Έχεις ζωάκι; Είσαι πιο υγιής!

Δεν είναι εικασία ούτε σενάριο που αναπαράγουν οι λάτρεις των ζώων. Τα κατοικίδια βελτιώνουν τη ζωή μας και τα οφέλη για την υγεία είναι κάτι παραπάνω από πολλά.

γυναίκα σκύλος κατοικίδιο istock

Η συμβίωση με ένα κατοικίδιο ζώο ωφελεί σημαντικά την ψυχική υγεία, καθώς μειώνει τα επίπεδα του άγχους, εξαλείφει το αίσθημα της μοναξιάς, βοηθά στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και ανεβάζει την αυτοπεποίθηση. 

Ένας ισχυρός δεσμός

Τα κατοικίδια ανέκαθεν αποτελούσαν πηγή χαράς και ευτυχίας, ενώ οι κοινωνικοί περιορισμοί των προηγούμενων μηνών αποτέλεσαν για πολλούς αφορμή να αποκτήσουν ένα ζωάκι. Πέρα από αυτό όμως, σε... κανονικές συνθήκες τα κατοικίδια μας προσφέρουν την αίσθηση της αγάπης και της σύνδεσης και μας δυναμώνουν με πολλούς τρόπους:

Μας ηρεμούν και μας προστατεύουν από ασθένειες

Έχει αποδειχτεί ότι τα κατοικίδια έχουν θεραπευτικές ιδιότητες επάνω μας. "Τα χάδια με έναν σκύλο για 10 μόλις λεπτά μειώνουν το άγχος" υποστηρίζει η Deborah Linder, κτηνιατρική διατροφολόγος στο Tufts Institute for Human-Animal Interaction. Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αλληλεπίδραση με κατοικίδια μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους. Το να περνάς χρόνο με το κατοικίδιό σου μπορεί, επίσης, να μειώσει την αγχώδη διαταραχή και την κατάθλιψη. Έχει διαπιστωθεί ότι απλώς και μόνο η παρουσία ενός ζώου μπορεί να αυξήσει τα θετικά συναισθήματα ενός ανθρώπου κάνοντάς τον να χαμογελά και να γελά περισσότερο, απελευθερώνοντας ενδορφίνες. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι το γουργούρισμα της γάτας δημιουργεί δονήσεις που κυμαίνονται από 25 έως 150 Hz, συχνότητες που είναι θεραπευτικές για αρκετές ασθένειες. Ειδικότερα, μειώνει το άγχος, τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, την αρτηριακή πίεση και καταπραΰνει τα συμπτώματα της δύσπνοιας, ενώ βοηθά στη θεραπεία λοιμώξεων και φλεγμονής.

Διαβάστε Επίσης

Δένονται μαζί μας

Ο έρωτας με μια γούνινη φατσούλα μπορεί να είναι ενστικτώδης. "Η θεωρία της σύνδεσης ισχυρίζεται ότι ο συναισθηματικός δεσμός που δημιουργείται ανάμεσα στα ζωντανά όντα είναι προσαρμοστικός για την επιβίωσή μας" λέει η Leanne Nieforth, πτυχιούχος του Purdue University College of Veterinary Medicine. Όπως ακριβώς χρειαζόμαστε τις ανθρώπινες σχέσεις για να ζούμε ευτυχισμένοι, η ίδια σύνδεση μπορεί να υπάρξει και με τον σκύλο ή τη γάτα μας. Η ανταμοιβή που έρχεται από την ενασχόλησή μας με ένα κατοικίδιο εξηγεί επαρκώς το γιατί οι άνθρωποι έλκονται τόσο από αυτά. Όσο η πανδημία συνεχίζεται, τα κατοικίδια παίζουν κύριο ρόλο στο να μας παρέχουν στήριξη και συντροφιά.

Καταπολεμούν τη μοναξιά και μας κοινωνικοποιούν

Η παρουσία ενός κατοικιδίου στο σπίτι σε κάνει να νιώθεις λιγότερο μόνη, ειδικά αυτή την περίοδο. Αυτό ακριβώς αποδείχθηκε και σε νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Υόρκης, όπου εξετάστηκε η σχέση μεταξύ της ψυχολογικής ευεξίας και της κατοχής ενός κατοικιδίου κατά τη διάρκεια του lockdown. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι απολάμβαναν την παρέα του αγαπημένου τους κατοικιδίου είχαν βελτιωμένη κατάσταση ψυχικής υγείας και μειωμένα επίπεδα μοναξιάς, ανεξάρτητα από το είδος του ζώου. Αλλά ακόμα και έξω από το σπίτι, στη βόλτα με τον σκύλο σου είναι πιο πιθανό οι άνθρωποι να σταματήσουν και να μιλήσουν μαζί σου, αποτελώντας έτσι αφορμή για γνωριμίες με άλλους φιλόζωους. Σε μελέτη που έγινε στην Αυστρία διαπιστώθηκε ότι η κατοχή ενός ζώου οδήγησε σε αύξηση των κοινωνικών επαφών.

Μας δίνουν κίνητρα και ενέργεια

Σε πολλές μελέτες έχει αποδειχθεί η σύνδεση της κατοχής κατοικιδίου με την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Η βόλτα και το τρέξιμο με τον σκύλο σου είναι φοβερή άσκηση, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο τα κατοικίδια προσφέρουν ενέργεια στη ζωή σου. Η σταθερή χαρούμενη παρουσία τους έχει έναν τρόπο να σε εμπνέει να βγεις έξω από το σπίτι. Σε προτρέπουν να μείνεις ενεργητική και να διατηρείς ένα συνεπές καθημερινό πρόγραμμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i