Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Οι εξελίξεις, οι νέες θεραπείες, οι επισημάνσεις των ειδικών

Μπορεί η πανδημία να έχει μονοπωλήσει αυτά τα 2 τελευταία χρόνια τις επιστημονικές εξελίξεις, αυτό όμως δε σημαίνει ότι η θεραπεία του καρκίνου, μιας από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες, έχει αδρανήσει.

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου iStock

Συνεργάστηκαν οι Βασίλειος Μπαρμπούνης, παθολόγος-ογκολόγος, Μαρίνα Πόγκα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, και Γιάννης Φύσσας, γενικός χειρουργός και ειδικός χειρουργός μαστού-μαστολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών (fyssas.gr).

Τα νέα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα όσον αφορά τον καρκίνο είναι πολλά και πολύ ενθαρρυντικά. Παρακάτω θα δούμε ποιες είναι οι νέες θεραπείες, πόσο κοντά είμαστε στο τέλος της χημειοθεραπείας και στην επικράτηση της ανοσοθεραπείας, αλλά και τι περιμένουμε από τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA.

Εν αρχή η έγκαιρη διάγνωση

Στην ΕΕ υπογραμμίζεται η σημαντική ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης, καθώς μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης και να εξασφαλίσει την ελάχιστη δυνατή ανατροπή της καθημερινής ζωής. Η ευρωβουλευτής Elena Gentile τονίζει ότι "η αύξηση των ποσοστών εξέτασης για άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών και σε περιοχές όπου υπάρχει ίσως εσφαλμένη αντίληψη των κινδύνων είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση του καρκίνου στην Ευρώπη". Σήμερα υπάρχουν ακόμη σημαντικές ανισότητες στον έλεγχο και στην περίθαλψη του καρκίνου στην ΕΕ, με ανησυχητικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών αλλά και εντός των χωρών, κάτι που πρέπει να εξαλειφθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

The game changer

Η ανοσοθεραπεία είναι ο παράγοντας αλλαγής του παιχνιδιού, όπως χαρακτηριστικά λέγεται (game changer), διότι με σχετικά μικρή τοξικότητα μπορεί ως μονοθεραπεία ή συνδυαστικά με τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες να επιτύχει μακρά βελτίωση και όφελος που δεν είχαμε ξαναδεί στην ογκολογία. "Στην πραγματικότητα, πρόκειται για θεραπεία των διαφόρων όγκων με τη βοήθεια των φυσικών δυνάμεων του ανθρώπινου οργανισμού" μας λέει ο Βασίλειος Μπαρμπούνης, παθολόγος-ογκολόγος. Συνίσταται στη χορήγηση φαρμάκων που "ελευθερώνουν" το ανοσοποιητικό μας σύστημα προκειμένου αυτό να επιτεθεί στον καρκίνο όσες φορές χρειάζεται για να τον εξοντώσει. Η θεραπεία αυτή δεν είναι χωρίς παρενέργειες. Επιδρά δυνητικά σε όλα τα όργανα με τον τρόπο που επιδρούν τα αυτοάνοσα νοσήματα. Γενικά, όμως, είναι καλά ανεκτή και σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται καν ότι κάνουν θεραπεία. Αυτό είναι μια τεράστια πρόοδος σε σχέση με τις καταστροφικές παρενέργειες της χημειοθεραπείας των προηγουμένων δεκαετιών. Μάλιστα, η συζήτηση για την ανοσοθεραπεία σήμερα αφορά πλέον το αν η ανοσοθεραπεία αξίζει να χορηγείται προεγχειρητικά σε πιο πρώιμες μορφές καρκίνου ή αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση, όταν ο ασθενής είναι ελεύθερος από τη νόσο του.

Διαβάστε Επίσης

Τέλος εποχής, τέλος της χημειοθεραπείας;

Την τελευταία δεκαετία η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται ολοένα και λιγότερο, αλλά ακόμη διατηρεί σημαντική θέση στα θεραπευτικά πρωτόκολλα, κυρίως λόγω της ταχύτητας με την οποία εκδηλώνει τη δράση της. "Ένας ακόμα λόγος είναι ότι συνδυάζεται ολοένα και συχνότερα με την ανοσοθεραπεία σε προγράμματα θεραπείας" τονίζει ο Βασίλειος Μπαρμπούνης.

Πρόληψη και διαχείριση του καρκίνου: Ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης

Η διαχείριση της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας αποκτά μεγάλη σημασία για τους ασθενείς με καρκίνο όσο αυξάνεται η επιβίωση και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής. Είναι σημαντικοί παράγοντες της αντινεοπλασματικής θεραπείας και αποκατάστασης, καθώς βοηθούν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της ασθένειας. Εν τούτοις, "συνήθως δίδεται μεγαλύτερη σημασία στον καρκίνο και στη θεραπεία του και παραμελείται η διατροφή και η άσκηση από τους θεράποντες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς και οι οικείοι τους να έχουν αμφιβολίες και να χρειάζονται πρακτικές οδηγίες για την καθημερινή διατροφή του ασθενούς, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της θεραπείας" επισημαίνει η Μαρίνα Πόγκα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Διαβάστε Επίσης

Εξελίξεις: Τα mRNA εμβόλια κατά του καρκίνου

Τα πρωτακούσαμε ως πρόληψη για τον κορονοϊό, αγχωθήκαμε με τη χορήγησή τους, επειδή ήταν εμβόλια νέας τεχνολογίας. Πιθανώς όμως δεν ακούσαμε προσεκτικά τους ειδικούς που μιλούσαν για εμβόλια για τα οποία γίνονται έρευνες τουλάχιστον τρεις δεκαετίες με στόχο τη θεραπεία του καρκίνου. Παρόλο που τα τεχνικά προβλήματα τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν ήταν πολλά, οι ερευνητές τα έλυσαν επιτυχώς και έτσι άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία εμβολίων με βάση το mRNA ("αγγελιαφόρο" ριβοζονουκλεϊκό οξύ), αρχικά εναντίον διαφόρων λοιμογόνων παραγόντων και, τώρα πια, εναντίον συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι κλινικές μελέτες όπου δοκιμάζονται τέτοιου είδους εμβόλια εναντίον του μελανώματος αλλά και άλλων συμπαγών όγκων.

