Ρινοπλαστική: Κόστος και άλλες συχνές ερωτήσεις

Ο Δρ Μιχαήλ Τσούνης, απαντάει σε μερικά από τα πιο βασικά ερωτήματα που θέτουν όσοι επιθυμούν να υποβληθούν σε πλαστική μύτης.

plastic nose surgury iStock

*Ευχαριστούμε τον Δρ Μιχαήλ Τσούνη, Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο, στρατιωτικό ιατρό και διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Η ρινοπλαστική είναι πλέον μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Κι αυτό γιατί με μια επέμβαση μπορούν να διορθωθούν πολλαπλά προβλήματα στην ανατομίας της μύτης, η οποία αποτελείται από δέρμα, χόνδρο και οστό. Η ρινοπλαστική, που συχνά αναφέρεται και ως πλαστική στη μύτη, έχει ως στόχο την αναδιαμόρφωση των ιστών της ρινός προκειμένου να δοθεί σε αυτή ένα καλαίσθητο σχήμα που να εναρμονίζεται με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Ο Δρ Μιχαήλ Τσούνης, απαντάει σε μερικά από τα πιο βασικά ερωτήματα που θέτουν όσοι επιθυμούν να υποβληθούν σε πλαστική μύτης. Ο Δρ Τσούνης είναι εξειδικευμένος στη Λειτουργική και Αισθητική Ρινοπλαστική καθώς έχει μετεκπαιδευτεί πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο επί σειρά ετών, σε υψηλού κύρους ρινολογικά κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας. Πραγματοποιεί μεγάλο αριθμό επεμβάσεων, είναι προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά διεθνή συνέδρια και είναι εκπαιδευτής των μεταπτυχιακών φοιτητών της ρινολογίας στο αντικείμενο της ρινοπλαστικής.

Ποιο είναι το κόστος της ρινοπλαστικής;

Η ερώτηση σχετικά με το κόστος της ρινοπλαστικής γίνεται συχνά και σίγουρα είναι ένα σημαντικό θέμα για συζήτηση. Είναι σαφές ότι η απόφαση των υποψηφίων για ρινοπλαστική συνεπάγεται μια επένδυση τόσο στο χρόνο τους όσο και στους οικονομικούς τους πόρους.

Η τιμή διαμορφώνεται με βάση την πολυπλοκότητα της επέμβασης αλλά και την εκπαίδευση και την εμπειρία του χειρουργού. Μια πρωτογενής ρινοπλαστική κοστολογείται λιγότερο από μια επανορθωτική. Η δεύτερη αφορά τις περιπτώσεις στις οποίες η αρχική επέμβαση δεν κατάφερε να δώσει τα αποτελέσματα που επιθυμεί ο υποψήφιος. Μπορεί λοιπόν να είναι απαραίτητη είτε για αισθητικούς λόγους είτε εξαιτίας λειτουργικών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν.

Στην αναζήτηση του κατάλληλου χειρουργού είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο και εξειδικευμένο ρινοχειρουργό, ο οποίος είναι σε θέση να προσφέρει το αποτέλεσμα που επιθυμείτε σε ένα ρεαλιστικό κόστος. Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός να δίνει αξία στο χρόνο που παρέχει στον υποψήφιο, έτσι ώστε να γίνει μία σωστή αρχική εκτίμηση και να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Χρειάζεται επιφύλαξη απέναντι σε προσφορές "χαμηλότερης τιμής". Όταν πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό μέρος του σώματος όσο η μύτη, η οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτή δε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα προϊόν.

