Γλαύκωμα: Τα συμπτώματα που πρέπει να μάθει ο οφθαλμίατρος

Το γλαύκωμα αποτελεί μια ομάδα παθήσεων του οφθαλμού με κοινό χαρακτηριστικό την προοδευτική εκφύλιση του οπτικού νεύρου. Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη της νόσου.

κούραση μάτια γυαλιά πονοκέφαλος υπολογιστής istock

Από την Καλλιόπη Γιαννοπούλου, MD, MSc, χειρουργό οφθαλμίατρο, επιμελήτρια Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και τον Δρα Βασίλειο Σ. Λιαράκο, MD, PhD, FEBO χειρουργό οφθαλμίατρο, διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών (aktinacenter.gr)

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία δημιουργίας του γλαυκώματος είναι η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση που προκαλείται λόγω ανισορροπίας μεταξύ της παραγωγής και της αποχέτευσης του υδατοειδούς υγρού. Η αυξημένη πίεση οδηγεί στην προοδευτική και μη αναστρέψιμη απώλεια των νευρικών ινών του οπτικού νεύρου, με αποτέλεσμα την απώλεια της όρασης. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Εταιρεία Γλαυκώματος, το 2020 ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από γλαύκωμα ανήλθε σε 80 εκατομμύρια ανά την υφήλιο. Μεταξύ αυτών και περίπου 250.000 Έλληνες.

Διαβάστε Επίσης

Γιατί και πότε παρουσιάζεται

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το γλαύκωμα εμφανίζεται σε ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν γενετική ευαισθησία/προδιάθεση χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη αιτία (πρωτοπαθές γλαύκωμα). Αρκετοί παράγοντες κινδύνου έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση πρωτοπαθούς γλαυκώματος, όπως το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία, η μυωπία και η φυλή. Ωστόσο, το γλαύκωμα μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα άλλων παθήσεων ή καταστάσεων (δευτεροπαθές γλαύκωμα), μεταξύ των οποίων είναι ο τραυματισμός του οφθαλμού, η μακροχρόνια λήψη φαρμάκων, όπως η κορτιζόνη, η εμφάνιση οφθαλμικών φλεγμονών και ο διαβήτης.

Τα συμπτώματα 

Δεν είναι τυχαίο το ότι το γλαύκωμα χαρακτηρίζεται ως "σιωπηρός κλέφτης της όρασης". Ειδικά στα αρχικά στάδια, καθώς η απώλεια των νευρικών ινών είναι αργή και προοδευτική, ο ασθενής συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα. Καθώς προχωρά η νόσος, επηρεάζεται η περιφερική όραση, που μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη λειτουργικότητα του ασθενούς, καθιστώντας τον επιρρεπή σε ατυχήματα, και να μειώσει την ικανότητά του να αντιλαμβάνεται αντιθέσεις φωτεινότητας και χρωμάτων. Σε προχωρημένα στάδια βλάπτεται και η κεντρική όραση και η οπτική οξύτητα, οδηγώντας τον ασθενή ακόμα και σε τύφλωση. Σε περιπτώσεις που το γλαύκωμα εμφανιστεί οξέως με υψηλή αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης τα συμπτώματα είναι θορυβώδη. Ο ασθενής παρουσιάζει έναν ερυθρό και επώδυνο οφθαλμό, με μειωμένη οπτική οξύτητα, ενώ μπορεί να συνοδεύεται από έντονο αιφνίδιο πονοκέφαλο και ναυτία. Χρωματιστοί δακτύλιοι γύρω από τα φώτα, κυρίως σε αμυδρό φωτισμό, μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι του οξέος γλαυκώματος.

Πρόληψη και αντιμετώπιση

•    Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το χρόνιο απλό γλαύκωμα είναι ασυμπτωματικό, με αποτέλεσμα το 50% των ασθενών να παραμένουν αδιάγνωστοι. Η οφθαλμολογική εξέταση ανά 2 έτη σε όλους τους ενήλικες άνω των 40 ετών είναι απαραίτητη για να εντοπιστούν πιθανά πρώιμα σημάδια.
•    Μια επιμελής και εμπεριστατωμένη οφθαλμολογική εξέταση αρκεί για τη διάγνωση του γλαυκώματος. Ο οφθαλμίατρός σου θα κάνει λήψη του ιστορικού σου, μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, γωνιοσκοπία και εκτίμηση οπτικού νεύρου, ενώ μπορεί να σου ζητήσει να προχωρήσεις σε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως είναι τα οπτικά πεδία και η οπτική τομογραφία συνοχής του οπτικού νεύρου και των γαγγλιακών κυττάρων.
•    Ανάλογα με τη βαρύτητα του γλαυκώματος, ο οφθαλμίατρός σου θα επιλέξει την ενδεδειγμένη παρέμβαση ή συνδυασμό αυτών, που περιλαμβάνουν τοπική αγωγή με κολλύρια, συστηματική αγωγή από το στόμα, εφαρμογή κατάλληλου λέιζερ ή χειρουργική παρέμβαση.
•    Το γλαύκωμα, δυστυχώς, δεν έχει θεραπεία και η καταστροφή των νευρικών ινών του οπτικού νεύρου είναι μη αναστρέψιμη. Με έγκαιρη όμως διάγνωση και παρέμβαση η γλαυκωματική βλάβη μπορεί να περιοριστεί και να εμποδιστεί η περαιτέρω εξέλιξή της.
•    Μην ξεχνάς, λοιπόν, τον τακτικό οφθαλμολογικό προληπτικό έλεγχο και την άμεση επίσκεψη στον οφθαλμίατρό σου αν εμφανιστούν ύποπτα συμπτώματα. Με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να αποτραπεί το 90% των περιστατικών τύφλωσης κι εσύ να προφυλάξεις την πολύτιμη όρασή σου.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i