Το δικαίωμα στην εργασία

Eυρωβουλευτές από διάφορα πολιτικά κόμματα και χώρες και ο Rory Palmer μαζί με την ECPC υποστήριξαν την ανάγκη των ασθενών με καρκίνο για το δικαίωμα στην εργασία. Η πρωτοβουλία για τη δράση αυτή ανήκει στη βρετανική καμπάνια "Dying to Work" (dyingtowork.co.uk), που αφορά ασθενείς που έλαβαν μια διάγνωση ασθενείας τελικού σταδίου και υπέστησαν διακρίσεις λόγω έλλειψης νομοθετικής προστασίας, που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή και την οικονομική τους ασφάλεια, σε χρόνο που ήταν εξαιρετικά ευάλωτοι. Η νέα δράση της ΕCPC στο Ευρωκοινοβούλιο στοχεύει στην προστασία της απασχόλησης για ασθενείς τελικού σταδίου σε όλη την Ευρώπη. "Μια διάγνωση καρκίνου τελικού σταδίου ή η έναρξη ανακουφιστικής φροντίδας μετά τη μη ανταπόκριση στη θεραπεία δεν πρέπει να αποτελεί αιτία απώλειας της θέσης απασχόλησης για κανέναν ασθενή με καρκίνο" δήλωσε ο πρόεδρος της ECPC (European Cancer Patient Coalition), Francesco de Lorenzo. Tα μέλη της καμπάνιας θα ενθαρρύνουν τις ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρείες να συνυπογράψουν εθελοντική δέσμευση ότι θα προστατεύουν τα δικαιώματα των υπαλλήλων που θα φτάνουν σε τελικό στάδιο, μέχρις ότου αλλάξει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Κεφάλαιο "Καρκίνος του  μαστού": Μια σοβαρή απειλή για τις γυναίκες

Ο καρκίνος του μαστού εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή για τις γυναίκες. "Οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού", λέει η ευρωβουλευτής Lieve Wierinck, "βιώνουν ένα τραυματικό γεγονός που έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της ζωής τους, από τις κοινωνικές δραστηριότητες έως την επαγγελματική σταδιοδρομία και τις προσωπικές σχέσεις. Η ποιότητα ζωής των γυναικών επηρεάζεται έντονα όταν πρέπει να καταπολεμήσουν την κατάθλιψη, το άγχος, τις διαταραχές ύπνου, την απώλεια της όρεξης, την έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή, τον πόνο και την κόπωση". Με αυτή τη δήλωση η Lieve Wierink καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τις αρχές των κρατών-μελών της ΕΕ και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να επενδύσουν στην πρόληψη, τη θεραπεία και την περίθαλψη του καρκίνου του μαστού, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι εξετάζεται, διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται στα αρχικά στάδια για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της συναισθηματικής ευημερίας των ασθενών και των οικογενειών τους.

Διαβάστε Επίσης

Εξελίξεις: Στοχευμένη θεραπεία

Τα τελευταία χρόνια έκαναν την εμφάνισή τους με θεραπευτική επιτυχία νεότερα φάρμακα, προϊόντα υψηλής γενετικής βιοτεχνολογίας. Αυτά καταφέρνουν να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν μόνο ειδικά ογκογονίδια του καρκίνου. Λόγω της ιδιότητάς τους αυτής, να σημαδεύουν δηλαδή έναν συγκεκριμένο στόχο, η θεραπεία του καρκίνου με αυτά τα φάρμακα ονομάζεται "στοχευμένη".

Αποκωδικοποίηση ο ρόλος του HER-2 

"Το HER-2 είναι ένα ογκογονίδιο που βρίσκεται θετικό στο 20% περίπου των ασθενών με καρκίνο του μαστού. Η ύπαρξή του σε έναν όγκο αποτελεί αυξητικό παράγοντα πολλαπλασιασμού των κυττάρων του καθώς και παράγοντα αυξημένης μεταστατικής ικανότητας" λέει ο Γιάννης Φύσσας, γενικός χειρουργός και ειδικός χειρουργός μαστού-μαστολόγος. "Λέγεται και C-Erb2. Θα το βρείτε αν διαβάσετε την έκθεση της ιστολογικής εξετάσεως ενός κακοήθους όγκου του μαστού που αφαιρέθηκε, εφόσον έχει εφαρμοστεί και η τεχνική της ανοσοϊστοχημείας. Οι τιμές του HER-2 στην ιστολογική εξέταση είναι: 0, +, ++ και +++. HER-2 με τιμή 0 ή + θεωρείται αρνητικό. Mε τιμή +++ θεωρείται θετικό και η ασθενής χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία. Με τιμή ++ θεωρείται αβέβαιο και χρειάζεται μια περαιτέρω εξέταση που λέγεται FISH ή CISH για να καθοριστεί αν τελικά είναι θετικό ή αρνητικό". Σήμερα για την αντιμετώπιση του HER-2 θετικού καρκίνου του μαστού υπάρχουν νέες και ελπιδοφόρες θεραπείες. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i