Τι καλύπτει το κόστος της ρινοπλαστικής;

Το κόστος της ρινοπλαστικής καλύπτει:

  • Την αμοιβή του χειρουργού
  • Την αμοιβή του αναισθησιολόγου
  • Τα έξοδα της χειρουργικής αίθουσας και των εργαλείων που χρησιμοποιούνται
  • Τον προεγχειρητικό έλεγχο του υποψηφίου, δηλαδή τις εξετάσεις αίματος και την εκτίμηση από καρδιολόγο
  • Τα έξοδα της παραμονής στο νοσοκομείο

Στην τιμή της ρινοπλαστικής περιλαμβάνονται επίσης όλες οι επισκέψεις στο ρινοχειρουργό για επανεκτίμηση μετά την επέμβαση. Οι επισκέψεις αυτές είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση ενός άριστου αποτελέσματος και δίνουν την ευκαιρία στον υποψήφιο να λύσει τυχόν απορίες μετεγχειρητικά.

Η ιδιωτική μου ασφάλεια καλύπτει τα έξοδα της ρινοπλαστικής;

Η ιδιωτική ασφάλεια συνήθως δεν καλύπτει τα έξοδα μιας αισθητικής επέμβασης. Ωστόσο, μια δύσμορφη μύτη πολύ συχνά συνυπάρχει με μία διαταραχή της ανατομίας του ρινικού διαφράγματος. Σε περιπτώσεις όπως αυτή η ιδιωτική ασφάλεια θα καλύψει το κομμάτι της επέμβασης που αφορά στο στραβό διάφραγμα μύτης και έτσι, το κόστος για τον υποψήφιο μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Άλλες επεμβάσεις που μπορούν να συνδυαστούν στον ίδιο χειρουργικό χρόνο με τη ρινοπλαστική είναι:

  • Αφαίρεση ρινικών πολυπόδων
  • Ενδοσκοπική χειρουργική ρινός - παραρρινίων για την αντιμετώπιση της χρόνιας ιγμορίτιδας
  • Κογχοπλαστική για την αντιμετώπιση της υπερτροφίας των ρινικών κογχών

Ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για τη ρινοπλαστική;

Κατάλληλος υποψήφιος είναι καθένας/καθεμιά που έχει συμπληρώσει το απαραίτητο όριο ηλικίας και έχει ρεαλιστικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής. Για τις γυναίκες το κατώτερο όριο ηλικίας είναι τα 16 έτη, ενώ για τους άντρες είναι τα 18. Δεν υπάρχει ανώτερο όριο για κάποιον που επιθυμεί να βελτιώσει την εικόνα του!

Η συγκεκριμένη επέμβαση πραγματοποιείται είτε για καθαρά αισθητικούς λόγους είτε για την αντιμετώπιση ενός συνδυασμού αισθητικών και λειτουργικών προβλημάτων (δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη).

Θα υπάρχουν ουλές στη μύτη μου μετά τη ρινοπλαστική;

Η επέμβαση είναι ανώδυνη, καθώς γίνεται υπό γενική αναισθησία για τη διασφάλιση της άνεσης του υποψηφίου. Στην ανοιχτή ρινοπλαστική, ο ρινοχειρουργός τοποθετεί πολύ λεπτά ράμματα στην περιοχή της στυλίδας όπου έχει πραγματοποιηθεί η αρχική τομή. Τα ράμματα αυτά αφαιρούνται 7 ημέρες μετά την πλαστική στη μύτη μαζί με το νάρθηκα που τοποθετείται για τη στήριξη των νεοσχηματισμένων δομών της ρινός, και δεν αφήνουν κανένα απολύτως σημάδι.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου μετά τη ρινοπλαστική;

Οι ασθενείς που απασχολούνται σε δουλειά γραφείου συνήθως επιστρέφουν στην εργασία τους μετά από μια εβδομάδα. Στη σύγχρονη εποχή της τηλε-εργασίας μπορεί κανείς να ξεκινήσει τη δουλειά από το σπίτι ήδη την 3η – 4η μετεγχειρητική ημέρα. Αν κάνετε κάποια βαριά χειρωνακτική εργασία καλό θα είναι να απέχετε για περίπου 2 εβδομάδες. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, συνεπώς η καλύτερη επιλογή θα προκύψει μετά από συζήτηση με τον χειρουργό σας.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i