περισσότερους ενήλικες, οι ηλικιωμένοι που παίρνουν αντιπηκτικά για κάποια καρδιακή πάθηση πρέπει να είναι προσεκτικοί με την ασπιρίνη. Η λήψη και των δύο μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία στο στομάχι ή στα έντερα.

Ακόμη, ποτέ δεν πρέπει να δίδεται σε παιδιά κάτω των 2 ετών ή σε μεγαλύτερα παιδιά ή εφήβους που ξεπερνούν μια ασθένεια με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ασπιρίνη συνδέεται με μια σπάνια αλλά σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο Reye, το οποίο μπορεί να προκαλέσει οίδημα στο συκώτι ή στον εγκέφαλό τους.

Διαβάστε Επίσης

Άλλα παυσίπονα

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη μπορούν να βοηθήσουν στον πόνο και το πρήξιμο. Αλλά μπορούν επίσης να αραιώσουν το αίμα. Σε όσους παίρνουν συνταγογραφούμενα αντιπηκτικά, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αιμορραγία. Εάν τα παίρνουν πολύ συχνά, τα ΜΣΑΦ μπορεί να το κάνουν πιο πιθανό να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν κακό στα νεφρά, ειδικά σε όσους έχουν προβλήματα με τα νεφρά τους.

Περισσευούμενα συνταγογραφούμενα φάρμακα

Εάν ένας γιατρός χορηγήσει σε ασθενείς φάρμακα για μια συγκεκριμένη πάθηση, πρέπει να τα χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις οδηγίες και, στη συνέχεια, να τα πετούν. Ο καλύτερος τρόπος για να απομακρύνουν τα ληγμένα, ανεπιθύμητα ή αχρησιμοποίητα φάρμακα είναι μέσω ενός προγράμματος επιστροφής φαρμάκων, που συχνά βρίσκεται ως χώρος συλλογής σε ένα φαρμακείο ή μέσω μιας εκδήλωσης επιστροφής φαρμάκων. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, καλό είναι να το αναμείξουν με κάτι που κανείς δεν θα ήθελε να φάει, όπως κατακάθι καφέ ή άμμο για γατάκια, να το βάλουν σε μια σφραγισμένη πλαστική σακούλα και να το πετάξουν στα σκουπίδια.

Φάρμακα για την καούρα

Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο που προκαλείται από την παλινδρόμηση οξέος και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με το οξύ του στομάχου. Αλλά η χρήση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να κάνει ορισμένους πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις του εντέρου ή να δυσχεραίνει την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από το σώμα τους.

Διαβάστε Επίσης

Μασώμενα αντιόξινα

Αυτά βοηθούν ορισμένους να απαλλαχθούν από το επιπλέον οξύ στο στομάχι που οδηγεί σε πόνο ή δυσπεψία. Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, κράμπες και διάρροια. Ένα συγκεκριμένο είδος που ονομάζεται αναστολείς οξέων μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκεφάλους και ζάλη και πιο σοβαρές παρενέργειες όπως σύγχυση, σφίξιμο στο στήθος, πονόλαιμο, πυρετό, ασυνήθιστο καρδιακό παλμό και αδυναμία σε μερικούς ανθρώπους.

Αντιισταμινικά

Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στο φτέρνισμα, τη ρινική καταρροή, τον βήχα και τη φαγούρα. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν νύστα, ζαλάδα, σύγχυση και νευρικότητα, καθώς και να επηρεάσουν τον ύπνο, την όρεξη και το σεξ και να προκαλέσουν εμετό, δυσκοιλιότητα και διάρροια.

Στοματικό διάλυμα

Χρειάζεται προσοχή ώστε να μην γίνει κατάποσή του. Αυτό μπορεί να βλάψει το στομάχι ή να προκαλέσει ναυτία, ακόμη και εμετό. Τα παιδιά κάτω των 6 ετών δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν γιατί είναι πιο πιθανό να καταπιούν λίγο κατά λάθος.

Αντιβακτηριδιακά σαπούνια

Ονομάζονται επίσης "αντιμικροβιακά" ή "αντισηπτικά" και έχουν χημικές ουσίες που υποτίθεται ότι σκοτώνουν τα βακτήρια. Ωστόσο, μπορεί να βοηθήσουν να γίνουν τα βακτήρια ισχυρότερα και να είναι πιο δύσκολο να σκοτωθούν από τα αντιβιοτικά. Και δεν φαίνεται να κάνουν καλύτερη δουλειά για να κρατήσουν τους ανθρώπους υγιείς από το απλό σαπούνι.

Συμπληρώματα βιταμινών

Οι εταιρείες που τα παρασκευάζουν δεν χρειάζεται να αποδείξουν ότι είναι ασφαλή. Ακόμη και σε όσους είναι απόλυτα υγιείς, η υπερβολική ποσότητα ορισμένων βιταμινών - συμπεριλαμβανομένων των A, D, E και K - μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Ορισμένες βιταμίνες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα άλλα φάρμακα που παίρνουν, κάτι για το οποίο πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους.

Βαλσαμόχορτο

Αν και χρησιμοποιείται από μερικούς ανθρώπους για την κατάθλιψη, αυτό το βότανο δεν έχει εγκριθεί από τον FDA και δεν είναι σαφές ότι βοηθάει πραγματικά. Ακόμη, αν ληφθεί μαζί με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος και να προκαλέσει τρέμουλο, διάρροια, σύγχυση και μυϊκή δυσκαμψία. Μπορεί επίσης να εμποδίσει ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καρδιακών προβλημάτων, υψηλής χοληστερόλης και στυτικής δυσλειτουργίας να λειτουργήσουν όπως θα έπρεπε.

Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το σεξ

Ορισμένα φυτικά συμπληρώματα με "φυσικά" συστατικά ισχυρίζονται ότι ενισχύουν τη σεξουαλική υγεία των ανδρών. Ως επί το πλείστον, δεν φαίνεται να λειτουργούν και ορισμένα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Πολλά έχουν συστατικά που δεν αναφέρονται, όπως οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης-5, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν άλλα φάρμακα.

Συμπληρώματα απώλειας βάρους

Οι άνθρωποι δεν πρέπει να εμπιστεύονται οτιδήποτε υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους ή ισχυρίζεται ότι είναι "φυτική εναλλακτική λύση" σε φάρμακο εγκεκριμένο από τον FDA. Μπορεί να έχει μη ασφαλή συστατικά. Ο καλύτερος τρόπος για όσους θέλουν να φτάσουν σε ένα υγιές βάρος είναι να το κάνουν σιγά-σιγά με μια ισορροπημένη διατροφή και ένα πρόγραμμα άσκησης. Ένας γιατρός μπορεί να τους καθοδηγήσει στο πώς να ξεκινήσουν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i