Κηλίδες Bier: Εάν παρατηρήσεις αυτά τα σημάδια στο δέρμα σου, ελέγξε το συκώτι σου

Πώς είναι οι κηλίδες Bier, τι σημαίνουν για την υγεία του ήπατος και πώς θα τις διακρίνεις από άλλες δερματικές διαταραχές.

γυναίκα χέρια κρέμα istock

Το συκώτι παίζει ουσιαστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας αφομοιώνει την τροφή και αποβάλλει τοξικές ουσίες και είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα για τη συνολικά αποτελεσματική και υγιή λειτουργία του οργανισμού μας. Το συκώτι μας όμως "μιλάει" και εάν δεν λειτουργεί σωστά δίνει μηνύματα SOS. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ειδικούς, υπάρχει ένα συγκεκριμένο δερματικό σύμπτωμα που μπορεί να παρατηρηθεί στα χέρια ή στα πόδια που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε ένα πρόβλημα στο ήπαρ - και που συχνά εμφανίζεται στα πρώτα στάδια της ηπατικής νόσου.

Διαβάστε Επίσης

Διάβασε παρακάτω ποιο είναι αυτό και πώς να το διαφοροποιείται από καταστάσεις που μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα.

Ηπατική νόσος και κηλίδες Bier στο δέρμα

Αν και η σχέση μεταξύ της υγείας του ήπατος και του δέρματος μπορεί να μην φαίνεται προφανής, οι ειδικοί λένε ότι οι επιφανειακές δερματικές διαταραχές είναι συχνά από τα πρώτα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με το ήπαρ. "Οι δερματικές αλλαγές μπορεί να είναι η πρώτη ένδειξη ότι ένας ασθενής έχει ηπατική νόσο. Η αναγνώριση αυτών των σημείων είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση των ηπατικών παθήσεων", εξηγεί επιστημονική έκθεση του 2009 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cleveland Clinic Journal of Medicine (CCJM).

Ειδικότερα, ειδικοί σε σπάνιες ασθένειες υποστηρίζουν ότι οι κηλίδες Bier στα χέρια, στα πόδια ή στις παλάμες μπορεί μερικές φορές να σηματοδοτούν ηπατική νόσο. Θα τις αναγνωρίσουμε ως μικρές, λευκές κηλίδες που εμφανίζονται στο δέρμα και οι οποίες περιβάλλονται από έναν αχνό κόκκινο κύκλο που μοιάζει με φωτοστέφανο.

Οι δερματικές παθήσεις είναι συχνές σε άτομα με ηπατική νόσο

Τα δερματικά συμπτώματα είναι κοινά σε άτομα με ηπατική νόσο, επηρεάζοντας σχεδόν τους μισούς από τους ασθενείς, λένε οι ειδικοί. "Οι δερματικές βλάβες συχνά συνοδεύουν την αλκοολική κίρρωση και έχουν ανιχνευθεί σε έως και 43 τοις εκατό των ατόμων με χρόνιο αλκοολισμό", αναφέρει η έκθεση του CCJM.

Εκτός από τις κηλίδες Bier, η ηπατική νόσος είναι επίσης γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει:

  • Ίκτερο
  • Αραχνοειδή αγγειώματα
  • Παλαμιαίο ερύθημα
  • Ξηρή και τραχιά υφή επιδερμίδας, σαν "χαρτονόμισμα”

Πώς μπορούμε να διακρίνουμε τις κηλίδες Bier από τα σημάδια άλλων διαταραχών μελάγχρωσης

Η έκθεση στο CCJM περιγράφει τις κηλίδες Bier ως "μικρά, ακανόνιστου σχήματος, υποχρωματισμένα μπαλώματα στα χέρια και τα πόδια”. Υπογραμμίζεται ότι αυτή η περιγραφή μπορεί εύκολα να συγχέεται με πολλές άλλες δερματολογικές παθήσεις, ωστόσο υπάρχει ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό που μπορεί να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε εάν έχουμε ένα πρόβλημα που δεν αφορά απλά το δέρμα.

"Ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι κηλίδες Bier εξαφανίζονται όταν ασκείται πίεση”, αναφέρουν οι ειδικοί. Προσθέτουν ότι οι κηλίδες Bier είναι πιθανό να εξαφανιστούν όταν ανασηκώνουμε το προσβεβλημένο άκρο. "Αυτό δεν συμβαίνει στις πραγματικές διαταραχές μελάγχρωσης”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε Επίσης

Η έκθεση CCJM εξηγεί ότι οι κηλίδες Bier είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα φλεγμονής στο δέρμα και τις φλέβες. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία, με αποτέλεσμα τη στένωση των μικρών αγγείων. Αν και η ηπατική νόσος μπορεί να προκαλέσει κηλίδες Bier, οι ειδικοί από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) επισημαίνουν ότι πολλές περιπτώσεις είναι ιδιοπαθείς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποκείμενη αιτία.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, "αποτελούν μέρος μιας συστηματικής νόσου”, όπως:

  • Κρυοσφαιριναιμία
  • Πολυκυτταραιμία
  • Σκληρόδερμα
  • Υποπλασία και αρθρίτιδα αορτής
  • Γυροειδής αλωπεκία
  • Σύνδρομο Peutz-Jeghers
  • Ομαλός λειχήνας
  • Ταχυκαρδία
  • Λεμφοίδημα
  • Παλαμιαία υπεριδρωσία

Η επικοινωνία με τον γιατρό μας είναι απαραίτητη εάν παρατηρήσουμε τέτοιου είδους αλλαγή στο δέρμα, ειδικά εάν έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η κίρρωση ή η βλάβη άλλων οργάνων μπορεί να είναι η ρίζα του προβλήματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i